Μουσική για εγκύους: Ψυχαγωγία και χαλάρωση για δύο

Μουσική για εγκύους: Ψυχαγωγία και χαλάρωση για δύο

Η αίσθηση της ακοής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στο έμβρυο, γύρω στους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Έρευνες υποστηρίζουν, μάλιστα, πως τα νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν τη μουσική που οι γονείς τους έπαιζαν για αυτά όταν ήταν στη μήτρα και ότι, εφόσον αυτή η μουσική χαλαρώνει τη μητέρα, το ίδιο μπορεί να κάνει και για αυτά.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Journal of Clinical Nursing, μάλιστα, διαβάζουμε ότι «οι μέλλουσες μαμάδες που ακούν μελωδίες όπως νανουρίσματα, κλασική μουσική αλλά και με ήχους της φύσης εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι γυναίκες που δεν ακούν τέτοια μουσική υποφέρουν από στρες, δεν χάνετε κάτι να το δοκιμάσετε, απολαμβάνοντας έτσι στιγμές χαλάρωσης μαζί με την κοιλίτσα σας.

Η μουσικοθεραπεύτρια κ. Εύη Παπανικολάου μιλά στο Mama365 για τον ρόλο της μουσικής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ παρακάτω θα δείτε cd που βρήκαμε να κυκλοφορούν στην αγορά και που υπόσχονται να χαλαρώσουν τις μέλλουσες μανούλες.

«Να ακούν τη μουσική που τους αρέσει»

«Γενικότερα μία γυναίκα που είναι σε εγκυμοσύνη πρέπει να κάνει πράγματα που την ευχαριστούν, κι αν η μουσική είναι ένα από αυτά μόνο καλό μπορεί να της κάνει», λέει η κ. Παπανικολάου και συνεχίζει «Καλό είναι η γυναίκα σε ενδιαφέρουσα να επιλέγει μουσική που δεν την στρεσάρει. Μπορεί, για παράδειγμα, να επιλέξει τραγούδια για πιάνο, cd για νεογέννητα με απλές, ευχάριστες μελωδίες, τα οποία θα μπορεί να ακούει αργότερα και με το μωρό της… Αρκεί να της αρέσουν.»

Η κ. Παπανικολάου επισημαίνει ότι έχει αποδειχθεί πως τα μωρά, αφού γεννηθούν, σχετίζονται με την μουσική που άκουγαν όταν βρίσκονταν στην κοιλιά της μαμάς τους –σα να τη θυμούνται. Έτσι, έχει παρατηρηθεί πως με τη μουσική που χαλάρωνε ή διασκέδαζε η μητέρα όταν ήταν έγκυος, μπορεί αργότερα το μωρό να αποκοιμηθεί ή να διασκεδάσει.

Όσονα αφορά στα cd που κυκλοφορούν και υπόσχονται να προσφέρουν στις έγκυες αγχολυτική εμπειρία μουσικής, η κα. Παπανικολάου φάνηκε σχετικά συγκρατημένη: «Δεν χαλαρώνουν όλοι οι άνθρωποι με τον ήχο του νερού ή της βροχής. Κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται με τέτοιους ήχους».

Η ίδια εξηγεί ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εγκυμοσύνης, σε γυναίκες δηλαδή που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα που τις στρεσάρει, π.χ. επειδή βιώνουν δύσκολη εγκυμοσύνη, προτείνεται η μουσικοθεραπεία ως μέθοδος ψυχοθεραπείας, η οποία πραγματικά μπορεί να τις βοηθήσει. «Στις εξατομικευμένες αυτές συνεδρίες δουλεύουμε αρκετά με κλασική μουσική, χωρίς όμως να αποκλείουμε και μουσική της αρεσκείας της μαμάς, την οποία όμως επιλέγουμε για συγκεκριμένους λόγους, επειδή έχει κάποιο νόημα γι’αυτήν», λέει η ειδικός (*).

Metal ΕγκυμοσύνηΑν δεν τίθεται θέμα μουσικοθεραπείας, όμως, «από την στιγμή που στην γυναίκα αρέσει μία μουσική και την ακούει με όρεξη, ακόμα κι αν πρόκειται για heavy metal. Αυτό είναι θετικό και για την ίδια και για το μωρό της.» Έτσι, καταλήγοντας η κ. Παπανικολάου συμβουλεύει τις μέλλουσες μαμάδες, ιδιαίτερα από το β’ τρίμηνο και μετά, πέρα από την μουσική που τους αρέσει, να δοκιμάζουν και νέα ακούσματα, π.χ. κομμάτια για πιάνο, κλασική μουσική αλλά και παιδικά cd που να τους αρέσουν και που πιστεύουν ότι θα αρέσουν και στο μωρό τους όταν αυτό γεννηθεί.

(* για συνεδρίες μουσικοθεραπείας με την κ. Εύη Παπανικολάου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο 6972 234 171)

CD για εγκύους

-Lovely Baby: Η σειρά cd που απευθύνεται σε μωρά αλλά και τους γονείς τους, με τραγούδια που έχουν συντεθεί για να χαλαρώνουν και να διασκεδάζουν, αποτελείται από γνώριμα αλλά και νέα κομμάτια της τζαζ, της μπλουζ αλλά και της κλασικής μουσικής.

-«Η Μουσική των Αγγέλων» και «Μουσική για τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης σας»: Του Dr. Sergei Shaboutin, με μελωδίες της φύσης και κύματα ρυθμών που υπόσχονται να καλωσορίσουν με τον καλύτερο τρόπο το μωρό στη νέα ζωή (μπορείτε να τα αναζητήσετε εδώ).

-Baby Relax: Μουσική για εγκύους και βρέφη που χαλαρώνουν και ηρεμούν (μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.)

v