6 εύκολα και εντυπωσιακά πιάτα σε 10 λεπτά

6 εύκολα και εντυπωσιακά πιάτα σε 10 λεπτά

Πόσες φορές φτιάξατε μακαρονάδα επειδή δεν προλαβαίνατε να φτιάξετε κάτι άλλο; Αυτή τη φορά δοκιμάστε κάτι εξίσου εύκολο και σύντομο αλλά πολύ πιο νόστιμο. Δείτε 6 συνταγές με χρόνο προετοιμασίας λιγότερο από 10'.

 

Χοιρινό με ντοματίνια και μέντα

Χοιρινό με τοματίνια και μέντα

Τι θα χρειαστείτε:

2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κομματάκια χοιρινής μπριζόλας χοντροκομμένα
Αλατοπίπερο
1 χούφτα τοματίνια, κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ψιλοκομμένες πιπεριές jalapenos
4 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
¼ κούπας ψιλοκομμένη μέντα
2 κ.σ. χυμός lime

Τι θα κάνετε: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνετε και τις δυο πλευρές από τα μπριζολάκια και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου τρία λεπτά στην κάθε πλευρά, ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι. Για την σάλτσα, ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέστε αλάτι ή πιπέρι κατά προτίμηση. Περιχύστε τα μπριζολάκια με την σάλτσα και σερβίρετε.

Σολομός με κρασί

Σολομός με κρασί

Τι θα χρειαστείτε:

6 φέτες σολομό
3 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
1 φλυντζάνι λευκό ξηρό κρασί

Τι θα κάνετε: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να κάψει και  ρίχνετε τις φέτες σολομού. Τις αφήνετε για 1 - 2 λεπτά να ροδίσουν και τις αναποδογυρίζετε να ψηθούν και απο την άλλη πλευρά. Προσθέτετε το κρασί, κλεινετε την κατσαρόλα με το πώμα και αφήνετε τον σολομό για 6 λεπτά. Τον σερβίρετε όπως θέλετε με πατατούλες, ρυζάκι και χόρτα.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Μπακαλιάρος με φασολάκια

Μπακαλιάρος με φασολάκια

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό μπακαλιάρος, κομμένος σε 4 κομμάτια
2 κουταλιές λάδι
Αλάτι, πιπέρι
500 γρ. φασολάκια
1 κουτ. σούπας βούτυρο

Τι θα κάνετε: Προθερμάνετε το φούρνο στους 375 βαθμούς και βάλτε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Αλατοπιπερώστε τον μπακαλιάρο και από τις δύο πλευρές. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το ψάρι σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά. Τοποθετήστε το στον φούρνο και αφήστε το για 5 λεπτά ακόμη. Ενώ το ψάρι ετοιμάζεται, ζεματίστε τα φασόλια στην κατσαρόλα με βραστό νερό για 3 λεπτά. Αφαιρέστε το ψάρι από το φούρνο και (προαιρετικά) τοποθετήστε το μαζί με τα φασολάκια σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο για καλύτερη γεύση. 

Γλυκόξυνες γαρίδες

Γαρίδες γλυκόξινες 

Τι θα χρειαστείτε:

2 κ.σ. μέλι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, τόσο το λευκό όσο και τα πράσινα μέρη, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κρεμμύδια ξηρά, σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κοτσάνι σέλινο
2 κ.σ. λάδι
1 μικρό καρότο, κομμένο σε λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας ξεφλουδισμένο και τριμμένο τζίντζερ
500 γρ.  γαρίδες αποφλοιωμένες
1 καυτερή πιπεριά
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Ξίδι

Τι θα κάνετε:

Ανακατέψτε το ξύδι, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και την κέτσαπ και σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ζεστάνετε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε την πράσινη πιπεριά, το καρότο, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το τζίντζερ, την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο. Ανακατέψτε και τηγανίστε μέχρι να μαλακώσει η πράσινη πιπεριά, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε τις γαρίδες και ανακατέψτε για 2 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνουν ροζ. Ρίξτε το ξίδι και τηγανίστε για ένα λεπτό ακόμη. Σερβίρετε το πιάτο με γαρνιτούρα τα κρεμμυδάκια.

Μεξικάνικη τονοσαλάτα

Τονοσαλάτα μεξικάνικη

Τι θα χρειαστείτε:

1 μεγάλο μαρούλι
½ φλ. Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κονσέρβα τόνος σε νερό
½ φλ. Κρεμμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα φασόλια μαύρα (μεξικάνικα)
1 κονσέρβα μικρό καλαμπόκι (baby corn) σε κομμάτια

Για το ντρέσινγκ
3 κ.γ. μουστάρδα ντιζον
3 κ.σ. ξύδι λευκό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.σ. Αλάτι και πιπέρι (κατα προτίμηση)

Τι θα κάνετε:  Πλένετε το μαρούλι ένα ένα τα φύλλα προσεκτικά και τα στεγνώνετε σε πετσέτα. Κόβετε το μαρούλι σε λωρίδες 2 εκατοστά πάχος ανακατεύετε με το μισό κρεμμύδι, τον μισό μαϊντανό και το μισό ντρέσινγκ. Σε ένα μικρό μπόλ αναμειγνύετε τον τόνο (στραγγισμένο από το νερό) με το υπόλοιπο κρεμμύδι και μαιντανό. Συναρμολογείτε την σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετώντας  την σαλάτα με το μαρούλι στην βάση. Από πάνω απλώνετε περιμετρικά τα φασόλια (στραγγισμένα και πλυμένα), περιμετρικά πιο μέσα το καλαμπόκι και στο κέντρο τον τόνο. Τέλος περιχύνετε το υπόλοιπο ντρέσινγκ και σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή: efzin.wordpress.com

Ομελέτα τριμμένης πατάτας

Ομελέτα πατάτας

Τι θα χρειαστείτε:

2 μέτριες/μεγάλες πατάτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (προαιρετικά)
1 αβγό
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά + 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
Για γαρνίρισμα: Ντομάτα και ψιλοκομμένο άνηθο.

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε τις πατάτες, τις τρίβετε στον χοντρό τρίφτη και τις βάζετε τριμμένες σε ένα μπολ με νερό. Στραγγίζετε σε σουρωτήρι και ξεπλένετε να φύγει το πολύ άμυλο. Τυλίγετε με άσπρο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την υγρασία και το πολύ νερό. Προσθέτετε το αλάτι για να τραβήξει ακόμα περισσότερη υγρασία και να δώσει γεύση. Αν θέλετε, τρίβετε, σουρώνετε, στεγνώνετε και προσθέτετε στο μίγμα και ένα ξερό κρεμμύδι. Ανάβετε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε πάνω ένα αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Χτυπάτε το αβγό σε ένα μπολ μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνετε το αβγό μέσα στο μίγμα της πατάτας και ανακατεύετε. Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί (πρωτού όμως κάψει) ρίχνετε μέσα το μίγμα της πατάτας με το αβγό. Το λάδι είναι έτοιμο όταν ρίξετε μέσα ένα μικρό κομματάκι πατάτα και "τσιρτσιρίσει". Με μία ξύλινη σπάτουλα απλώνετε το μίγμα σε όλο το τηγάνι ώστε να δημιουργηθεί μία στρογγυλή πίτα/ομελέτα στο μέγεθος του τηγανιού.  Αφήνετε να μαγειρευτεί 4 με 5 λεπτά από την μία πλευρά. Ρίχνετε από την πάνω μεριά 1 κουταλάκι ελαιόλαδο (σταγόνα σταγόνα για να απλωθεί παντού) και γυρνάτε την ομελέτα από την άλλη. Περιμένετε άλλα 4 λεπτά και η ομελέτα είναι έτοιμη. Σβήνετε το μάτι και αν θέλετε απλώνετε πάνω μερικές λεπτές ροδέλες ντομάτα. Μεταφέρετε σε μεγάλο πιάτο και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο. Περιμένετε λίγο να κρυώσει και δοκιμάζετε!

Συνταγή: Ευτύχης Μπλέτσας 

 

v