Τα άγχη της νέας μαμάς και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Τα άγχη της νέας μαμάς και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Χαρά, ενθουσιασμός και πρωτόγνωρη αγάπη: Αυτά είναι τα συναισθήματα για τα οποία έχουν προετοιμαστεί οι νέες μαμάδες. Όχι για την κρίση ταυτότητας που βιώνουν ταυτόχρονα, η οποία τις κάνει να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι η μαμά τους. Ποιες είναι, όμως; Και πώς θα καταφέρουν να μεγαλώσουν σωστά το παιδί τους;

Αυτά και άλλα ερωτήματα -που θα δείτε παρακάτω- απασχολούν πολλές γυναίκες μόλις αποκτούν το πρώτο τους παιδί, οι οποίες μπορούν να δώσουν απαντήσεις και να βρουν λύσεις αν τα μοιραστούν με άλλες νέες μαμάδες ή με ειδικούς που θα τις συμβουλεύσουν με πείρα και σοφία.

«Το μωρό μου δεν σταματά να κλαίει»

Είναι φυσιολογικό για μία νέα μαμά να αγχώνεται όταν το μωρό της κλαίει ασταμάτητα, όμως οι έμπειρες μαμάδες υποστηρίζουν πως μετά από λίγο καιρό η ψυχραιμία που θα επιδεικνύετε κάθε φορά που κλαίει το μωρό σας θα είναι αξιοθαύμαστη. Θα συνειδητοποιήσετε, επίσης, ότι το μωρό σας δεν θα πεθάνει από το κλάμα και ότι δεν θα πάθει κάτι αν δεν τρέξετε αμέσως μόλις βάλει τα κλάματα να το σηκώσετε.

Φυσικά και θα ελέγξετε όλα αυτά που μπορεί να δυσαρεστούν το μωρό σας και γι'αυτό κλαίει: Αν είναι άρρωστο, αν κρυώνει ή ζεσταίνεται, αν πεινάει ή έχει κάνει κακά, αν κάτι στον χώρο ή στα ρούχα του το ενοχλεί. Όμως πολλές φορές τα μωρά κλαίνε χωρίς συγκεκριμένο λόγο, π.χ. από υπερένταση.

Τι κάνετε, όμως, όταν έχετε ελέγξει τα πάντα, είναι όλα εντάξει κι όμως δεν λέει να σταματήσει; Πολλοί παιδίατροι συνιστούν να αφήσετε το μωρό σε ένα ασφαλές μέρος και να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο, να πάρετε μερικές ανάσες και να ανακτήσετε δυνάμεις. Είναι πιθανό μετά από λίγη ώρα να σταματήσει μόνο του. Τότε, όταν επιστρέψετε προσπαθείτε να φέρεστε ήρεμα και φυσιολογικά.

«Μερικές φορές απεχθάνομαι το μωρό μου»

Αντιλαμβάνεστε πόσο γλυκός και χαριτωμένος είναι, όμως έχετε κουραστεί να ασχολείστε 24 ώρες το 24ωρο μαζί του, ταΐζοντας, αλλάζοντας πάνες και καλύπτοντας κάθε του ανάγκη. Δεν υπάρχει παιδίατρος που θα διαφωνήσει ότι αυτό είναι φυσιολογικό και ότι δεν θα πρέπει να νιώθετε τύψεις. Η μητρότητα, ειδικά τον πρώτο καιρό, είναι σκληρή δουλειά και η κούραση είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Βοηθά, όμως, να δείτε τη μεγάλη εικόνα: Σκεφτείτε πώς θα είναι η ζωή σας σε 20, 30, 50 χρόνια από σήμερα. Πόσο χρόνο θα έχετε αφιερώσει στον θηλασμό, πόσο στο σχολείο του παιδιού, πόσο στη δουλειά σας, στον σύντροφό σας κ.ο.κ. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ο πρώτος δύσκολος χρόνος του μωρού αποτελεί μόνο μία μικρή κουκίδα, ένα πολύ μικρό μέρος της ζωής σας. Να θυμάστε, όμως, πως ούτε οι πολύ δύσκολες αλλά ούτε οι πολύ χαρούμενες στιγμές διαρκούν πολύ. Όταν, λοιπόν θα τελειώσει το δράμα των εξαντλητικών ξενυχτιών με θηλασμούς, ρεψίματα, εμετούς κ.λ.π. θα έχει τελειώσει και όλη η μαγεία του να έχετε στο σπίτι ένα νεογέννητο.

«Μου λείπει ύπνος»

Κάθε βιβλίο για νέες μαμάδες και κάθε παιδίατρος στον πλανήτη έχει να δώσει την ίδια συμβουλή: Κοιμηθείτε όταν κοιμάται και το μωρό σας. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει έστω μία μαμά που την ακολουθεί. Και πώς να το κάνει; Όταν το μωρό κοιμάται -και ο μπαμπάς είναι στη δουλειά- η μαμά πρέπει να αποστειρώσει τα μπιμπερό και τις πιπίλες, να μαγειρέψει, να βάλει πλυντήριο ή έστω να κάνει ένα μπάνιο.

Τι μπορείτε να κάνετε, αν δε μπορείτε να κοιμάστε ταυτόχρονα με το μωρό; Να κοιμάστε για λίγη ώρα το απόγευμα, όταν ο μπαμπάς επιστρέφει από την δουλειά ή να βάζετε εκείνον να αναλαμβάνει την πρωινή βάρδια τα σαββατοκύριακα. Μην ξυπνάτε εναλλάξ για να το ταΐσετε τα βράδια, γιατί έτσι θα εξαντληθείτε και οι δύο.

«Θέλω να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης»

Ποια νέα μαμά δεν θέλει πίσω το σώμα που είχε πριν μείνει έγκυος; Οι περισσότερες χάνουν πολλά κιλά τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό και τους απομένουν λίγα, συνήθως 4 ή 5, τα οποία δεν λένε να φύγουν με τίποτα. Ωστόσο, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, π.χ. με προσεκτική διατροφή, αποφυγή γλυκών, και άσκηση που μπορεί απλά να περιλαμβάνει βόλτες με το καρότσι θα καταφέρετε να επιστρέψετε στο παλιό σας σώμα σε μερικούς μήνες.

«Δεν εμπιστεύομαι τα ένστικτά μου»

Οι νέες μαμάδες ακούν πολλούς να μιλούν για «ένστικτα μητρότητας», αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει αυτό. Το να ζητάτε συμβουλές και οδηγίες από τον/την παιδίατρό σας είναι αναμφίβολα το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν αμφιβάλλετε για κάτι. Όμως, καθώς η μαμά είναι εκείνη που περνά περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλον με το μωρό της, μετά από λίγο καιρό θα αισθάνεται όλο και πιο βέβαιη για το τι πρέπει να κάνει σε διάφορες φάσεις.

Δεν θα καταφέρετε ποτέ να χτίσετε αυτοπεποίθηση σαν μαμά αν δεν δοκιμάσετε να κάνετε αυτά που πιστεύετε ή που νιώθετε με το μωρό σας. Για παράδειγμα, μπορεί η μαμά σας να σας λέει ότι θα κακομάθετε το μωρό σας αν το κρατάτε συνέχεια αγκαλιά. Όμως αν εσείς νιώθετε ότι αυτό πρέπει και θέλετε να κάνετε, κάντε το! Το μωρό σας σύντομα θα μεγαλώσει και δεν θα χρειάζεται πια την αγκαλιά σας.

Κάτι ακόμα που μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας είναι η υπερπληροφόρηση από χίλιες δύο πηγές για οτιδήποτε είναι σωστό ή λάθος για το μωρό σας. Με το να διαβάζετε, όμως, το κάθε τι, μπορεί να τρελαθείτε. Δεν είναι κακό να ενημερώνεστε, αλλά στο τέλος θα πρέπει να επιλέξετε εσείς αυτό που θα κάνετε, κι αν δεν σας «βολέψει» θα δοκιμάσετε κάτι άλλο. Μέσα από αυτές τις δοκιμές θα γνωρίσετε καλύτερα το μωρό σας και θα γίνετε πιο δυνατή μητέρα.

«Κουράστηκα με τον θηλασμό»

Το μωρό σας εξαρτάται έτσι κι αλλιώς από εσάς, όμως αν θηλάζετε οφείλετε να είστε δίπλα του ανά πάσα στιγμή. Είναι λογικό κάποιες στιγμές να χρειάζεστε διάλειμμα. Συζητήστε το με τον σύντροφό σας και αποφασίστε αν λύση θα μπορούσε να δώσει κάποιο θήλαστρο, με το οποίο μπορείτε να αντλείτε και να αποθηκεύετε το γάλα σας, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να δίνει ο σύντροφός σας στο μωρό, όταν εσείς θέλετε να κοιμηθείτε ή να βγείτε μία βόλτα.
Εναλλακτικά, αποφασίστε για το πότε θα έρθει η ώρα να μεταβείτε από το μητρικό γάλα στη φόρμουλα, οπότε να μπορείτε να ταΐζετε και οι δύο το μωρό σας όποτε χρειάζεται.

«Το σπίτι μου είναι αχούρι»

Οι περισσότερες μαμάδες θα σας απαντήσουν ομόφωνα στο εξής: Πάρτε μία γυναίκα να σας βοηθήσει! Το πιθανότερο είναι ότι δεν θέλετε ή δεν σας περισσεύουν τα χρήματα, όμως δεν χρειάζεται να το κάνετε κάθε εβδομάδα. Καλέστε οικιακή βοηθό μία φορά στις δεκαπέντε ημέρες. Πραγματικά αξίζει να γλυτώνετε από την ταλαιπωρία και να κερδίζετε χρόνο για το παιδί σας ή για ξεκούραση.

«Ανησυχώ για τον γάμο μου»

Τι γίνεται με το σεξ; Πολλοί νέοι γονείς μοιάζουν με ζόμπι που έχουν... αιώνες να κάνουν σεξ και που ποτέ δεν συζητούν για τίποτε άλλο παρά για το μωρό. Τα μωρά, από την άλλη, όσο φανταστικά πλάσματα κι αν είναι έχουν τη μαγική ιδιότητα να σκοτώνουν την ερωτική διάθεση. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προσπαθήσετε.
Μπορεί να περνούν μέρες χωρίς καν να μιλάτε μεταξύ σας ή να λέτε κάτι ουσιαστικό και αυτό μπορεί σταδιακά να σας απομακρύνει. Αν δεν νιώθετε έτοιμοι να φύγετε οι δυο σας για ένα σαββατοκύριακο ή έστω να βγείτε για φαγητό ένα βράδυ, τουλάχιστον προγραμματίστε ένα ραντεβού στο σπίτι. Όταν θα έχει κοιμηθεί το μωρό, παραγγείλετε φαγητό, ανάψτε κεριά και ανοίξτε το αγαπημένο σας κρασί. Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλον.

Όσο για το σεξ, αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι είστε τόσο κουρασμένες που το μόνο που θέλετε να κάνετε στο κρεβάτι είναι να κοιμηθείτε! Αποφασίστε, όμως, ότι ένα βράδυ θα βάλετε λίγες ακόμα από τις περισσευούμενες δυνάμεις σας και θα κάνετε σεξ! Ό,τι κι αν γίνει! Άλλωστε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη...

Πηγή: Parents.com

v