Αγόρια στο ντους: δικαιώθηκε η εκπαιδευτικός που πρόβαλε την ταινία σε μαθητές

Αγόρια στο ντους: δικαιώθηκε η εκπαιδευτικός που πρόβαλε την ταινία σε μαθητές

Τον Μάιο του 2023, μία εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο στου Ζωγράφου, πρόβαλε στους μαθητές της τη σουηδική ταινία «Αγόρια στο ντους» και στη συνέχεια συζήτησε μαζί τους το περιεχόμενό της.

Τότε, οι γονείς ενός από τους μαθητές που είδαν την ταινία, προχώρησαν σε καταγγελία εναντίον της λέγοντας πως πρόκειται για μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο αγόρια. Ισχυρίστηκαν πως ο γιος τους ήταν σε «σοκ» μετά την προβολή της ταινίας, ενώ όταν γύρισε σπίτι «έκανε εμετό» από την ταραχή του. 

Πέντε μήνες αργότερα και μετά τη σχετική ΕΔΕ, η εκπαιδευτικός απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία. 

Έγινε σαφές ότι επέλεξε την ταινία «Αγόρια στο Ντους» με τους ειδικούς κωδικούς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών «CINEDU» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η δημιουργία της οποίας χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, και ήταν κατάλληλη για όλες τις ηλικίες αφού στην Ελλάδα δεν είχε λάβει δείκτη καταλληλότητας και στην Σουηδία είχε κριθεί κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Τι ανέφερε ο σκηνοθέτης της ταινίας 

Η εν λόγω ταινία μικρού μήκους είναι σουηδικής παραγωγής, διάρκειας μόλις εννέα λεπτών και έχει αποσπάσει, λίγο μετά την κυκλοφορία της το 2021, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) ως η Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά.

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός της, Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, έμαθε για την κακή φήμη που απέκτησε η ταινία του στην Αθήνα και σε δήλωσή του στο freecinema αναφέρει πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ερωτική. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταινία «αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πώς δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πώς η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους».

Πηγή: news247.gr

v