«10 πράγματα που ΙΚΕΤΕΥΩ τους γονείς να σταματήσουν να κάνουν»: μια ψυχολόγος ξεσπά

«10 πράγματα που ΙΚΕΤΕΥΩ τους γονείς να σταματήσουν να κάνουν»: μια ψυχολόγος ξεσπά

Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους. Ωστόσο, ορισμένες συμπεριφορές -που συχνά πηγάζουν από τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσαν οι ίδιοι- μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα μικρά τους.

Η ψυχοθεραπεύτρια Morgan Pommells μέσα από διάφορες αναρτήσεις που κάνει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram δίνει πολύ συχνά τα φώτα της στους γονείς και τους συμβουλεύει για διάφορες «παγίδες», στις οποίες πέφτουν άθελά τους.

Μία σειρά αναρτήσεών της ωστόσο, έγινε viral (και δικαιολογημένα!), καθώς αναφέρεται σε τοξικές συμπεριφορές γονέων που πραγματικά μπορεί να κάνουν μεγάλο κακό στα παιδιά.

«10 πράγματα που ΙΚΕΤΕΥΩ τους γονείς να σταματήσουν να κάνουν:

  1. Μην φωνάζετε στα παιδιά σας με το που γυρνάτε στο σπίτι

  2. Μην το παίζετε αδιάφοροι και κάνετε πώς δεν τους μιλάτε

  3. Μην ξυπνάτε τα παιδιά σας με φωνές και δυνατούς θορύβους

  4. Μην ξεχωρίζετε τα παιδιά σας και δείχνετε ότι έχετε αδυναμία σ' ένα από αυτά

  5. Μην τους λέτε ''άρα φταίω γιατί είμαι κακιά μαμά'' όταν σας λένε ότι έχουν πληγωθεί

  6. Μην αποφεύγετε να ζητήσετε συγγνώμη αν έχετε κάνει λάθος

  7. Μην περιμένετε όλοι στο σπίτι να πηγαίνουν με τα νερά σας όταν έχετε νεύρα

  8. Μην παίρνετε το μέρος του άλλου γονέα αν έχει κάνει λάθος - προστατέψτε το παιδί σας

  9. Μην ζητάτε από τα παιδιά σας ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό είναι δουλειά του συντρόφου σας

  10. Τα παιδιά δεν είναι προέκταση του εαυτού σας

Αυτά είναι χαρακτηριστικά των συναισθηματικά ανώριμων γονέων που, επιβαρυμένοι από το δικό τους τραύμα, επιδεικνύουν συναισθηματική αστάθεια, στερούνται ενσυναίσθησης και βάζουν τις ανάγκες τους πάνω απ' όλα. Πολλά ενήλικα παιδιά αυτών των γονέων έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω της λιγότερο εμφανής φύσης της κακοποίησης που υφίστανται», δήλωσε η ψυχοθεραπεύτρια τονίζοντας ότι όταν οι γονείς ακυρώνουν τα συναισθήματα των παιδιών τους κάνουν κακό και στους ίδιους, καθώς ανοίγουν παλιές πληγές του παρελθόντος τους.

«Αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν βαθιά την αναπτυσσόμενη αυτοεκτίμηση και το νευρικό σύστημα ενός παιδιού. Συμπεριφορές όπως οι φωνές, η κριτική και η ντροπή μπορούν να παγιδεύσουν ένα παιδί σε μια διαρκή κατάσταση τραυματικού στρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άγχος, ντροπή, βαθιά ριζωμένα αισθήματα ανεπάρκειας και μια διάχυτη αίσθηση ότι δεν είναι ποτέ "αρκετά καλό". Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόληψη της άμεσης δυσφορίας- έχει να κάνει με τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης συναισθηματικής και ψυχολογικής ευημερίας του παιδιού», επεσήμανε η Pommells.

Σε συνέντευξή της στο Boredpanda.com, όταν ερωτήθηκε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχει ένας γονιός καλές σχέσεις με το παιδί του, η ψυχοθεραπεύτρια τόνισε ότι υπάρχουν δύο θεμελιώδεις αρχές γι' αυτό: η συναισθηματική ρύθμιση και η επιδιόρθωση της σχέσης.

«Για την πρώτη, η κυριαρχία των συναισθηματικών σας αντιδράσεων -εξασφαλίζοντας ότι δεν ξεσπάτε την απογοήτευση ή την αρνητική σας διάθεση στο παιδί σας- είναι απαραίτητη. Αυτή η επίγνωση αποτρέπει την ακούσια και δυσανάλογη βλάβη.

Για το δεύτερο, είναι εξίσου σημαντικό να αγκαλιάσετε την αποκατάσταση της σχέσης. Αναπόφευκτα, οι γονείς θα προκαλέσουν πόνο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η δέσμευσή σας να αναγνωρίσετε, να ζητήσετε συγγνώμη και να διορθώσετε τη ζημιά. Αυτή η διαδικασία διδάσκει στα παιδιά την υπευθυνότητα, την ανθεκτικότητα και τους επιτρέπει να μην εσωτερικεύουν όλα όσα τους έκαναν οι γονείς τους ως δικό τους λάθος».

v