10 σημάδια ότι είσαι o απόλυτος people pleaser

10 σημάδια ότι είσαι o απόλυτος people pleaser

People pleaser είναι ο άνθρωπος που όλοι θεωρούν καταδεχτικό, ευγενικό και χρήσιμο! Είστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσετε, λέτε σε όλα «ναι» και δεν τσακώνεστε ποτέ με κανέναν (ακόμα κι αν είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσετε το δίκιο σας). Και μπορεί να ικανοποιείτε τους πάντες και όλοι να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εσάς, όμως το τίμημα που πληρώνετε είναι μεγάλο. 

Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στην παραπάνω περιγραφή, τότε είστε σίγουρα ένας people pleaser. Αν δεν είστε σίγουρος, τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίστε το τοπίο:

Προσποιείσαι ότι συμφωνείς με όλους

Το να ακούτε ευγενικά τις απόψεις των άλλων - ακόμα και όταν διαφωνείτε - είναι μια καλή κοινωνική δεξιότητα. Αλλά το να προσποιείσαι ότι συμφωνείς μόνο και μόνο επειδή θέλεις να είσαι αρεστός, μπορεί να καταλήξεις να απαρνείσαι τις αξίες και τα θέλω σου, μόνο και μόνο για να μην εμπλακείς σε κάποιον καβγά. 

Νιώθεις υπεύθυνος για το πώς νιώθουν οι άλλοι

Είναι υγιές και σημάδι υψηλής ενσυναίσθησης να αναγνωρίζεις πώς η συμπεριφορά σου επηρεάζει τους άλλους. Όταν, όμως, πιστεύεις ότι έχεις τη δύναμη να κάνεις κάποιον άλλον ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματά του κι αυτό πρέπει να το καταλάβεις για να σταματήσεις να καταπιέζεσαι.

Ζητάς συχνά συγγνώμη

Είτε κατηγορείς υπερβολικά τον εαυτό σας είτε νομίζεις ότι πάντα σε κατηγορούν οι άλλοι και ζητά συχνά συγγνώμη, τότε είσαι ο απόλυτος people pleaser και πρέπει να δουλέψεις την αυτοεκτίμησή σου. Δεν χρειάζεται να απολογείσαι που είσαι ο εαυτός σου.

Κάνετε πράγματα που νομίζεις ότι θέλουν οι άλλοι

Για το πώς περνάς τον χρόνο σου, είσαι υπεύθυνος εσύ και μόνο εσύ! Αν γεμίζεις τη μέρα σου με δραστηριότητες και ραντεβού που δεν θες μόνο και μόνο επειδή νομίζεις ότι αυτό ζητούν οι άλλοι από σένα, είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα καταρρεύσεις - σωματικά και ψυχολογικά!

Δεν μπορείς να πεις όχι

Όταν λες «ναι» σε κάτι που δεν θες, είτε τηρήσεις την υπόσχεσή σου είτε στη συνέχεια βρεις μια δικαιολογία για να αποδεσμευτείς, τελικά γεμίζεις τύψεις τον εαυτό σου. μάθε να λες «όχι» χωρίς να νιώθεις άσχημα. Κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει επειδή είσαι ειλικρινής. 

Νιώθεις άβολα όταν θυμώνουν μαζί σου 

Ο θυμός, οι καβγάδες και οι διαφωνίες είναι απαραίτητα στοιχεία μια υγιούς σχέσης (όποιας σχέσης!). Το να θυμώνει κάποιος μαζί σου, δεν σημαίνει ότι έπαψε να σε αγαπάει ή να σε δέχεται. Μάθε να λες τη γνώμη σου και να είσαι ο εαυτό σου, ακόμα κι αν κάποιες φορές πρέπει να δυσαρεστήσεις τους άλλους. 

Συμπεριφέρεσαι όπως όλοι οι άλλοι

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που σαμποτάρουν τους στόχους και τις επιθυμίες τους για να ικανοποιούν τους άλλους και να νιώθουν αποδεκτοί, μπορεί τελικά να γίνουν αυτοκαταστροφικοί.  Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο ή καταφεύγουν σε ουσίες επειδή πιστεύουν πως, αν συμπεριφερθούν όπως οι γύρω τους, θα τους κάνουν ευτυχισμένους.

Χρειάζεσαι επαίνους για να νιώσεις καλά

Όλοι χρειαζόμαστε το «μπράβο» και τα όμορφα λόγια, αλλά αν η ευτυχία σου εξαρτάται από την επιβράβευση των άλλων τότε σπάνια νιώθεις ικανοποιημένος. Μάθε να δίνεις μόνος σου τα εύσημα στον εαυτό σου και να είσαι περήφανος για σένα, ακόμα κι αν δεν λάβεις την επιβεβαίωση που περίμενες. 

Αποφεύγεις τις συγκρούσεις με κάθε κόστος 

Κανείς δεν αγαπά τις συγκρούσεις, αλλά μερικές φορές είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, αν αποφεύγεις τους καβγάδες με κάθε κόστος, τότε θα απαρνηθείς όχι μόνο τα πιστεύω σου αλλά και τους ανθρώπους που αγαπάς και βασίζονται πάνω σου. 

Δεν το παραδέχεσαι όταν πληγώνεσαι

Από φόβο μήπως στεναχωρήσεις ή θυμώσεις τους άλλους, κρύβεις τα πραγματικά σου συναισθήματα και αποφεύγεις να πεις ανοιχτά πως κάποια πράξη τους σε πλήγωσε. Ωστόσο, οι αληθινές σχέσεις χτίζονται πάνω στην ειλικρίνεια και το μοίρασμα συναισθημάτων. 

v