Μητσοτάκης: «κρατική στήριξη €1000 τον μήνα για 9 μήνες στις νέες μαμάδες»

Μητσοτάκης: «κρατική στήριξη €1000 τον μήνα για 9 μήνες στις νέες μαμάδες»

Άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Το επίδομα μητρότητας αντιστοιχεί σε 830 ευρώ, ενώ η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει μια μητέρα φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ. Επιπλέον, στις 30 Απριλίου χιλιάδες μητέρες θα λάβουν και το αυξημένο επίδομα γέννησης.

To νέο μοιράστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πλατφόρμα του TikTok, ενημερώνοντας τις νέες μαμάδες για την κρατική ενίσχυση που θα λάβουν. 

«Ένα ευχάριστο νέο σε λιγότερο από ένα λεπτό. Πριν το ευχάριστο να σας πω ένα παράλογο. Αν μια γυναίκα γινόταν μητέρα και ήταν δημόσιος υπάλληλος, έπαιρνε επίδομα μητρότητας για 9 μήνες. Αν ήταν ιδιωτική υπάλληλος για 6 μήνες και αν ήταν αυτοαπασχολούμενη για 3,5 μήνες. Αποφασίσαμε αυτό να το αλλάξουμε γιατί η στήριξη του δημογραφικού είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Πριν από δύο ημέρες άνοιξε η σχετική πλατφόρμα και όλες οι μανάδες λαμβάνουν κρατική στήριξη για εννιά μήνες. Προσθέστε σε αυτό και το επίδομα γέννησης, που έχει αυξηθεί από τα 2.000 στα 2.400 ευρώ. 1.000 ευρώ το μήνα καθαρά στο χέρι για 9 μήνες για τις νέες οικογένειες», λέει αρχικά ο πρωθυπουργός.

@kyriakosmitsotakis_

Επίδομα Μητρότητας!

♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis

Παραδείγματα

  • Μη μισθωτή μητέρα με ένα τέκνο, θα λάβει: 830x9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.400 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 9.870 ευρώ.
  • Μη μισθωτή μητέρα με δύο τέκνα, θα λάβει: 830x9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.700 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.170 ευρώ.
  • Μη μισθωτή μητέρα με τρία τέκνα, θα λάβει: 830x9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.000 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.470 ευρώ.
  • Μη μισθωτή μητέρα με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, θα λάβει: 830x9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.500 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.970 ευρώ.
  • Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται στη διεύθυνση: https://parentalbenefits.dypa.gov.gr.
  • Σημειώνεται, ότι η μητέρα θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας) και εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του να καταθέσει την αίτηση για την ειδική παροχή μητρότητας.

Μεταβίβαση του δικαιώματος στον πατέρα

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Πληροφορίες από iefimerida.gr, In.gr

v