Όσα πρέπει να ξέρετε για την ορθοδοντική παιδιών

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ορθοδοντική παιδιών

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη», είχε πει ο Τσάρλι Τσάπλιν. Ένα χαμόγελο σε γεμίζει ενέργεια και αισιοδοξία και το απολαμβάνεις περισσότερο όταν μπορείς να χαμογελάς ελεύθερα χωρίς να έχεις άγχος και φόβους για το πώς φαίνονται τα δόντια σου. Ένα όμορφο χαμόγελο με ίσια δόντια αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με την Ειδική Ορθοδοντικό Μαίρη Ζαφειροπούλου, ειδικευμένη στο Πανεπιστήμιο Göteborg της Σουηδίας, ένας γονιός χρειάζεται να γνωρίζει τα εξής για την ορθοδοντική παιδιών:

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών. Καλό είναι ο ορθοδοντικός να δει το παιδί πριν «ανατείλουν» οι δεύτεροι γομφίοι, κάτι το οποίο γίνεται σε διαφορετική ηλικία σε κάθε παιδί. Πολλοί πιστεύουν ότι το παιδί πρέπει να ολοκληρώσει την μόνιμη οδοντοφυΐα, πριν επισκεφτούν τον ορθοδοντικό, αλλά τότε είναι συχνά αργά. Παρεμβαίνοντας έγκαιρα μπορούν να αποφευχθούν οι εξαγωγές και να απλοποιηθεί η θεραπεία.

Στραβά δόντια και κληρονομικότητα

Ένας παράγοντας είναι η κληρονομικότητα. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, π.χ. συνήθειες όπως ο θηλασμός δαχτύλου ή η προώθηση της γλώσσας, που μπορεί να προκαλέσουν ορθοδοντικό πρόβλημα. Αν το παιδί έχει μια τέτοια συνήθεια, το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι μέσα από την συζήτηση με τον γονέα να καταλάβει γιατί πρέπει να τη σταματήσει. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, υπάρχουν άλλοι τρόποι, όπως ειδικά γάντια, κάλτσες ή ειδικά μανό, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την διακοπή αυτής της συνήθειας.

Διαθέσιμες μέθοδοι

Εκτός από τα γνωστά μεταλλικά ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα (σιδεράκια), υπάρχουν και τα διαφανή τα οποία είναι καλύτερα από αισθητικής άποψης. Υπάρχουν, επίσης, τα γλωσσικά σιδεράκια τα οποία εφαρμόζονται στην εσωτερική πλευρά του δοντιού και με αυτόν τον τρόπο είναι εντελώς αόρατα. Μια άλλη μέθοδος είναι η invisalign που αποτελείται από μια σειρά από διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι σταδιακά ισιώνουν τα δόντια και είναι σχεδόν αόρατοι.

Διάρκεια θεραπείας

Μια μέση ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί γύρω στον έναν με ενάμιση χρόνο.

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι επώδυνη για το παιδί;

Σε γενικές γραμμές δεν είναι. Μπορεί το παιδί να νιώσει μια πίεση τις πρώτες ημέρες της θεραπείας, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική και οφείλεται στο γεγονός ότι τα δόντια αρχίζουν να μετακινούνται. Μετά από 2-3 ημέρες αυτή η ενόχληση περνάει.

Κόστος

Καθώς δεν υπάρχει μόνο μία ορθοδοντική θεραπεία, οι τιμές διαφέρουν κατά περίπτωση. Ενδεικτικά οι τιμές για τη συμβατική θεραπεία, με "σιδεράκια" για άνω και κάτω γνάθο κυμαίνονται από 2.000 έως 2.500 ευρώ.

v