«Μην συγκρίνετε την ανάπτυξη του μωρού σας με των άλλων παιδιών»

«Μην συγκρίνετε την ανάπτυξη του μωρού σας με των άλλων παιδιών»

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με αυτό το σημαντικό μήνυμα: Παρακαλώ, αποφύγετε να συγκρίνετε τα παιδιά, ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους.

Αν τυχαίνει να παρατηρήσετε διαφορές στο ύψος, το βάρος ή την όρεξη ενός παιδιού σε σχέση με κάποιο άλλο, αυτό είναι απολύτως εντάξει. Οι παρατηρήσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Ωστόσο, σας παρακαλώ να αποφεύγετε να συζητάτε ανοιχτά αυτές τις συγκρίσεις, καθώς τέτοιες συζητήσεις μπορεί ακούσια να στεναχωρήσουν έναν γονέα που μπορεί ήδη να παλεύει με ανησυχίες σχετικά με την πορεία ανάπτυξης του παιδιού του.

Πιστέψτε με, το λέω αυτό από προσωπική εμπειρία.

Πρόσφατα, σε ένα δείπνο, ένα ζευγάρι παρατήρησε τυχαία ότι το 1 έτους παιδί κάποιου φαινόταν μεγαλύτερο τόσο σε βάρος όσο και σε ύψος από τη δική μου 2χρονη κόρη. Επέλεξα να μην απαντήσω, αλλά το σχόλιό τους με επηρέασε βαθιά.

Τα λόγια τους χτύπησαν μια ευαίσθητη χορδή. Αν και πιστεύω ότι η πρόθεσή τους δεν ήταν να προκαλέσουν κακό, βρήκα το σχόλιό τους ανησυχητικό. Εκείνο το βράδυ, κοιτούσα συνεχώς την κόρη μου. Το λεπτό της σώμα μού φάνηκε ακόμα πιο λεπτό και μου φάνηκε κοντούλα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κόρης μου μου είχε γίνει έμμονη ιδέα. 

«Απλά ηρέμησε», με συμβούλευσε μια αγαπημένη φίλη όταν της εκμυστηρεύτηκα την κατάστασή μου και μου είπε ότι έχει υπάρξει στη θέση μου πολλές φορές.

Τα λόγια της με παρηγόρησαν και ξαφνικά, ένιωσα σαν να είχε εξαφανιστεί το βάρος που κουβαλούσα στους ώμους μου τις τελευταίες εβδομάδες. Ένιωθα πιο ανάλαφρη.

Πράγματι, η κόρη μου είναι πιο μικροκαμωμένη από άλλα παιδιά της ηλικίας της. Υπάρχουν μέρες που δεν τρώει πολύ, αλλά το έχω πλέον αποδεχτεί. Ως μαμά, η ευθύνη μου είναι να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, να της παρέχω μια ποικιλία γευμάτων και να παρακολουθώ στενά την ευημερία της, αφήνοντας τα υπόλοιπα στην τεχνογνωσία ενός γιατρού.

Και όσον αφορά τα φευγαλέα, ανεπιτήδευτα σχόλια και τις συγκρίσεις, έχω μάθει να μη δίνω πλέον σημασία. Η πιο κατάλληλη απάντησή μου είναι να χαμογελάω χαριτωμένα και να προχωρώ μπροστά.

Πηγή: herviewfromhome.com

v