Επικίνδυνες τροφές για το μωρό

Επικίνδυνες τροφές για το μωρό

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα ξεκινήσετε να εμπλουτίζετε όλο και περισσότερο το πιάτο του. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα ασφαλή για το βρέφος: κάποια αποτελούν κίνδυνο για πνιγμό, ενώ κάποια άλλα μπορεί να επιβαρύνουν το υπό ανάπτυξη πεπτικό του σύστημα. Γι' αυτό, δείτε αναλυτικά ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Έως τους 4-6 πρώτους μήνες: Όλες οι τροφές και τα ροφήματα, εκτός από το μητρικό γάλα ή το γάλα φόρμουλας. Οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν το μωρό να τρέφεται μόνο με γάλα κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του.

Από 6 έως 12 μηνών: Αρχίζοντας να βάζετε ποικιλία στη διατροφή του παιδιού, καλό θα ήταν να προσέξετε τα εξής:

Μέλι

Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους Clostridium botulinum, ενός βακτηρίου που προκαλεί αλλαντίαση. Ο εντερικός σωλήνας του ενήλικα μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη αυτών των σπόρων, αλλά στο μωρό οι σπόροι αυτοί ενδέχεται να προκαλέσουν τοξίνες επικίνδυνες ακόμα και για την ζωή του.

Γάλα αγελάδας ή γάλα σόγιας

Παραμείνετε στο μητρικό γάλα ή στην φόρμουλα μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας, γιατί είναι πιθανό να μην μπορεί να χωνέψει τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο γάλα της αγελάδας ή στο γάλα σόγιας. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα γάλατα δεν έχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό, ενώ περιέχουν μέταλλα σε ποσότητες που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά του.

Επικίνδυνες τροφές για πνιγμό

Μεγάλα κομμάτια: Ένα κομμάτι τροφής μεγαλύτερο από ένα μπιζέλι μπορεί να κολλήσει στον λαιμό του μωρού. Λαχανικά όπως καρότα, σέλερι και πράσινα φασόλια θα πρέπει να τρίβονται ή να λιώνονται για να τα φάει το μωρό. Όσο για τα φρούτα, και αυτά θα πρέπει να τα κόβετε σε μικροσκοπικά κομματάκια πριν του τα σερβίρετε. Τέλος, το κρέας θα πρέπει να λιώνεται στο μπλέντερ προτού τοποθετηθεί στο πιάτο του μωρού.

Μικρές, σκληρές τροφές: Σκληρές καραμέλες, σταγόνες για τον βήχα, ξηροί καρποί και ποπ-κορν αποτελούν πιθανές αιτίες πνιγμού για το μωρό. Ακόμη και τα πολύ μικρά σποράκια που έχουν κάποιες τροφές μπορεί να κολλήσουν στον αναπνευστικό του σωλήνα και προκαλέσουν λοίμωξη.

Μαλακές τροφές που κολλάνε: Μαλακές τροφές, όπως κάποιες καραμέλες και ζαχαρωτά, μπορούν να κολλήσουν στον λαιμό του μωρού.

Φυστικοβούτυρο: Η κολλώδης σύνθεσή του μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για ένα μωρό που θα προσπαθήσει να το καταπιεί.

Επικίνδυνες τροφές για αλλεργίες

Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να περιμένουν μέχρι τον πρώτο χρόνο του μωρού, προτού το φέρουν σε επαφή με τροφές που συχνά προκαλούν αλλεργίες, όπως αβγό και ψάρι. Τονίζουν, επίσης, οι γονείς να αυξάνουν σταδιακά την τροφική ποικιλία και να περιμένουν μερικές ημέρες πριν προσφέρουν μία νέα τροφή για να είναι βέβαιοι ότι το μωρό τους δέχεται την κάθε ουσία καλά.

Αν, πάντως, ανησυχείτε ότι το μωρό σας μπορεί να αναπτύξει αλλεργίες, λόγω οικογενειακού ιστορικού, μιλήστε με τον παιδίατρο για να βρείτε μία στρατηγική με την οποία θα εντάξετε με ασφάλεια στη διατροφή του μωρού σας τροφές ύποπτες για αλλεργίες, όπως αβγά, φιστίκια, σιτάρι, σόγια, καρύδια, ψάρια και θαλασσινά.

Πηγή: Babycenter

v