«H έφηβη κόρη μου θα με πεθάνει! Της λέω να γυρίσει 10 το βράδυ και γυρνάει 1 το πρωί»

«H έφηβη κόρη μου θα με πεθάνει! Της λέω να γυρίσει 10 το βράδυ και γυρνάει 1 το πρωί»

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος, κατά την οποία δεν δυσκολεύονται μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους. Μια μαμά ενός έφηβου κοριτσιού, θέλησε να μοιραστεί τον καημό της, ζητώντας συμβουλές από μία ειδικό παιδοψυχολόγο:

«Η έφηβη κόρη μου κοντεύει να με πεθάνει! Βγαίνει κάθε Σαββατοκύριακο χωρίς να παίρνει καν άδεια και πάντα έρχεται 2-3 ώρες μετά την ώρα που της έχουμε πει ότι πρέπει να επιστρέφει. Χθες το βράδυ, ενώ ήταν γυρίσει 10, επέστρεψε στη 1 το πρωί χωρίς προειδοποίηση! Μάλιστα, δεν απαντούσε καν στα τηλέφωνα. Μέχρι να ακούσω το κλειδί στην πόρτα, η καρδιά μου είχε πάει στην Κούλουρη. Ετοιμαζόμουν να καλέσω την αστυνομία...».

Ωστόσο, οι συμβουλές που της έδωσε μια παιδοψυχολόγος είναι πολύτιμες και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε κι εμείς (αν ποτέ χρειαστεί):

«1. Την επόμενη φορά που θα επιστρέψει αργοπορημένη σπίτι, να της πείτε ότι χαίρεστε που γύρισε σώα και αβλαβείς, χωρίς να την μαλώσετε ή να την τιμωρήσετε. Τονίστε ότι είχατε αγχωθεί επειδή άργησε και δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, και πως πλέον νιώθετε μόνο ανακούφιση. Πείτε της πως την αγαπάτε. 

2. Το επόμενο πρωί, επαναλάβετε πως την αγαπάτε αλλά εξακολουθείτε να νιώθετε άγχος. Πείτε: "Νιώθω καλύτερα από χθες αλλά είμαι ακόμα αγχωμένη. Σε αγαπώ πάρα πολύ και, από εδώ και πέρα, θα σου επιτρέψω να ζήσεις τη ζωή σου μόνο όταν ξέρω ότι ο τρόπος που το κάνεις δεν θα με αγχώνει".

3. Στη συνέχεια, εξηγήστε της πως, επειδή η πράξη της σας δημιούργησε μεγάλο άγχος το προηγούμενο βράδυ, δεν απλώσατε το πλυντήριο και παραμελήσετε πολλές από τις δουλειές του σπιτιού. Ζητήστε της να τις κάνει εκείνη για να ξεαγχωθείτε.

4. Όταν αρχίσει τις διαμαρτυρίες και θελήσει να φύγει από το σπίτι, κάντε σαφές ότι θα της πάρετε τόσο τα κλειδιά του σπιτιού όσο και το κινητό της. Σίγουρα θα θυμώσει. 

5. Όταν θυμώσει, πείτε της πως μπορεί να ξεσπάσει τα νεύρα της στις δουλειές του σπιτιού. Μόλις τις τελειώσει, εκείνη θα νιώθει καλύτερα κι εσείς δεν θα έχετε πια άγχος. Τότε, ίσως ξανασυζητήσετε την επόμενη έξοδό της. 

6. Ξεκαθαρίστε πως, κάθε φορά που οι πράξεις της θα σας δημιουργούν άγχος, θα υπάρχουν επιπτώσεις.»

 

v