Κάρμεν Ρουγγέρη: "Ο Αίσωπος έχει να μας πει πολλά"

Κάρμεν Ρουγγέρη: Ο Αίσωπος έχει να μας πει πολλά

Η "μητέρα του παιδικού θεάτρου", Κάρμεν Ρουγγέρη μιλά στο mama365.gr για τη νέα της παράσταση «Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πει…», την σχέση αγάπης που έχει με τα παιδιά και την πιο συγκινητική στιγμή στην καριέρα της.

- Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση. Τι θέλει τελικά να μας πει ο Αίσωπος;

Θα παρουσιάσουμε 16 μύθους του Αισώπου, του μεγαλύτερου μυθοπλάστη όλων των εποχών. Μύθους που έχουν πολλά να πουν σε μικρούς και μεγάλους. Θα είναι μια παράσταση παραμυθένια και δοσμένη με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να καταλάβουν αυτό που έχει να πει ο κάθε μύθος. Μάλιστα μετά από κάθε μύθο θα μπορεί και να γίνεται μια συζήτηση με τους μικρούς μας φίλους. Τα κοστούμια θα είναι πολύχρωμα και ξεχωριστά. Τα σκηνικά θα διαμορφώνονται χορευτικά μπροστά στα μάτια των παιδιών, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μύθου. Δεν είναι ένα το μήνυμα που θέλει να περάσει η παράστασή μας, είναι πολλά τα μηνύματα, όσα και μύθοι μας. Αν χρειαζόταν να τα απαριθμήσω, θα χρειαζόμασταν σελίδες ολόκληρες. Ούτως ή άλλως πιστεύω ότι τα μηνύματα είναι καλό να βγαίουν μέσα από την παράσταση.

- Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι του Αισώπου ή ηθικό δίδαγμα;

Μ’ αρέσουν όλοι οι μύθοι. Ο καθένας έχει ξεχωριστή αξία αλλά θα αναφέρων έναν. Η κότα με το χρυσό αυγό είναι ένας από τους μύθους που αγαπώ. Που θέλει ξεκάθαρα να πει ότι όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα. Αλλά… κάθε μύθος έχει τόσο ενδιαφέρον! Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας, ο λαγός αι η χελώνα… Σε διασκεδάζουν τόσο αλλά σου μαθαίνουν και τόσα πολλά…

- Υπάρχει κάποια εμπειρία σας στο παιδικό θέατρο που να σας έχει μείνει αξέχαστη;

Πάρα πολλές  εμπειρίες, κάθε μέρα. Για αυτό άλλωστε είμαι πάντα παρούσα στις παραστάσεις μου. Μια εμπειρία ήταν, όταν μετά την παράσταση της Οδύσσειας, ένα παιδάκι 6 ετών με πλησίασε και μου είπε..., «κυρία με κάνατε ευτυχισμένο».

- Σε τι διαφέρει το παιδικό κοινό από το ενήλικο και ποιο προτιμάτε;

Σαφώς και προτιμώ  τα παιδιά. Είναι πρόκληση να τα κερδίζεις, πέρα του ότι ανανεώνεσαι όταν καταπιάνεσαι μ’ αυτά.

- Ποιο πιστεύετε ότι είναι το προσωπικό χαρακτηριστικό στοιχείο σας που σας κρατά δεμένη με το παιδικό κοινό;

Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΙ ΔΙΝΩ. Η ειλικρινής αγάπη.

- Τι συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά για το μέλλον μέσα στις σημερινές συγκυρίες που μεγαλώνουν;

Να μην το βάζουν κάτω. Να επιμένουν. Να αγωνίζονται.

v