2ος θάνατος από στρεπτόκοκκο: τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

2ος θάνατος από στρεπτόκοκκο: τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι βρισκόμαστε κοντά στην περίοδο έξαρσης του στρεπτόκοκκου επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο οι απώλειες δύο ανθρώπων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός με διαφορά λίγων ημερών: ενός 28χρονου από τον Τύρναβο και ενός 9χρονου παιδιού στο Διδυμότειχο.

Ο 28χρονος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά από ασθένεια δύο μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν κατέστη δυνατό να διαγνωσθεί από τι πάσχει και τελικά όταν εισήχθη για νοσηλεία κατέληξε από σηψαιμία.

Όσον αφορά τον θάνατο του 9χρονου παιδιού στο Διδυμότειχο, αυτή αποδίδεται στην πιο σοβαρή έκφραση του στρεπτόκοκκου Α,
τη διεισδυτική λοίμωξη (Invasive Group A Streptococcus, iGAS) από την οποία το 2023 κατέληξαν 10 παιδιά στη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή ο θάνατος της 9χρονης αποδίδεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Μια λοίμωξη που εξελίσσεται ραγδαία

Η τόσο ραγδαία εξέλιξη μιας λοίμωξης που οδηγεί σε θάνατο ένα παιδί δεν σταματά να προκαλεί αίσθηση ακόμη και στους ίδιους τους γιατρούς, παρότι γνωρίζουν ότι αν και σπάνια, η διεισδυτική μορφή του στρεπτόκοκκου Α είναι επικίνδυνη. Στην Ευρώπη, από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έπειτα, καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS).

Τα περισσότερα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο παρατηρούνται προς το τέλος του χειμώνα, αρχή της άνοιξης, παρόλο που είναι ένα μικρόβιο που κυκλοφορεί όλο τον χρόνο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.  

Πώς μεταδίδεται 

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α(όπως ο 8χρονος από τη Νάουσα). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο.

Η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με:

  • Πυρετό
  • Κυνάγχη (πονόλαιμο)
  • Δυσκαταποσία
  • Διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα
  • Διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Ηλικίες που προσβάλλει 

Πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 έως 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί», σημειώνει η Ματίνα Παγώνη.  

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Το παιδί έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει
  • Έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει «δεν μπορώ να καταπιώ»
  • Πονάνε οι μυς του
  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Παιδίατρος: «λάθος να αφήνουμε τα παιδιά 2-3 μέρες με πυρετό χωρίς να μιλήσουμε με τον γιατρό»

Ως συνηθισμένο μικρόβιο και ταυτόχρονα ως πολύ επικίνδυνο χαρακτήρισε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης τον στρεπτόκοκκο μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που συχνά προσβάλει τα παιδιά και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Ταυτόχρονα «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, στους οποίους συνέστησε να πηγαίνουν άμεσα τα παιδιά τους στον παιδίατρο που γνωρίζει το ιστορικό τους, όταν αυτά εμφανίζουν υψηλό πυρετό.

Επίσης συνέστησε να μην προχωρούν μόνοι τους στη διάγνωση κάνοντας strep-test στο σπίτι, γιατί όπως είπε «Τα συγκεκριμένα τεστ πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό», είπε. Στην περίπτωση που ένα παιδί βγει θετικό, τότε χορηγείται αντιβίωση, η οποία όπως εξήγησε ο γιατρός αντιμετωπίζει εύκολα το μικρόβιο.

Δεν υπάρχει εμβόλιο

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη εναντί του βακτηρίου.

Τα μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμό των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

Ποια είναι η θεραπεία

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Πηγές: Εθνικός Οργανισμός Υγείας, Iatronet, Καθημερινή, protothem.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v