Αλμυρές τάρτες: Πέντε συνταγές που αψηφούν τις θερμίδες

Αλμυρές τάρτες: Πέντε συνταγές που αψηφούν τις θερμίδες

Γνωρίζουμε την Κις Λορέν ως την κλασική γαλλική τάρτα με την κρεμώδη, πλούσια γέμιση από κρέμα γάλακτος και αυγά. Η ιστορία της γαστρονομίας, βέβαια, θέλει την Κις Λορέν να προέρχεται από την Γερμανία και συγκεκριμένα από το μεσαιωνικό βασίλειο της Lotharingia, το οποίο μεταγενέστερα οι Γάλλοι ονόμασαν Lorraine. Μεταξύ μας –μικρή σημασία έχει. Από τότε μέχρι σήμερα η Κις έχει δεχθεί αμέτρητες παραλλαγές, ενώ δεν θα μπορούμε και να μην «ελληνοποιηθεί» με συνταγές που της προσθέτουν ακόμα και χωριάτικο λουκάνικο. Σας άνοιξε ήδη η όρεξη;

Δείτε μία λιγότερο και τέσσερις περισσότερο αμαρτωλές συνταγές για λαχταριστές αλμυρές τάρτες.

Κλασική Κις Λορέν

Τι θα χρειαστούμε:

80 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
½ κουτ. γλυκού αλάτι
180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της ταρτιέρας

Για τη γέμιση:
200 γρ. καπνιστή πανσέτα (ή ό,τι αλλαντικό έχουμε στο ψυγείο, π.χ. μορταδέλα και παριζάκι)
100 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
4 αυγά
Λίγη γραβιέρα (ή λίγο τσένταρ, περίπου μισό φλυτζάνι)
Λίγο μοσχοκάρυδο (περίπου μισό κουτ. γλυκού)
Αλάτι, πιπέρι

Τι θα κάνουμε:

Για τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας.

Προσθέτουμε το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε λίγο μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το μπολ, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνουν τρίμματα που θα μαζευτούν σε μια ομοιογενή μπάλα-ζύμη. Προσοχή: δεν θέλει άλλο ζύμωμα γιατί η ζύμη θα γίνει ελαστική και δεν θα ανοίγει εύκολα σε φύλλο!

Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφάνεια και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Η παραμονή στο ψυγείο είναι απαραίτητη για να ανοίξει το ζυμάρι πιο εύκολα και να μη μαζέψει στο ψήσιμο.

Μετά τη 1 ώρα, τη βγάζουμε από το ψυγείο, την ξετυλίγουμε από τη μεμβράνη και μεταξύ δύο λαδόχαρτων, την ανοίγουμε σε διάμετρο όση η ταρτιέρα μας που να καλύπτει και τα τοιχώματά της. Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο.

Με ένα πιρούνι, την τρυπάμε παντού, στρώνουμε μια λαδόκολλα (μπορούμε να γεμίσουμε με ξερά όσπρια/ρύζι/ειδικούς κεραμικούς βόλους την ταρτιέρα για να μη φουσκώσει η ζύμη) και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15' στους 180οC στο μεσαίο ράφι. Το βγάζουμε απ' το φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα «βαρίδια» της. Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο.

Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση:

Αν χρησιμοποιήσουμε πανσέτα, την ψήνουμε για λίγο στο τηγάνι, μέχρι να ροδίσει. Αν όχι, ψιλοκόβουμε τα αλλαντικά μας και τα σκορπίζουμε πάνω στο ψημένο ζυμάρι της τάρτας.

Σε ένα βαθύ μπολ, σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσθέστε και το τυρί, αν βάλετε. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε και το μείγμα αυγών-γάλακτος πάνω από την πανσέτα/αλλαντικά.

Βάζουμε την τάρτα ξανά στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30'. Η γέμιση πρέπει να είναι "chauvelotte" που στη διάλεκτο της Λορένης σημαίνει «τρεμουλιαστή»!

Συνταγή από: Dinanikolaou.gr

Τάρτα με ζύμη τυριού και ψητά λαχανικά

Τι θα χρειαστούμε:

250 γραμμ. Αλεύρι
125 γραμμ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
125 γραμμ. ανθότυρο ή άλλο τυρί κρέμα
2 κ.σ. κρύο νερό
Λίγο πιπέρι

Για τα ψητά λαχανικά:
1 κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
2 χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε καρέ
1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
1 κολοκύθι κομμένο σε καρέ
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
10 ντοματίνια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
Αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

Για τη γέµιση: 200 γραμμ. Φέτα. 200 γραμμ. Ανθότυρο, λίγο πιπέρι

Τι θα κάνουμε:

Για την τάρτα µε ζύµη τυριού: Κοσκινίζουµε το αλεύρι και το βάζουµε στον κάδο του µίξερ µε τους κόφτες. Προσθέτουµε το τυρί, το βούτυρο και το πιπέρι. Χτυπάµε για 15 δευτερόλεπτα, να «ψιχουλιάσει το µείγµα. Προσθέτουµε το κρύο νερό. Χτυπάµε για λίγα δευτερόλεπτα να ενωθούν τα υλικά. Ίσως χρειαστεί ελάχιστο νερό επιπλέον. Βάζουµε τη ζύµη σε αλευρωμένο πάγκο και τη µαζεύουµε σε µπάλα µε γρήγορες κινήσεις. Την καλύπτουµε µε µεµβράνη και την αφήνουµε για 20΄ στο ψυγείο. Ανοίγουµε το φύλλο µε τον πλάστη. Σε βουτυρωµένη µεγάλη ταρτιέρα στρώνουµε το φύλλο. Το τρυπάµε µε πιρούνι. Το αφήνουµε 20΄ στο ψυγείο και στη συνέχεια το ψήνουµε για 20΄ στους 180οC.

Για τη γέµιση: Λιώνουµε σε µπολ τη φέτα και το ανθότυρο. Τρίβουµε πάνω τους λίγο πιπέρι. Τα απλώνουµε στη µισοψηµένη τάρτα και συνεχίζουµε το ψήσιµο για 20΄.

Ετοιµάζουµε τα ψητά λαχανικά: Τα ανακατεύουµε όλα µαζί και τα βάζουµε σε λαµαρίνα. Τα ψήνουµε στους 200οC για 20΄.

Μόλις ψηθεί η τάρτα, τη γαρνίρουµε µε τα ψητά λαχανικά και φρέσκο δυόσµο, ψιλοκοµµένο.

Συνταγή από: Argiro.gr

Τάρτα τυριών με κίτρινη κολοκύθα

Τι θα χρειαστούμε:

250 γρ. αλεύρι
170 γρ. βούτυρο
1 κρόκος αυγού
5 κ.σ. νερό
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
170 γρ. γάλα συμπυκνωμένο
150 γρ. νερό
75 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
75 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 χούφτα καρύδια ψιλοκομμένα
3 κ. γλ. Κόρν φλάουρ
3 φλ. Τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
3 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. γλ. Ζάχαρη
Λίγο πιπέρι

Τι θα κάνουμε:

Για την τάρτα: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο αλεύρι. Τρίβουμε με τα χέρια το βούτυρο μαζί με το αλεύρι. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά το κρόκο αυγού με το νερό. Προσθέτουμε το μίγμα στο αλεύρι και ζυμώνουμε. Δίνουμε στη ζύμη ένα στρογγυλό σχήμα, τη καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ταψί για τάρτες (27 cm). Κόβουμε με προσοχή τις άκρες. Στρώνουμε από πάνω μια λαδόκολλα και βάζουμε αρκετά φασόλια για βάρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια και ψήνου στους 160ο άλλα 5-7 λεπτά (δεν πρέπει να πάρει χρώμα).

Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε την κίτρινη κολοκύθα. Αφήνουμε να ψηθεί για 5-8 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τη βγάζουμε σε ένα μπολ στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη, Αφήνουμε να καραμελώσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε μαζί με την κολοκύθα.

Σε μια κατσαρόλα αναμιγνύουμε το γάλα με το νερό. Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Το βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τα τυριά και τη κίτρινη κολοκύθα με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη.

Αδειάζουμε το μίγμα στην τάρτα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ψήνουμε στους 160ο για 20-25 λεπτά μέχρι να στερεοποιηθεί η γέμιση και να ροδίσει ελαφρά.

Συνταγή από: Nostimesyntages.gr

Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και χωριάτικο λουκάνικο

Τι θα χρειαστούμε:

1 φύλλο σφολιάτα
4 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
300 γρ. λουκάνικα χωριατικά (κομμένα σε ροδέλες)
100 γρ. τρίμμα φέτας
200 γρ. κίτρινο τυρί πικάντικο της αρεσκείας σας
2 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. ξύδι
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι

Τι θα κάνουμε: Σε τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κομμένο λουκάνικο και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.

Κατόπιν ρίχνουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε, και στην συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι. Δυναμώνουμε λίγο την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ένα χρώμα τα κρεμμύδια. Αφαιρούμε από την φωτιά το τηγάνι και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη φέτα, το ανάλογο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Λαδώνουμε την ταρτιέρα μας, στρώνουμε το φύλλο και με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνειά του. Αδειάζουμε το μείγμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα να πάει παντού και από πάνω κόβουμε σε κύβους ή τρίβουμε το κίτρινο τυρί μας.
Τη σφολιάτα που εξέχει ή την διπλώνουμε για να κάνουμε έναν χοντρό κόθρο ή την κόβουμε και κάνουμε σχεδιάκι.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στην τελευταία σχάρα για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.

Συνταγή από: Nostimessyntagesthsgwgws

Τάρτα με σπανάκι, μπέικον και ανθότυρο

Τι θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη

325 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
30 γρ. νερό κρύο
3 γρ. αλάτι
3 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση, την κρέμα και τη συναρμολόγηση της τάρτας

260 γρ. σπανάκι (μόνο φύλλα), καθαρισμένο
40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος
65 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά καρέ
100 γρ. ανθότυρο, τριμμένο στο χέρι
20 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. βούτυρο
250 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Αλάτι

Τι θα κάνουμε:

Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα).

Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο).

Την ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση, την κρέμα και τη συναρμολόγηση της τάρτας: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τα υγρά του και να μαραθεί, προσέχοντας όμως να μη χάσει το χρώμα του (αν δεν χωράει όλο στο σκεύος, το προσθέτουμε σε δόσεις). Το σουρώνουμε, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατίζουμε και, μόλις μυρίσει, προσθέτουμε και τον μάραθο. Γυρνάμε λίγο το μείγμα.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε το σπανάκι και το ανθότυρο και τα ανακατεύουμε όλα, καλά. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε την κρέμα, τους κρόκους και την παρμεζάνα. Αλατίζουμε και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σουρώνουμε από σουρωτήρι τύπου σινουά (κώνος).

Στην ψημένη ζύμη στρώνουμε το μείγμα του σπανακιού ομοιόμορφα και πάνω του το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C, μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 20 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

Συνταγή από: Yiannislucacos

 

v