9 μικρές αλλαγές για να είστε ευτυχισμένοι

9 μικρές αλλαγές για να είστε ευτυχισμένοι

Συχνά πιστεύουμε ότι είναι εγωιστικό να θέλουμε να γίνουμε ακόμα πιο ευτυχισμένοι, όμως κάνουμε λάθος. Σύμφωνα με την Gretchen Rubin, συγγραφέα του βιβλίου «The Happiness Project», μερικές φορές αρκεί λίγος χρόνος για τον εαυτό μας για να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε για λίγο από την κούραση και το στρες. «Όταν νιώθουμε εσωτερική χαρά βρίσκουμε την δύναμη να την βγάλουμε προς τα έξω. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να τονώσουμε την διάθεσή μας και να γεμίσουμε ενέργεια θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε και στην χαρά των άλλων», λέει η Rubin.

Κάντε, λοιπόν, μία λίστα με όλα αυτά που σας δίνουν χαρά ή με όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη. Αναλογιζόμενοι όλα αυτά που πάνε καλά στην ζωή σας θα μπορέσετε να ξεφύγετε για λίγο από αυτά που δεν πάνε καλά. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

Χαρίστε στον εαυτό σας ένα μασάζ

Καλέστε στο σπίτι κάποιον μασέρ και απολαύστε μία ώρα χαλαρωτικού μασάζ στο πρόσωπο και το σώμα. Εναλλακτικά, κάντε μόνοι σας μασάζ στο κεφάλι και το πρόσωπό σας: Πριν πάτε για ύπνο το βράδυ πιέστε απαλά αλλά σταθερά τα βλέφαρά σας και κρατήστε την πίεση για τρία δευτερόλεπτα. Έπειτα σταματήστε για άλλα τρία δευτερόλεπτα και επαναλάβετε, συνολικά πέντε φορές. Κάντε το ίδιο στους κροτάφους σας και αριστερά και δεξιά πάνω από τα χείλη σας. Για ακόμα περισσότερη χαλάρωση χρησιμοποιήστε μία σταγόνα από αιθέριο έλαιο λεβάντας, το οποίο θεωρείται χαλαρωτικό και βοηθά στον ύπνο.

Βραδιά ταινίας

Αν έχετε την ανάγκη να ξεσπάσετε για να χαλαρώσετε επιλέξτε μία πολύ συγκινητική ταινία και αφήστε τον εαυτό σας να κλάψει γοερά. Αυτό θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε όλη την εσωτερική σας ένταση. Πάρτε και ένα μπολ με ποπ-κορν, φορέστε τις πυτζάμες σας, χωθείτε στον καναπέ και μην ξεχάσετε τα χαρτομάντιλα.

Απολαύστε τη μυρωδιά του κίτρου

Αν έχετε ανάγκη από άμεση τόνωση βρείτε και μυρίστε ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα ή ένα φρεσκοκομμένο κίτρο. Έρευνες λένε πως όταν εκτιθέμαστε σε διεγερτικές μυρωδιές, όπως το λεμόνι, αυτόματα βελτιώνεται η διάθεσή μας. Δεν χρειάζεται προσπάθεια, ενέργεια ή χρήματα για να προσέξουμε την όμορφη, όξινη μυρωδιά ενός γκρέιπφρουτ ή την ζεστή, καθαρή μυρωδιά των ρούχων που μόλις βγήκαν από το πλυντήριο. Μπορείτε, μάλιστα, να βρείτε και ένα αιθέριο έλαιο με άρωμα κίτρου και να βάζετε μερικές σταγόνες πίσω από τους καρπούς ή τους αγκώνες σας όταν αισθάνεστε ότι το έχετε ανάγκη.

Απελευθερώστε την δημιουργικότητά σας

Βρείτε μία μορφή τέχνης που σας εκφράζει και διοχετεύστε την ενέργειά σας. Το πλέξιμο είναι μία καλή ιδέα, γιατί από την στιγμή που θα ξεκινήσετε δεν απαιτεί πολλή σκέψη, ενώ η επαναληπτική κίνηση θα σας ανακουφίσει. Ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση θα νιώσετε στο τέλος, όταν θα καμαρώνετε αυτό που δημιουργήσατε. Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να δίνουμε έμφαση σε αυτά που πρέπει να κάνουμε και μερικές φορές ξεχνάμε τα μικρά που δεν «πρέπει» αλλά «χρειάζεται», όπως το να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να πάμε μια βόλτα. Μην περιμένετε να βρείτε ελεύθερο χρόνο –το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρείτε. Απλά προγραμματίστε την δραστηριότητα που θα σας χαλαρώσει, όπως θα προγραμματίζατε το ραντεβού στον οδοντίατρο.

Μικρές ενέσεις αδρεναλίνης

Ακόμα κι αν αρχίσετε να χοροπηδάτε επί τόπου μερικές φορές η αδρεναλίνη σας αυτόματα θα εκτιναχθεί. Οι ειδικοί λένε πως, ως ενήλικες, ξεχνάμε να ακουμπήσουμε τα πόδια μας στο πάτωμα, π.χ. να κατέβουμε τρέχοντας τις σκάλες, να χοροπηδάμε στο κρεβάτι κ.λ.π. Με το να λαχανιάσουμε, όμως, για λίγο κάνουμε την καρδιά μας να χτυπήσει πιο δυνατά και ενεργοποιούμε τις ενδορφίνες μας, τις ορμόνες της χαράς.

Σε ρόλο σεφ

Αν η μαγειρική ή η ζαχαροπλαστική σας χαλαρώνουν, ετοιμάστε κάτι για εσάς. Επιλέξτε τα αγαπημένα σας υλικά και φτιάξτε ένα γεύμα ή γλυκό που σας αρέσει. Το καθάρισμα, το κόψιμο και το μαγείρεμα θα διώξουν μακριά την ένταση των νεύρων σας. Και μην ανησυχήσετε αν το γεύμα σας δεν είναι το πιο απολαυστικό –μοναδικός κριτής θα είστε εσείς.

Περάστε χρόνο εκτός

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι το σώμα μας δουλεύει υπερωρίες και προετοιμάζει τις ορμόνες του για να δώσει μάχη, λένε οι ειδικοί. Για να διοχετεύσετε όλο αυτό το στρες βγείτε έξω και περπατήστε έντονα –ειδικά αν έχετε κάποιο πάρκο κοντά σας. Αν δεν έχετε χρόνο για κάτι τέτοιο, βγείτε τουλάχιστον στο μπαλκόνι και πιείτε εκεί τον καφέ σας.

Μανικιούρ-πεντικιούρ

Μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι, βουλιάζοντας τα πόδια σας σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και αφρόλουτρο και κάνοντας σκραμπ. Γιατί, όμως, να μην χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο πηγαίνοντας σε κάποιο ινστιτούτο και αφήνοντας τα άκρα σας στα χέρια των ειδικών; Δεν είναι απαραίτητο να τα βάψετε –αν και κάτι τέτοιο μπορεί να τονώσει ακόμα περισσότερο την διάθεσή σας.

Χαρίστε λουλούδια στον εαυτό σας

Αγοράστε μία όμορφη ανθοσύνθεση και τοποθετήστε την σε ένα βάζο στο κομοδίνο σας, ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα βλέπετε κάθε πρωί, ή βάλτε την στο γραφείο σας για να σας φτιάχνει την διάθεση με τα όμορφα χρώματά της. Όταν τα πράγματα ζορίζουν αφιερώστε μερικά λεπτά για να κοιτάξετε τα λουλούδια.

Πηγή: iVillage

v