Η τέχνη του να κάνεις ένα μικρό παιδί να σε ακούσει πραγματικά!

Η τέχνη του να κάνεις ένα μικρό παιδί να σε ακούσει πραγματικά!

Ένα από τα πιο κλασικά παράπονα που έχουμε εμείς οι γονείς είναι ότι τα παιδιά μας, ειδικά σε μικρές ηλικίες, δεν μας ακούν. Πολλές φορές μας αγνοούν, συνεχίζοντας ατάραχα αυτό που κάνουν. Δεν το κάνουν όμως επίτηδες! Απλώς δεν ακούνε τι λέμε ή δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που θέλουμε. Γι' αυτό αντί να καταφεύγουμε σε φωνές, ας ακολουθήσουμε αυτές τις σωτήριες συμβουλές που θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα: να μας ακούσουν πραγματικά!

Μιλήστε του απλά και ξεκάθαρα

Κρατήστε τις δηλώσεις και τα αιτήματά σας απλά, σαφή και άμεσα. Με αυτό τον τρόπο, το μικρό σας δεν θα μπερδευτεί και θα καταλάβει τι ζητάτε από αυτό. Αν θέλετε να σας ακούσει αμέσως και χωρίς διαμαρτυρίες, σταματήστε ό,τι κάνετε, πλησιάστε το και κατεβείτε στο ύψος του. Ζητήστε την απόλυτη προσοχή του για λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι, θα εστιάσει σε εσάς, χωρίς να χρειαστεί να φωνάξετε ή να το μαλώσετε.

Ζητήστε του να επαναλάβει όσα του είπατε

Ζητήστε από το παιδί σας να επαναλάβει αυτό που του είπατε. Αν του ζητήσετε να μαζέψει τα παιχνίδια από το πάτωμα και δεν ανταποκρίνεται, ρωτήστε το: «Τι είπα μόλις τώρα;» και περιμένετε την απάντησή του. Όταν μπορούν να το επαναλάβουν, ξέρετε ότι το άκουσαν και ξέρουν ότι περιμένετε δράση.

Μιλήστε ήρεμα

Όταν τα παιδιά μας δεν ακούνε, έχουμε την τάση να ανεβάζουμε την ένταση στον τόνο της φωνής μας. Να θυμάστε όμως ότι το παιδί σας δεν είναι κουφό. Με το να του φωνάξετε, το μόνο που θα πετύχετε είναι την πλήρη άρνησή του να συμμορφωθεί σε αυτό που του ζητάτε. Γι' αυτό, πάρτε δυο βαθιές ανάσες και μιλήστε του με ηρεμία

Αγγίξτε το απαλά

Ένα απαλό άγγιγμα στο χέρι ή μια αγκαλιά είναι αρκετά για να τραβήξουν την προσοχή του παιδιού σας και να εστιάσουν σε αυτό που τους λέτε.

Μην λέτε «μην»

Πείτε αυτό που θέλετε ξεκάθαρα. Αν λέτε στο παιδί σας τι δεν πρέπει να κάνει, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από το παιδί σας να ανακατευθύνει την ενέργειά του. Τώρα πρέπει να σταματήσει να κάνει αυτό που σας ενοχλεί και να σκεφτεί κάτι να κάνει αντ' αυτού.



v