4 συνταγές για σπιτική πίτσα

4 συνταγές για σπιτική πίτσα

Οι σπιτικές πίτσες είναι περισσότερο υγιεινές και δεν συγκρίνονται γευστικά με καμία «έτοιμη». Δείτε τις συνταγές που ακολουθούν και το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια!

Βασική συνταγή για ζύμη

Τι θα χρειαστείτε
500 γρ. αλεύρι
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ κ.γλ. αλάτι

Τι θα κάνετε: Σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο -λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας. Όταν το μίγμα αρχίσει να παίρνει μορφή, ζυμώνετε για περισσότερο από 5 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει ακόμα στα χέρια, βάλτε λίγο ακόμα αλεύρι. Αντίθετα αν είναι πολύ σκληρή, βάλτε λίγο νερό. Τοποθετείτε το μίγμα σε ένα μπολ και το σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα για περίπου μια ώρα ώστε να φουσκώσει. Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 2 κομμάτια έτσι ώστε να βγουν δύο πίτσες. Ανοίγετε τη ζύμη, πιέζοντας με τα δάχτυλα ή χρησιμοποιώντας πλάστη. 

Πίτσα Αλλαντικών

Τι θα χρειαστείτε
20 φέτες ζαμπόν
20 φέτες γκούντα
5 φέτες μπέικον
2 πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
μανιτάρια. (Τα υλικά της γέμισης μπορούν να μετατραπούν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
μουστάρδα

Τι θα κάνετε: Απλώνετε με ένα πινελάκι πάνω στη ζύμη μουστάρδα (μην είστε διστακτικοί δίνει μια ωραία γεύση στη ζύμη), έπειτα στρώνετε τις φέτες του ζαμπόν, πάνω από το ζαμπόν ρίχνετε την κέτσαπ (όσο χρειαστεί για να αλειφτούν όλες οι φέτες του ζαμπόν) ή το κουτί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες αφού όμως τις έχετε βράσει με λίγη ζάχαρη και αλάτι και έχουν φύγει τα πολλά υγρά. Πασπαλίζετε με ρίγανη (προσοχή μην το παρακάνετε και σας πικρίσει), συνεχίζετε με το μπέικον, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και στο τέλος στρώνετε από πάνω το γκούντα. Μπορείτε αν θέλετε να ρίξετε και κομματάκια βούτυρο στο τέλος, δεν το κρίνω όμως απαραίτητο μιας που το τυρί βγάζει αρκετό.Βάζετε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς και την αφήνετε στην ίδια θερμοκρασία μέχρι να δείτε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει, τότε ανεβάζετε θερμοκρασία στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω κάτω, ο αέρας δεν είναι συνιστάται γιατί ξεραίνει την πίτσα). Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον τύπο κουζίνας, η πίτσα είναι έτοιμη όταν το ζυμάρι από κάτω καθώς και η επιφάνεια του τυριού έχει πάρει ένα χρυσοκαφετί χρώμα.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Χωριάτικη πίτσα

Τι θα χρειαστείτε
1 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας
1 μπάλα (125 γραμμ.) μοτσαρέλα
1½ φλ. τσαγιού κυβάκια φέτας
1 χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες
4 ασπρομανίταρα κομμένα σε φέτες
1/2 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες
1 πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες

Τι θα κάνετε: Απλώνετε τη σάλτσα στη ζύμη αφήνοντας κενό 1 εκ. γύρω γύρω. Πασπαλίζετε τα τυριά, αφού έχετε κόψει τη μοτσαρέλα σε φέτες. Στρώνετε τις φέτες του λουκάνικου, τα μανιτάρια, τις ελιές. Τέλος, στρώνετε τις ροδέλες κρεμμυδιού και την πιπεριά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 15΄-20΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτσα.

Συνταγή: argiro.gr

Πίτσα με 4 τυριά

Τι θα χρειαστείτε
1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα, τριμμένη
1 φλιτζάνι έμενταλ (emental), τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τυρί κορκονζόλα (gorgonzola), τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τυρί ρικότα (ricotta), ελαφρά λιωμένο
1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε λεπτές φέτες
3 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι (σε σκόνη)

Τι θα κάνετε: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220oC. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον πελτέ με το ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη, κρεμμύδια, αλάτι, μαύρο πιπέρι, και ρίγανη. Ανακατέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά της σάλτσας και αφήστε την να σταθεί για 20 λεπτά και να μαριναριστεί με τα αρωματικά. Μπορείτε να ετοιμάσετε την σάλτσα κατά την διάρκεια που ετοιμάζετε την ζύμη και να την έχετε έτοιμη όταν την χρειαστείτε. Απλώνετε ομοιόμορφα πάνω στην ζύμη τη σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσατε. Αραδιάζετε ομοιόμορφα πάνω στη σάλτσα τα τυριά. Ψήστε για 20-25 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, ή μέχρι να ψηθεί καλά το κάτω μέρος του φύλου και το τυρί να λιώσει εντελώς. Σερβίρετε ζεστή.

Συνταγή: xs-recipes.com

Πίτσα ρόκα παρμεζάνα

Τι θα χρειαστείτε
250 γρ. ντοματάκι κονκασέ Pummaro
100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
50 γρ. παρμέζανα
1 σκ. σκόρδο
20 ml ελαιόλαδο Άλτις
5-6 φέτες προσούτο
3-4 φύλλα βασιλικού
10 φύλλα ρόκας
Ρίγανη
Αλάτι

Τι θα κάνετε: Ετοιμάζετε τη σάλτσα βάζοντας σε ένα μπολ το ντοματάκι, το λάδι, το αλάτι, τη ρίγανη, τα φύλλα ρόκας, τον βασιλικό και το σκόρδο. Αφού ανοίξετε το ζυμάρι και το τοποθετήσετε σε ταψί (προτιμότερο το ταψάκι να είναι των 30 εκατοστών), προσθέτετε τη σάλτσα, απλώνοντάς τη από μέσα προς τα έξω αφήνοντας ένα κενό 5εκ. από την άκρη του ζυμαριού. Στη συνέχεια τοποθετείτε από έξω προς τα μέσα την τριμμένη μοτσαρέλα. Τοποθετείτε την πίτσα στον προθερμασμένο φούρνο (280 βαθμούς) και σε 8 λεπτά την βγάζετε. Αφού την βγάλετε από τον φούρνο, προσθέτετε το προσούτο, τα φύλλα της ρόκας και τις φλύδες της παρμεζάνας σε όλη την επιφάνεια της πίτσας. Το ελαιόλαδο που θα ρίξετε στο τέλος από πάνω είναι η τελευταία πινελιά.

Συνταγή: chefonair.gr

v