5 καμπανάκια που χτυπάει το σώμα όταν η υγεία σου κινδυνεύει

5 καμπανάκια που χτυπάει το σώμα όταν η υγεία σου κινδυνεύει

Ορισμένα προβλήματα υγείας «χτυπούν» απροειδοποίητα, χωρίς να υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Κι όμως, το σώμα μας βρίσκει τρόπους να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά, αρκεί να μην αγνοήσουμε τα σημάδια που μας στέλνει.

Επίμονος πυρετός

Ο πυρετός μπορεί να «κρύβει» λοιμώξεις. Ορισμένοι καρκίνοι και άλλες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν επίμονο και μακροχρόνιο πυρετό. Ο υψηλός πυρετός ή αυτός που συνοδεύεται από ξαφνικά ρίγη πρέπει να αξιολογείται αμέσως.

Ξηροφθαλμία

Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για την ξηροφθαλμία -συμπεριλαμβανομένου του να είστε όλη μέρα μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή-, ένας πιο σοβαρός ένοχος είναι το σύνδρομο Sjögren, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αδένων και μείωση της παραγωγή δακρύων. Σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις μάλιστα, προκαλεί και ξηροστομία.

Πρήξιμο στο πρόσωπο

Το πρήξιμο στο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού, ο οποίος συχνά οδηγεί μέχρι και σε αραίωση των μαλλιών και μυϊκή αδυναμία - λόγω του ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ζητήματα όπως η υπογονιμότητα και οι καρδιακές παθήσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί. 

Ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος που συνοδεύεται από πυρετό, δύσκαμπτο λαιμό, εξάνθημα, σπασμούς, αλλαγές στην όραση, δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία, μούδιασμα, πόνο με το μάσημα, πνευματική σύγχυση μπορεί να είναι ανησυχητικός. Αιτίες του μπορεί να είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, φλεγμονή αιμοφόρων αγγείων, μηνιγγίτιδα, όγκος στον εγκέφαλο, ανεύρυσμα ή εγκεφαλική αιμορραγία.

Περιοδικός, αλλά έντονος πόνος στο στήθος ή την κοιλιά

Ο έντονος και παρατεταμένος πόνος στο στήθος ή την κοιλιά μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα που απαιτεί την προσοχή ενός γιατρού. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν καρδιακή προσβολή όταν ο πόνος βρίσκεται στο στήθος, πέτρες στη χολή όταν βρίσκονται στην κοιλιά (ειδικά αν συνοδεύονται από ναυτία και εμετό), ακόμα και σκωληκοειδήτιδα.

Πηγή: prevention.com

v