Πώς να έρθεις πιο κοντά με την έφηβη κόρη σου

Πώς να έρθεις πιο κοντά με την έφηβη κόρη σου

Δύσκολο πράγμα η εφηβεία, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Ειδικά, η σχέση μητέρας-κόρης περνάει από σαράντα κύματα μέχρι να επέλθει ξανά η ηρεμία. Μην απογοητεύεστε όμως! Υπάρχουν τρόποι να έρθετε κοντά σε αυτή την απαιτητική φάση της ζωής της.

Πριν φροντίσετε τη σχέση σας με την κόρη σας, πρέπει πρώτα να φροντίσετε τον εαυτό σας

Φροντίστε τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική σας υγεία. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένη, όπως γυμναστική, διάβασμα ή να περνάτε χρόνο με φίλους. Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, είναι πιο εύκολο να είστε υπομονετικοί, ευγενικοί και με κατανόηση γονείς.

Να περνάτε τακτικά χρόνο μαζί

Το να περνάτε τακτικά χρόνο μαζί, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε μια υγιή και όμορφη σχέση με την κόρη σας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από βόλτες ή και χόμπι. Το σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο, κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί και τις δύο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσετε κοινές εμπειρίες και αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Αγκαλιάστε τη μοναδικότητά της

Η κόρη σας είναι μια μοναδική προσωπικότητα με δικές της απόψεις, προτιμήσεις και θέλω. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτόμυαλη και μη επικριτική όταν αλληλεπιδράτε μαζί της. Ενθαρρύνετέ την να εκφράζεται ελεύθερα και ακούστε την χωρίς να απορρίπτετε τις ιδέες της. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο όπου μπορεί να είναι ο εαυτός της και να νιώθει αποδεκτή.

Μιλήστε... τη γλώσσα της

Ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο να αισθάνεται ότι αγαπιέται. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν το σωματικό άγγιγμα, ενώ άλλοι προτιμούν τις λεκτικές επιβεβαιώσεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη γλώσσα αγάπης της κόρης σας και την αποδεχτείτε. Αυτό μπορεί να σημαίνει να την αγκαλιάζετε, να της λέτε ότι την αγαπάτε ή να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί της. Μιλώντας τη γλώσσα της αγάπης της, θα την κάνετε να νιώσει ότι την εκτιμάτε και την αγαπάτε. 

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από την κόρη σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατανοείτε τα δυνατά και αδύνατα σημεία της και να μην περιμένετε να είναι τέλεια. Έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, θα μπορέσετε να την εκτιμήσετε γι' αυτό που είναι και να αποφύγετε να την πιέσετε περιττά.

Επιλέξτε προσεκτικά τις μάχες σας

Σαν γονέας, είναι σημαντικό να επιλέγετε προσεκτικά τις μάχες σας. Δεν αξίζει να τσακώνεστε με το παραμικρό. Αποφύγετε τις περιττές συγκρούσεις και θα οικοδομήσετε μια πιο θετική σχέση με την κόρη σας.

Βελτιώστε την επικοινωνία σας

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης με την κόρη σας. Αφιερώστε χρόνο για να δουλέψετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής ακρόασης, της ενσυναίσθησης και της αποτελεσματικής έκφρασης. Εν ολίγοις, μιλήστε της! Κάντε της ερωτήσεις και μιλήστε της και για τη δική σας ζωή. Αν χρειάζεστε ιδέες, διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορούν να βοηθήσουν την οικογένειά σας οι εκκινητές συζητήσεων.

Πηγή: amarvelousfamily.com

 

v