Μαμά μόνη στις γιορτές: Πλάνο επιβίωσης, ξεκούρασης και διασκέδασης

Μαμά μόνη στις γιορτές: Πλάνο επιβίωσης, ξεκούρασης και διασκέδασης

Υπό άλλες συνθήκες, το να ήσασταν single στις γιορτές δεν θα σας ενοχλούσε καθόλου. Αντίθετα, θα ήταν μία ιδανική ευκαιρία για ξενύχτια και clubbing μέχρι πρωίας και νέες γνωριμίες που μπορεί να κατέληγαν σε παθιασμένα φιλιά κάτω από γκι –ή μπορεί να μην κατέληγαν και πουθενά, μικρή σημασία θα είχε. Το να είστε, όμως, μόνη με ένα ή δύο παιδιά, ενώ όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί σας θα περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους, δεν είναι ενδεχομένως αυτό που ονειρευόσασταν. Αφήστε τις απαισιόδοξες σκέψεις και περάστε με τα παιδιά τις καλύτερες γιορτές της ζωής σας.

Μία μαμά που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της έχει πολλά πράγματα να την ανησυχούν και να την προβληματίζουν κάθε μήνα: Αν θα προλάβει να μαγειρέψει και να διαβάσει τα παιδιά, αν θα μπορέσει να βάλει πετρέλαιο για τον χειμώνα, αν θα περισσέψουν χρήματα για να πάνε όλοι μαζί στο λούνα παρκ, να πάρουν πίτσες, να νοικιάσουν DVD…

Αυτές τις ημέρες, όμως, ένα από τα μεγαλύτερα άγχη της είναι: Πώς θα περάσουν οι γιορτές; Και δεν είναι μόνο το οικονομικό θέμα που την προβληματίζει -δηλαδή το πώς θα καταφέρει να αγοράσει στα παιδιά τα δώρα που ονειρεύονται και να τα πάει σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται- αλλά και το τι θα κάνει στα ρεβεγιόν, στα οικογενειακά τραπέζια και στα πάρτι που θα παραβρίσκονται όλα τα παιδάκια με τους δύο τους γονείς.

Οι σκέψεις αυτές δεν είναι ευχάριστες και σίγουρα δεν συνάδουν με το αισιόδοξο πνεύμα των γιορτών. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστεί η single μαμά τόσο τις δικές της ανησυχίες όσο και αυτές των παιδιών της είναι να επικεντρωθεί σε αυτές, μία προς μία, και να δώσει λύσεις προτού ακόμα διογκωθούν αυτές σε προβλήματα.

Παραμείνετε στο πνεύμα των ημερών

Μην αφήσετε την κακή ψυχολογία που σας προκαλεί η σκέψη ότι είστε μόνη να επηρεάσει τα παιδιά και να ακυρώσει την γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Αφεθείτε στη λάμψη από τα πολύχρωμα λαμπιόνια, στις μελωδίες από τα κάλαντα και στον ενθουσιασμό των παιδιών όταν βρίσκονται σε γιορτινές εκδηλώσεις. Το μήνυμα των ημερών αυτών είναι αγάπη και ελπίδα και εσείς είστε αυτή που θα το μεταφέρει στα παιδιά –το δικό σας χαμόγελο είναι που θα τα πείσει.

Να είστε ειλικρινής

Ένα από τα μηνύματα των ημερών, βέβαια, είναι δυστυχώς και ο υπερκαταναλωτισμός και μία single μαμά δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις επιθυμίες των παιδιών, όπως τις εξέφρασαν στο γράμμα τους στον Άη Βασίλη. Δεν χρειάζεται να μεταφέρετε στα παιδιά την αγωνία σας σχετικά με την οικονομική σας κατάσταση, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να καταλάβουν ότι τα έξοδα έχουν όρια. Αν τα παιδιά είναι μικρά μπορείτε απλά να τους πείτε πως ο Άη Βασίλης, όπως όλος ο κόσμος, δεν έχει φέτος πολλά λεφτά και θα φέρει ένα μόνο δώρο σε κάθε παιδάκι, το οποίο πιθανώς να μην είναι αυτό ακριβώς που έχει ζητήσει, όμως θα είναι πραγματικά πολύ ξεχωριστό. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να κάνετε μαζί ένα οικονομικό πλάνο με τα χρήματα που σας περισσεύουν για αγορές και να τους πείτε να κάνουν μία λίστα προτεραιοτήτων με αυτά που θέλουν. Από αυτήν θα αγοράσετε μόνο αυτά που μπορείτε και τα υπόλοιπα ίσως καταφέρετε να πάρετε κάποια άλλη στιγμή, αργότερα.

Μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας…

…όχι μόνο τους προβληματισμούς σας για τις ημέρες των γιορτών, αλλά και την λίστα με τα δώρα και τις επιθυμίες των παιδιών για τις γιορτές. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι «δικοί» σας άνθρωποι θα θέλουν να κάνουν κάποιο δώρο στα παιδιά σας εν όψει των Χριστουγέννων. Γιατί να μην προτιμήσουν κάτι από αυτά που τα παιδιά έχουν ζητήσει από το Άη Βασίλη και που εσείς δεν είστε, ίσως, σε θέση να τους προσφέρετε. Αυτό μπορεί να είναι είτε κάποιο παιχνίδι, είτε εισιτήρια για λούνα παρκ, κάποια θεατρική παράσταση ή ταινία στο σινεμά. Με τον τρόπο αυτό θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι για τα δώρα τους.

Πρόγραμμα ψυχαγωγίας και διασκέδασης

Μπορεί να μην περάσετε τις γιορτές όπως οι περισσότερες συμβατικές οικογένειες, όμως αν οργανωθείτε σωστά μπορεί να τις περάσετε ακόμα καλύτερα! Ειδικά αν καταφέρετε κάποιες από αυτές τις μέρες να πάρετε άδεια και να είστε περισσότερες ώρες μαζί με τα παιδιά. Ετοιμάστε ένα μεγάλο ημερολόγιο τοίχου που θα περιλαμβάνει μόνο τις ημέρες των γιορτών, π.χ. από Σάββατο 22 Δεκεμβρίου έως και Τρίτη 1η Ιανουαρίου. Προγραμματίστε για κάθε ημέρα από αυτές μία δραστηριότητα, εντός ή εκτός σπιτιού, που θα κάνετε μαζί με τα παιδιά και που ξέρετε πως θα τα διασκεδάσει. Για παράδειγμα:

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου: Φτιάχνουμε μελομακάρονα!

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου: Πάμε σινεμά!

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου: Βόλτα στα μαγαζιά για δώρα!

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα στην γιαγιά και τον παππού!

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου: Βόλτα στο Santa Claus Kingdom!

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου: Χριστουγεννιάτικες ταινίες και ποπ κορν στο σπίτι!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου: Βόλτα στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Τεχνόπολης!

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου: Παιδικό θέατρο!

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου: Βόλτα στο Χριστουγεννιάτικο χωριό στα Αηδονάκια!

Δευτέρα: 31 Δεκεμβρίου: Φτιάχνουμε βασιλόπιτα και παίζουμε επιτραπέζια!

Τρίτη 1 Ιανουαρίου: Ανοίγουμε τα δώρα - Φαγητό με φίλους ή/και νονούς!

…Εσείς;

Το πιθανότερο είναι πως τόσο την ημέρα των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς θα τις περάσετε σε οικογενειακά τραπέζια, π.χ. με τους γονείς ή τα αδέρφια σας, ή με στενούς σας φίλους. Ακόμα και μόνη σας με τα παιδιά, βέβαια, μια χαρά μπορείτε να ετοιμάσετε ωραία γεύματα και έπειτα να κάνετε βόλτες ή να δείτε ταινίες. Αρκετά, όμως, με το πρόγραμμα των παιδιών. Έχετε και εσείς ανάγκη από διασκέδαση αυτές τις μέρες και από λίγο προσωπικό χρόνο είτε για να φροντίσετε τον εαυτό σας, π.χ. να πάτε κομμωτήριο, να ψωνίσετε, να περιποιηθείτε το δέρμα και τα νύχια σας, είτε για να βγείτε με φίλους.

Όσο κι αν η διάθεσή σας είναι τέτοια, κάθε βράδυ που τα παιδιά πέφτουν για ύπνο, μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δείχνετε ακόμα πιο μελαγχολική το επόμενο πρωί και να αφήσετε για ακόμα μία χρονιά το υπέροχο μαύρο σας φόρεμα κρεμασμένο στη ντουλάπα. Να είστε ανοιχτές στις προτάσεις εξόδου που πιθανώς σας γίνουν αυτές τις μέρες, είτε πρόκειται για κάποιο πάρτι που θα διοργανώσουν συνάδελφοί σας, είτε κάποιο δείπνο με φίλους έστω κι αν όλοι είναι ζευγάρια. Ζητήστε από τους γονείς σας (ή από την baby sitter) να κρατήσουν τα παιδιά κάποια βράδια, φορέστε τα καλά σας και θυμηθείτε πώς είναι να είσαι νέα, γοητευτική και… σχεδόν ελεύθερη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v