«Όσα θα ήθελα να πω στον νεότερο εαυτό μου που πάλευε μια ζωή με τις δίαιτες»

«Όσα θα ήθελα να πω στον νεότερο εαυτό μου που πάλευε μια ζωή με τις δίαιτες»

Μια γυναίκα που από μικρό παιδί πάλευε με την εικόνα του σώματός της και έκανε δίαιτες από 8 χρονών, μοιράζεται την ιστορία της μέσα από ένα τρυφερό γράμμα που απευθύνεται στο παλιό της εαυτό.

«Αγαπητή Τζένη,

Αυτό είναι ένα γράμμα από τη μεγαλύτερη και σοφότερη εκδοχή του εαυτού σου. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται λίγο παράξενο, αλλά σου υπόσχομαι ότι αξίζει να το διαβάσεις.

Πρώτον, ήθελα να σου πω ότι δεν πειράζει που είσαι πιο... τσουπωτή από τα άλλα παιδάκια στην τάξη σου. Σου αρέσει το σχολείο, σου αρέσει να κάνεις ερωτήσεις, σου αρέσει να μαθαίνεις και σου αρέσει να είσαι δημιουργική. Συνέχισε να επικεντρώνεσαι σε αυτό και να κάνεις όνειρα.

Ξέρω ότι όταν είδες τη σχολική φωτογραφία, σκέφτηκες ότι είσαι παχουλή. Αλλά, επέτρεψέ μου να σου πω κάτι γι' αυτή τη φωτογραφία. Κάθεσαι δίπλα στους δύο καλύτερους φίλους της ζωής σου. Έχετε να ζήσετε μαζί αμέτρητες στιγμές χαράς.

Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην ηλικία σου που να έχουν ήδη γνωρίσει τους καλύτερους φίλους τους. Είσαι πραγματικά ένα τυχερό κορίτσι.

Αυτή τη στιγμή κάθεσαι στην αίθουσα αναμονής για το πρώτο σου ραντεβού με διαιτολόγο. Είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις ένα ταξίδι 20 ετών - ξέρω ότι αυτό ακούγεται μεγάλο για ένα 8χρονο παιδί.

Και αυτό είναι επειδή είναι. Είναι μεγάλο για τον καθένα, πραγματικά.

Μην θυμώνεις με την όμορφη μαμά μας που σε πήγε σε αυτό το ραντεβού. Κάνει μόνο αυτό που της έμαθαν να κάνει. Προσπαθεί να σε βοηθήσει, γιατί πραγματικά σε αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο.

Ο διαιτολόγος πρόκειται να σου δώσει μερικούς κανόνες για να είσαι ''υγιής''. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτό δεν θα είναι το τελευταίο άτομο που θα σου πει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να φας.

Μέχρι να μεγαλώσεις θα καταπιεστείς, αλλά μια μέρα θα ξεφορτωθείς αυτούς τους κανόνες. Και θα το λατρέψεις.

Ο διαιτολόγος θα σου πει ότι δεν είναι δίαιτα, αλλά δεν θα τρως τα ίδια φαγητά με τα άλλα παιδιά.

Θα σου πει ότι δεν μπορείς πια να τρως το Happy Meal με το παιχνίδι στα McDonalds μαζί με τα άλλα παιδιά. Ότι πρέπει τρως κυρίως λαχανικά γιατί είναι πολύ καλά για σένα.

Θα σου πει ότι επιτρέπεται μια λιχουδιά την ημέρα και θα σου υποσχεθεί ότι δεν θα νιώσεις στερημένη. Δεν ισχύει!

Θέλω να ξέρεις ότι η ενοχή δεν είναι συστατικό κανενός φαγητού. Ούτε η ντροπή. Ή η αποτυχία. 

Αν θες να φας ότι τρώνε όλα τα παιδάκια στο πάρτι γενεθλίων, απλώς καν' το! Δεν πειράζει! Κάποια στιγμή δεν θα νιώθεις άσχημα.

Δυστυχώς, αυτός ο διαιτολόγος δεν πρόκειται να είναι ο τελευταίος σου. Θα δεις πολλούς. Θα κάνεις αμέτρητες δίαιτες τα επόμενα 20 χρόνια. Θα γίνεις ''ειδική'' στις δίαιτες. Θα ξέρεις τις θερμίδες απέξω και ανακατωτά και ποια δίαιτα είναι της μόδας.

Θα σταματήσεις να λαχταράς φαγητά, αλλά ακόμα και έτσι δεν θα γίνει ποτέ σαν εκείνα τα κορίτσια που εκθειάζει η κοινωνία. Διάφοροι, ακόμα και συγγενείς, θα σχολιάσουν αρνητικά το σώμα σου. Και θα κλάψεις πολλές φορές...

Θα αποφεύγεις την παραλία και τα αποδυτήρια...

Μακάρι να μπορούσες να δεις το μέλλον! Θα σταματούσες αμέσως αυτό τον εξουθενωτικό αγώνα να χάσεις κιλά.

Είσαι ένα λαμπρό παιδάκι που θα πετύχει υπέροχα πράγματα - και το να κοιτάς το σώμα σου κάθε μέρα στον καθρέφτη και να εύχεσαι να ήταν διαφορετικό δεν αξίζει τον κόπο. Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα πριν γίνουν καλύτερα. 

Θα σου πουν ότι είσαι τεμπέλα και ότι δεν έχεις αρκετή θέληση. Αλλά, κάποια στιγμή θα μάθεις ότι αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι πώς αισθάνεσαι.

Τώρα...

Ξέρω ότι δεν θέλεις να μιλήσεις γι' αυτό επειδή ντρέπεσαι. Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Τρως κρυφά και πολύ. Δεν είσαι η μόνη που το κάνει αυτό. Δεν φταις. Έχεις αδηφαγική διαταραχή. Και είναι μια φυσική αντίδραση στη δίαιτα.

Θα αγαπήσεις πραγματικά τον εαυτό σου όταν θα είσαι στην ηλικία μου. Γιατί μάντεψε τι; Μπορώ επιτέλους να διακρίνω τις ανοησίες της κουλτούρας της διατροφής από την πραγματικότητα.

Και παρόλο που μερικές φορές με στεναχωρεί το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να γίνουν ''τέλειοι'', έχω γνωρίσει τόσους πολλούς άλλους που έχουν αποδεχτεί τον εαυτό τους γι' αυτό που είναι!

Αγαπημένε μου εαυτέ, δεν έχει σημασία τι λέει η ζυγαρία... Αξίζεις να αγαπηθείς.

Κάποια στιγμή θα γνωρίσεις το άλλο σου μισό. Θα είναι δίπλα σου και θα σου δείξει πώς να απολαμβάνεις τη ζωή. Θα γνωρίσεις έναν καταπληκτικό διαιτολόγο που όντως θα σε βοηθήσει και μία ψυχολόγο που θα άλλαξει όλη σου την καθημερινότητα.

Είσαι τόσο ευφυής. Μείνε δυνατή. Όλα θα πάνε προς το καλύτερο. 

Με αγάπη και κατανόηση,

Τζένη»

Πηγή: honey.nine.com.au

v