Παιδίατρος: «μη συγκρίνετε την ανάπτυξη του μωρού σας με των άλλων παιδιών»

Παιδίατρος: «μη συγκρίνετε την ανάπτυξη του μωρού σας με των άλλων παιδιών»

Eίναι απόλυτα φυσιολογικό ν' ανησυχούμε για την ανάπτυξη και ωρίμανση των παιδιών μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό. Υπάρχει περίπτωση να κάνει κάποια πράγματα νωρίτερα και κάποια άλλα αργότερα συγκριτικά με τους συνομιλήκους του.

Όπως λέει και αυτή η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου σε ανάρτησή της στο Favebook, σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη των παιδιών μας δεν πρέπει να μετατρέπεται σε παιχνίδι ανταγωνισμού. Μπορεί ο γιος της κουμπάρας μας, για παράδειγμα, να περπάτησε νωρίτερα απ' ότι το παιδί μας - αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την μετέπειτα ανάπτυξή του. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι γονείς!

Ολόκληρη η ανάρτηση της παιδιάτρου

«Το λάθος που πολλές φορές κάνουν οι γονείς είναι να συγκρίνουν το παιδί τους με το αδερφάκι του ή με τα άλλα συνομήλικα παιδιά, είτε για τη σωματική είτε για την ψυχοκινητική του ανάπτυξη: "μα ο αδερφός του στην ηλικία του μίλαγε καλύτερα..." ή "γιατί είναι πιο κοντό από τα υπόλοιπα;" κτλ.

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μοναδικό, έχει τα δικά του χαρίσματα και ακολουθεί τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Χρέος των γονιών δεν είναι να αναγκάσουν το παιδί τους να "τρέξει" πιο γρήγορα, αλλά να το συντροφεύσουν στη διαδρομή, ώστε να φτάσει στο νήμα του τερματισμού!».

v