Σχολικές ιώσεις: πώς να βγει η σχολική χρονιά χωρίς… μύξες και πυρετούς!

Σχολικές ιώσεις: πώς να βγει η σχολική χρονιά χωρίς… μύξες και πυρετούς!

Με το που αρχίζουν τα σχολεία, ξεκινούν και οι πρώτες φθινοπωρινές ιώσεις που συνήθως εξαπλώνονται γρήγορα και κάνουν τα παιδιά να υποφέρουν από συνάχι, πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, εμετούς και άλλα πολλά. Χρέος μας είναι να τα θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να τα κρατήσουμε - όσο γίνεται - μακριά από… μύξες και πυρετούς!

Ξεκινήστε από το σωστό πλύσιμο των χεριών

Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που τα παιδιά «κολλάνε» εύκολα ασθένειες μεταξύ τους, είναι επειδή βλέπουν το πλύσιμο των χεριών σαν αγγαρεία και δεν το εντάσσουν στις καθημερινές τους συνήθειες. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά από κάθε έξοδο, καθώς και πριν και μετά το φαγητό και την χρήση της τουαλέτας.

Όταν το παιδί είναι στο σχολείο, είναι καλό να έχει στην τσάντα του ένα αντιμικροβιακό τζελ καθαρισμού που θα το χρησιμοποιεί όποτε θέλει, ειδικά αν στις τουαλέτες του σχολείου δεν υπάρχει σαπούνι. Διευκρινίστε του, όμως, ότι δεν είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά μια εύκολη λύση για να καταπολεμάμε τα μικρόβια όταν δεν μπορούμε να πλύνουμε τα χέρια μας.

Η διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος

Ενισχύστε την άμυνα του παιδιού με φυσικό τρόπο, εντάσσοντας στην καθημερινή του διατροφή φρούτα και λαχανικά, έχοντας κατά νου ότι η πιο σημαντική βιταμίνη για τόνωση του ανοσοποιητικού τους είναι η C. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολοΕάν δυσκολεύονται με τα φρούτα και τα λαχανικά και χρειάζεται να συνδυάσετε τη διατροφή τους με ένα συμπλήρωμα βιταμινών, βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε πολυβιταμινούχα σκευάσματα, χωρίς ζάχαρη

Τα ζελεδάκια Vitafix Immuno Gummies, κατάλληλα για παιδιά άνω των 4 ετών, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και οχυρώνουν τον οργανισμό τους. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, φρουκτοολιγοσακχαρίτες και φυσικά εκχυλίσματα σαμπούκου, εχινάκειας και πρόπολης για τη μέγιστη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών. Αρκούν 2 ζελεδάκια με γεύση βατόμουρο και σχήμα αστεράκι την ημέρα, για να τα κρατήσουν όσο γίνεται μακριά από κρυολογήματα και ιώσεις. 

Αν το παιδί μας χρειάζεται ενισχυμένο ανοσοποιητικό, περισσότερη ενέργεια και βελτιωμένη γνωσιακή λειτουργία, ιδανική επιλογή είναι τα ζελεδάκια Vitafix Μulti + Probio Gummies. Ένα ζελεδάκι σε σχήμα αρκουδάκι με γεύση φράουλα την ημέρα, με σύνθεση από 9 βιταμίνες, πρεβιοτικά, προβιοτικά και ιχνοστοιχεία, θα το βοηθήσει να παραμείνει γερό και δυνατό.  

Ο ύπνος θρέφει την άμυνα των παιδιών 

Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία του «σωστού» ύπνου για τα παιδιά, αναφέροντας ότι είναι εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Όταν δεν κοιμούνται επαρκώς, επηρεάζονται κάποιες λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες.

Το «κλειδί» για να καταλάβετε ότι ξεκουράζονται αρκετά είναι να ελέγχετε αν ξυπνούν εύκολα το πρωί, αν «γκρινιάζουν» ή αν είναι χαρούμενα. Για τη σωστή πνευματική και φυσική διαύγειά τους, λοιπόν, αφήστε τα παιδιά να κοιμηθούν τουλάχιστον όσο συνιστούν οι ειδικοί: 

Παιδιά από 3 έως 5 ετών: από 10 έως 13 ώρες.

Παιδιά από 6 έως 12 ετών: από 9 έως 12 ώρες.

Έφηβοι από 13 έως 18 ετών: από 8 έως 10 ώρες.

Το άγχος βλάπτει σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα

Ναι, καλά διαβάσετε! Όταν αγχωνόμαστε, ο οργανισμός μας εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επειδή το πρόγραμμα των παιδιών είναι φορτωμένο, έχουν αρκετό άγχος στην καθημερινότητά τους το οποίο, εκτός από την ψυχολογία τους, επηρεάζει και την άμυνα του οργανισμού τους. 

Φροντίστε, λοιπόν, να μην τους ασκείτε περισσότερη πίεση απ’ όση ήδη έχουν. Μέσα στη δύσκολη καθημερινότητά τους, πρέπει να περιλαμβάνεται το παιχνίδι και η χαλάρωση, ώστε να αποφορτίζονται και να «ξεδίνουν». Δεν το έχουμε μόνο εμείς ανάγκη - το έχουν και τα παιδιά μας.

v