Τα πρώτα βήματα του παιδιού

Τα πρώτα βήματα του παιδιού

Ερώτηση:
Έχω ένα μωράκι 16,5 μηνών. Από ό,τι παρατηρώ έχει προχωρήσει σε όλα τα στάδια του περπατήματος (μπουσούλισε, στέκεται όρθιο, κρατώντας το προχωράει) αλλά το αριστερό του ποδαράκι μετά τον πρώτο βηματισμό παραπατάει σαν να στραμπουλάει τον αστράγαλό του. Αυτό που το είπαν και στον παιδικό σταθμό που πάει. Τι να κάνω; Να περιμένω; Σε ποιον να απευθυνθώ;
Απάντηση:

Προφανώς το παιδί σας έχει καθυστερήσει σε μικρό βαθμό σε σχέση με το μέσο όρο στην κινητική του ανάπτυξη, χωρίς αυτό κατά ανάγκη να σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχείτε. Εφόσον η νευρολογική του εξέλιξη βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα (επιβεβαίωση από παιδίατρο) η παρατήρηση που αναφέρετε πιθανότατα οφείλεται σε ανωριμότητα της βάδισης καθ' ότι το παιδί σας τώρα ξεκινάει τα πρώτα του βήματα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε, προκειμένου να έχει πιο σταθερά βήματα, τη χρήση σωστών υποδημάτων (δερμάτινα μποτάκια, ανατομικά, σταθερά πίσω στην πτέρνα και κατά προτίμηση δετά με κορδόνι και σολόδερμα). Σε περίπτωση που συνεχίζει αυτή η αστάθεια καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή έναν ορθοπαιδικό παίδων.

Ο Γρηγόριος Αδαμάκης είναι Ορθοπαιδικός Παίδων στην Ευρωκλινική Παίδων. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v