8 τρόποι για να χτίσεις σχέση εμπιστοσύνης με το προεφηβάκι σου

8 τρόποι για να χτίσεις σχέση εμπιστοσύνης με το προεφηβάκι σου

Επιβίωσες από τα terrible twos, ξεπέρασες την επαναστατικότητα των 4, τα έβγαλες πέρα με τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, και πάνω που νόμιζες ότι πλέον όλα κυλούν ρολόι, αρχίζει μια νέα δύσκολη πίστα: αυτή της προεφηβείας και της εφηβείας!

 

Το παιδί αρχίζει να δοκιμάζει από την αρχή τα όριά του (και μαζί και την υπομονή σου), είναι κυκλοθυμικό, αντιδρά χωρίς λόγο και μετατρέπεται σε έναν μικρό επαναστάτη χωρίς αιτία (για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το παιδί έχει πολλές αιτίες να επαναστατεί, τις οποίες όμως εμείς δεν μπορούμε ούτε να τος δούμε ούτε να τις κατανοήσουμε). 

Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός σ' αυτή την νέα πίστα; Πώς διαχειρίζεσαι έναν προέφηβο με tantrums; Και, το σημαντικότερο, πώς το βοηθάς να εκμεταλλευτεί αυτή την ηλικία ώστε να γίνει ένας ώριμος και ισορροπημένος ενήλικας; 

Διαπραγματευτείτε τα νέα όρια

Το παιδί σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να μπουν νέα όρια στη σχέση σας. Διαπραγματευτείτε τα μαζί του, βάλτε το στο «παιχνίδι» των νέων κανόνων και μάθετε να συνεργάζεστε. Ασκήστε βέτο σε πράγματα που νομίζετε πως θα το κάνουν να κινδυνεύσει και αφήστε του ελευθερίες σε ό,τι είναι ασφαλές. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται στο προεφηβάκι σας μια αίσθηση αυτονομίας και το βοηθάτε να κάνει μόνο του τα πρώτα του (προ)ενήλικα βήματα.

Να είστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς 

Όταν θέτετε κανόνες, να είστε απόλυτα ξεκάθαροι και σταθεροί στα «ναι» και στα «όχι» που λέτε. Έτσι, θα αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις και άρα παραπάνω λόγους για καβγάδες και άσκοπες επαναστάσεις. 

Ήρθε η ώρα να... αναλάβει ευθύνες! 

Το παιδί σας είναι πλέον απόλυτα ικανό να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού, να επιλέξει εξωσχολικές δραστηριότητες, να πάει βόλτα στην πλατεία χωρίς να το συνοδεύσετε, να αποφασίσει για τα ρούχα του, να μαγειρέψει το φαγητό του ή να είναι 100% υπεύθυνο για το δωμάτιό του. Είναι η ώρα να αναλάβει ευθύνες, να κάνει λάθη (και να μάθει από αυτά) και να αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται. Μην του φέρεστε σαν «μωρό» γιατί, εκτός από το ότι το βλάπτετε, οι μεταξύ σας συγκρούσεις θα είναι αδιάκοπες. 

Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του

Στην προεφηβεία, εκτός από τις υποχρεώσεις του παιδιού αλλάζουν και τα δικαιώματά του. Σεβαστείτε τον ιδιωτικό του χρόνο και χώρο, μην σκαλίζεται τα προσωπικά του δεδομένα και μην το πιέζεται να πει πράγματα που δεν θέλει. Αν το «στριμώξετε», το πιθανότερο να σας πει ψέματα. Αν το αφήσετε ελεύθερο, θα έρθει η ώρα που θα σας τα πει όλα αναλυτικά. Με αυτόν τον τρόπο του διδάσκετε την έννοια του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης, κάτι που θα απαιτεί αργότερα από όλες τις σχέσεις του. 

Ενθαρρύνετε την κριτική του σκέψη

Ενώ το παιδί είναι σε ηλικία που χρειάζεται ακόμα την καθοδήγηση και την υποστήριξή μας, είναι καλό να μην τους την παρέχουμε αν δεν μας τη ζητάει. Αφήστε το να δοκιμάσει τα όρια και τις δυνάμεις του, να μάθει να «ζυγίζει» τις καταστάσεις, να αναπτύξει κριτική σκέψη και τελικά να μάθει να διαχειρίζεται σωστά κάθε κατάσταση. Εξάλλου, η μασημένη τροφή δεν βοήθησε ποτέ κανέναν να ωριμάσει. 

Αυξήστε σταδιακά τις ευθύνες του

Όταν το παιδί δείχνει ωριμότητα και αξιοπιστία, αυξήστε σταδιακά τις ευθύνες του επιτρέποντάς του να συμμετέχει σε περισσότερες οικιακές εργασίες, στον καθημερινό προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό του σπιτιού. Σταδιακά, θα μάθει να ανταπεξέρχεται στον πραγματικό κόσμο και στα πραγματικά προβλήματα της ζωής χωρίς να πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. 

Αποδεχτείτε ότι δεν είναι... κλώνος σας!

Εσείς, με τη σειρά σας, πρέπει να αποδεχτείτε ότι το παιδί σας είναι διαφορετικό από εσάς. Δεν είναι απαραίτητο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας ούτε να γίνει ο ενήλικας που είχατε ονειρευτεί. Έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα, τις δικές του προτεραιότητες και πεποιθήσεις και τις ξεχωριστές επιθυμίες από τις δικές σας. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείτε, τόσο πιο ισορροπημένη θα είναι η σχέση σας. Επίσης, το παιδί θα νιώσει αποδεκτό, αγαπητό και τονωθεί η αυτοπεποίθησή του, 

Δημιουργήστε ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας

Κάντε το να καταλάβει ότι η οικογένειά του είναι η ασφάλειά του. Η αγάπη και η υποστήριξή σας δεν κλονίζονται ποτέ και μπορεί να σας εκμυστηρευτεί τα πάντα - ακόμα και τα λάθη του και τα στραβοπατήματά του. Πρέπει να του γίνει σαφές πως, ό,τι κι αν συμβεί, θα είστε πάντα δίπλα του. Πάντα. 

Πηγή: scarymommy.com

v