3 ξεχωριστές σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι

3 ξεχωριστές σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι

To Πασχαλινό τραπέζι δεν χρειάζεται πολλούς μεζέδες και συμπληρώματα. Αρκεί το σουβλιστό αρνί, το ζουμερό κοκορέτσι, λίγες τηγανιτές πατάτες και μια νόστιμη και ιδιαίτερη σαλάτα για να είναι όλοι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι!

Πολίτικη σαλάτα με τζίντζερ και πορτοκάλι

Μια κλασική σαλάτα που με λίγες γκουρμέ πινελιές γίνεται σούπερ ξεχωριστή και ταιριάζει γάντι με το αρνί και το κοκορέτσι!

Τι θα χρειαστούμε

Για τη σαλάτα

  • 1 πολιτική σαλάτα (250 γραμμάρια ανάμεικτα λάχανο, καρότο, πιπεριά )
  • 1 πορτοκάλι (φιλέτο)
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα
  • 1 κουταλιά της σούπας φιλέ αμυγδάλου
  • 1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορο
  • 1 κουταλιά της σούπας  λιναρόσπορο

Για τη βινεγκρέτ

  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1/2 πορτοκάλι (χυμό)
  • 1/2 λεμόνι (χυμό)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • Λίγο αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Βάζουμε σε ένα μπολ λάχανο λευκό και κόκκινο ψιλοκομμένα, καρότο τριμμένο, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και μαϊντανό.
  • Καθαρίζουμε το πορτοκάλι εξωτερικά αφαιρώντας τις λευκές μεμβράνες και κόβουμε σε φιλέτα το πορτοκάλι. Το προσθέτουμε στη  σαλάτα.
  • Προσθέτουμε τους σπόρους ροδιού, το αμύγδαλο, τις σταφίδες, τον κολοκυθόσπορο και τον λιναρόσπορο.
  • Περιχύνουμε με την βινεγκρέτ κι ανακατεύουμε την σαλάτα.
  • Παγώνουμε και μαρινάρουμε ταυτόχρονα την σαλάτα στο ψυγείο το λιγότερο για 30’ .
  • Σερβίρουμε δροσερή την σαλάτα.

Για τη βινεγκρέτ

  • Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού σε ένα μικρό μπολ.
  • Προσθέτουμε το φρεσκο τζίντζερ και το μελι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά να διαλυθεί το αλάτι και το μέλι.
  • Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο ανακατεύοντας με το σύρμα να γίνει πυκνή η βινεγκρέτ.

Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαπρίγου

Ανοιξιάτικη σαλάτα με κολοκυθάκια και τηγανητή φέτα

Μια ιδιαίτερη και πεντανόστιμη σαλάτα με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη.

Τι θα χρειαστούμε

  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γραμμάρια φέτα
  • 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 230 γραμμάρια πράσινη σαλάτα
  • 50 γραμμάρια λιαστές ντομάτες
  • 20 γραμμάρια σουσάμι, μαύρο

Για το dressing

  • 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα, εσπεριδοειδών
  • Χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και τα μεταφέρουμε στο σχαροτήγανο. Ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Παράλληλα τοποθετούμε ένα τηγάνι ή σε μια φριτέζα με το σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή για να φτάσει το λάδι στους 190° C.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και σε άλλο ένα βάζουμε νερό.
  • Κόβουμε τη φέτα σε λεπτά μπαστουνάκια και βυθίζουμε εναλλάξ στο αλεύρι, στο νερό, ξανά στο αλεύρι, ξανά στο νερό και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά να πάρει λίγο χρώμα.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για το dressing

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαρμελάδα, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε τη φρέσκια σαλάτα στο μπολ με το dressing.
  • Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, τη φέτα, τα κολοκυθάκια και το σουσάμι.
  • Βάζουμε ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Συνταγή από Άκη Πετρετζίκη

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Φρέσκια, δροσερή και ανοιξιάτικη, ό,τι πρέπει για το πασχαλινό τραπέζι!

Τι θα χρειαστούμε

  • 5-6 φύλλα μαρούλι όποιας ποικιλίας μας βρίσκεται
  • Τα φύλλα από 3-4 φυτά σπανάκι (ποικιλία με τρυφερά φύλλα)
  • Μια καρδιά αντιδιού
  • 1 μεγάλο αβοκάντο
  • 5-6 ώριμες αλλά σκληρές φράουλες (ως και 10 αν είναι μικρές)
  • 1 τρυφερό πράσινο κρεμμυδάκι
  • Αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού), όσο μας αρέσει
  • Προαιρετικά αλλά ταιριάζει εξαιρετικά, 5-6 φρέσκα φύλλα λεμονιάς ή κιτριάς ή περγαμοντιάς ή εναλλακτικά λίγο ξύσμα φρέσκου λεμονιού

Για το ντρέσινγκ

  • 60 ml (περίπου ¼ κούπας ή 4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
  • 20 ml (4 κουταλάκια του γλυκού) ξύδι από κρασί ή λευκό βαλσάμικο
  • 10 ml (2 κουταλάκια) χυμό λεμονιού
  • 5 ml (1 κουταλάκι) μουστάρδα καλής ποιότητας
  • Προαιρετικά, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (αν βάλουμε βαλσάμικο δεν χρειάζεται)

Για το σερβίρισμα

  • 100 gr βουτυράτη μαλακή φέτα
  • 3-4 κουταλιές καρύδια 

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά και τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να στραγγίξουν τα νερά που συγκράτησαν από το πλύσιμο.  
  • Τα κόβουμε σε πλατιές σχετικά λωρίδες κατά προτίμηση με το χέρι, σε ένα ευρύχωρο μπολ. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το αβοκάντο και τις φράουλες και τις προσθέτουμε στα πράσινα. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα φύλλα της λεμονιάς ή το ξύσμα.
  • Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε ένα βάζο τα υλικά για το ντρέσινγκ και τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουν μορφή γαλακτώματος.
  • Σερβίρουμε σε ρηχή σαλατιέρα τα σαλατικά, προσθέτουμε την φέτα κομμένη σε κύβους μεγέθους μικρού λουκουμιού,  και τα καρύδια.  Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Συνταγή από Βαγγελιώ Κασσαπάκη

v