Επιλέξτε την σωστή σχολική σάκα

Επιλέξτε την σωστή σχολική σάκα

Η επιλογή της τσάντας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σχολικές αγορές τόσο για τα παιδιά όσο και για εσάς, για διαφορετικούς όμως λόγους. Πέραν από την αισθητική όμως, οι σχολικές τσάντες θα πρέπει να επιλέγονται με κριτήριο την υγεία των παιδιών.

Οι σχολικές τσάντες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τους μαθητές καθώς προκαλούν πόνους στη μέση και εμποδίζουν την ισορροπία τους, αυξάνοντας την πιθανότητα να πέσουν. Δείτε με ποια κριτήρια να επιλέξετε τη σάκα και τη σωστή της χρήση.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή τσάντα

- Η σχολική σάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αν για παράδειγμα ένας μαθητής ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος.

- Μια καλή λύση για τις πιο μικρές ηλικίες αποτελούν οι τσάντες με ροδάκια (trolley), τις οποίες τα παιδιά μπορούν να κυλούν αντί να τις κουβαλούν.

- Επίσης, πρέπει να έχει δυο ιμάντες που προσαρμόζονται σε κάθε σωματότυπο και βάτες στην πλάτη. Ενδεχομένως το παιδί να προτιμά το ένα λουρί, που περνά από το στήθος αλλά αυτή η επιλογή θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι ιμάντες θα πρέπει να είναι ενισχυμένοι με επένδυση για να μην μπαίνουν στον ώμο, την πλάτη ή το λαιμό του παιδιού.

- Οι τσάντες θα πρέπει να έχουν τσέπες και το βάρος θα πρέπει να μοιραστεί σε αυτές για να ομαλοποιηθεί το βάρος.

- Θα πρέπει επίσης να έχει θήκες και τα σχολικά είδη να μοιράζονται με τα πιο βαριά στο κέντρο.

*Φωτογραφία: newslaundry.com/

Η καλύτερη πρόληψη, ωστόσο, είναι η άσκηση των μυών που διατηρούν τη φυσιολογική γραμμή βαρύτητας καθώς και η σωστή στάση του σώματος. Οι μαθητές θα πρέπει να μην κάθονται πολλές ώρες στον υπολογιστή και να κάνουν συχνά διαλείμματα, όταν μελετούν.

Πώς να φορέσει το παιδί την τσάντα

Ας υποθέσουμε ότι επιλέξατε τη σωστή τσάντα και την γεμίσατε σωστά. Το παιδί σας ξέρει πώς να την γεμίσει; Δείτε τις συμβουλές των ειδικών:

- Να χρησιμοποιούνται και τα δύο λουριά για τους δυο ώμους.

- Αφήστε τα παιδιά να διαπιστώσουν σε πιο σημείο πάνω τους είναι πιο άνετη η τσάντα, αλλά προσπαθήστε να σφίξετε τα λουριά για να είναι η τσάντα κολλημένη στο σώμα. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Δεν θα πρέπει να σφίγγουν τους ώμους.

- Αν η τσάντα είναι βαριά, τα παιδιά μπορούν να βγάλουν ένα ή δυο βιβλία και να τα μεταφέρουν με τα χέρια

v