5 εύκολες πίτες με σίγουρη επιτυχία

5 εύκολες πίτες με σίγουρη επιτυχία

Αρέσουν σε όλους και είναι ένα από τα αγαπημένα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας. Οι πίτες αποτελούν όμως και παρεξηγημένο φαγητό καθώς αρκετοί τις θεωρούν δύσκολες. Προτού όμως ορκιστείτε ότι... δεν θα ανοίξετε φύλλο ποτέ, δοκιμάστε 5 εύκολες συνταγές που υπόσχονται εγγυημένη επιτυχία.

Σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
1 κιλό σπανάκι
500 γρ. έτοιμο φύλλο για πίτα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
2 αβγά
πιπέρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κρεμμυδάκια τρυφερά
250 γραμ. φέτα μέτρια βαρελίσια
λάδι

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε το σπανάκι πετώντας τα σκληρά κοτσάνια και το πλένετε καλά. Ψιλοκόβετε το σπανάκι, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. Τα βάζετε όλα μαζί σε μια λεκάνη μαζί με το αλάτι και τα τρίβετε με τα χέρια μας μέχρι να λιώσουν. Έπειτα τα στίβετε καλά ώστε να φύγει το ζουμί που έχουν. Προσθέτετε τη φέτα, τα αβγά και ανακατεύετε. Παίρνετε ένα ταψί και το αλείφετε με λίγο λάδι. Τοποθετείτε στον πάτο του 2 φύλλα (αν είναι μεγαλύτερα από το ταψί, δεν τα πετάτε, τα διπλώνετε μέσα στο ταψί) και τα αλείφετε με λίγο λάδι (σε κάθε φύλλο που προσθέτετε βάζετε λίγο λάδι). Απλώνετε πάνω στο φύλλο το μισό μείγμα. Στρώνετε άλλα 2 φύλλα με λίγο λάδι και απλώνετε το υπόλοιπο μείγμα. Προσθέτετε άλλα 2-3 φύλλα από πάνω αλείφοντας το καθένα με λάδι.  Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά. Όταν ροδίσει, την σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Συνταγή: greekcook.gr 

Τυρόπιτα

Τυρόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
1 κούπα του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κεσεδάκι βούτυρο μαλακό
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
3-4 αυγά
1/2 kg. Φέτα
φρυγανιά
σουσάμι

Τι θα κάνετε: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί εκτός της φρυγανιάς. Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και η φέτα να τριφτεί στο χέρι όσο χοντρή ή ψιλή θέλετε. Βουτυρώστε ένα πυρέξ και απλώστε τη φρυγανιά. Βάλτε το μίγμα στο πυρέξ και απλώστε αρκετό σουσάμι. Την ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Κολοκυθόπιτα

Κολοκυθόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
1.200 γραμμ. κολοκυθάκια τρυφερά
5 αυγά χτυπημένα
300 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
300 γραμμ. φρέσκο ανθότυρο
160 γραμμ. (1 φακελάκι) φρυγανιά
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Τι θα κάνετε: Λαδώνετε ελαφρά ένα µικρό ταψί και το πασπαλίζετε µε τη  µισή φρυγανιά. Αφού πλύνετε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρείτε το κοτσάνι και τα τρίβετε σε χοντρό τρίφτη. Τα αφήνετε στο σουρωτήρι, τα αλατίζετε λίγο και τα αφήνετε να υδρώσουν για 15 λεπτά. Τα στύβετε µε τα χέρια και τα βάζετε σε µπολ. Προσθέτετε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια. Τρίβετε µπόλικο πιπέρι και αλατίζετε, αφού πρώτα δοκιµάσετε το µίγµα. Απλώνετε το µίγµα στο ταψί. Το ραντίζετε µε το ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 40-45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Συνταγή: argiro.gr
 

Μακαρονόπιτα με μπέικον

Μακαρονόπιτα με μπέικον

Τι θα χρειαστείτε
1 πακέτο φύλλα χοντρά
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
300 γρ φέτα
100 γρ ανθότυρο
10 φέτες μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένες
5 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
150 γρ γκούντα τριμμένη
2 κουτ της σούπας κεφαλοτύρι
5 αυγά χτυπημένα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
βούτυρο και ελαιόλαδο για το βουτύρωμα των φύλλων.

Επάνω από τα φύλλα:
1 αυγό
1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο
2 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
χτυπημένα με σύρμα

Τι θα κάνετε: Βράζετε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, (λιγότερο 5 λεπτά από αυτό που λέει η συσκευασία τους), και τα σουρώνετε.  Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα τυριά μαζί με τα αυγά και τα αλλαντικά και προσθέτετε πιπέρι και αν θέλετε αλάτι. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα 2 φύλλα περασμένα και αυτά με το μίγμα λαδιού και βουτύρου. Ρίχνετε τα μακαρόνια αφού έχουν κρυώσει λίγο, στο μίγμα με τα τυριά-αλλαντικά και ανακατεύετε πολύ καλά. Προσθέτετε την γέμιση στο ταψί και από πάνω σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα. Κόβετε τα φύλλα που εξέχουν, χαράζετε την πίτα και περιχύνετε με το μείγμα αυγού γάλατος και λαδιού. Αφήνετε 5 λεπτά τα τραβήξει και βάζετε στο φούρνο στην κάτω κάτω θέση. Ψήνετε μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Συνταγή: toniaelena.blogspot.gr 

Μανιταρόπιτα

Μανιταρόπιτα 

Τι θα χρειαστείτε
1 φύλλο σφολιάτας
5-6 μανιτάρια μεγάλα ή 1 κουτί κονσέρβας μικρό
1 πράσινη πιπεριά κομμένη
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο
1 καρότο κομμένο
μαϊντανός
κεφαλογραβιέρα τριμμένη
τυρί gouda τριμμένο
1-2 κ.σ. βιτάμ ή ελαιόλαδο
σουσάμι

Τι θα κάνετε: Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το βιτάμ (ή το λάδι), το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τις πιπεριές, το καρότο και τα μανιτάρια, μέχρι να πάρουν χρώμα (αν θέλετε προσθέτε και ζαμπόν). Στρώνετε το φύλλο σφολιάτας σε ένα πυρέξ και πάνω σε αυτό ρίχνετε τα σοταρισμένα λαχανικά. Πασπαλίζετε με 2 χούφτες gouda και 1 χούφτα κεφαλογραβιέρα. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, το γυρίζετε ανάποδα ώστε η ένωση των φύλλων να είναι από την κάτω μεριά, βρέχετε με λίγο γάλα και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Βάζετε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.

Συνταγή: queen.gr

v