Ανακαίνιση κουζίνας έξυπνα και οικονομικά

Ανακαίνιση κουζίνας έξυπνα και οικονομικά

Για την οικογένεια η κουζίνα αποτελεί, συχνά, το σημαντικότερο δωμάτιο του σπιτιού, καθώς εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένη τις περισσότερες ώρες. Αξίζει, λοιπόν, για το εν λόγω δωμάτιο, να επενδύσετε σε έπιπλα, φωτισμό, λειτουργικές λύσεις και αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές. Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να ανακαινίσετε την κουζίνα σας, πάρτε ιδέες από τις παρακάτω φωτογραφίες, δείτε πού θα βρείτε τα πιο οικονομικά έπιπλα και ακολουθήστε τις χρήσιμες συμβουλές της αρχιτεκτόνος.

Φωτο-ιδέες

Η νησίδα

Η νησίδα στις κουζίνες, πέρα από μόδα, αποτελεί και πρακτική λύση, καθώς λειτουργεί ως επιφάνεια εργασίας, ως τραπέζι και από κάτω της μπορούν να τοποθετηθούν συρτάρια.

Η παλιά ντουλάπα



Μία παλιά ντουλάπα μπορεί να μεταμορφωθεί σε υπερ-χρήσιμο και πολύ κομψό έπιπλο για να αποθηκεύετε τρόφιμα στην κουζίνα σας.

Έξυπνα συρτάρια



Ποιος είπε ότι οι γωνίες σε μία κουζίνα χρειάζεται να μείνουν αναξιοποίητες;

Χρώμα



Στις μικρές και ελάχιστα φωτεινές κουζίνες μπορείτε να δώσετε έμφαση στο χρώμα, επιλέγοντας χρωματιστά και πολύ γυαλιστερά έπιπλα.

Έξυπνα ντουλάπια

Μία ακόμα έξυπνη λύση για τον χώρο κάτω από τον νεροχύτη και για να αποθηκεύετε σφουγγαράκια και πανάκια.

Όπου βολεύεται κανείς



Για εσάς που βολεύεστε καλύτερα όταν δουλεύετε στην κουζίνα, δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε εκεί ένα μίνι γραφείο.

Ενιαίοι χώροι



Αν η κουζίνα σας είναι ενιαία με το σαλόνι, απαιτεί ακόμα περισσότερη φροντίδα, ώστε να ταιριάζει σε στιλ και χρώματα. Το πλακάκι είναι ένας καλός τρόπος να «συνεχίζει» ο ένας χώρος προς τον άλλον, ενώ καθαρίζεται πολύ εύκολα.


Ανακαίνιση... οικονομικά



ΙΚΕΑ: Οτιδήποτε χρειάζεστε για την ανακαίνιση της κουζίνας σας μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα ΙΚΕΑ, στις πιο χαμηλές τιμές. Ενδεικτικά, στη φωτογραφία βλέπετε εμπρός όψεις ντουλαπιών κουζίνας, της σειράς ABSTRAKT, σε πολύ γυαλιστερό κόκκινο χρώμα, με τιμές που ξεκινούν από 25 ευρώ για δύο όψεις συρταριών (διαστάσεις: 39,6 x 56,6 εκ.). Δείτε περισσότερα εδώ.

Praktiker: Στα καταστήματα Praktiker, πέρα από τις έτοιμες κουζίνες μελαμίνης, με λευκό πάγκο, που θα βρείτε σε αποχρώσεις δρυ και κερασιάς, στις πιο χαμηλές τιμές ης αγοράς (από 299 ευρώ για την κουζίνα της φωτογραφίας πάνω), θα βρείτε και νεροχύτες (από 40 ευρώ), πάγκους, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές. Μάθετε περισσότερα για την υπηρεσία Κουζίνα στα Μέτρα σας των Praktiker εδώ.



Leroy Merlin: Τα καταστήματα Leroy Merlin διαθέτουν έπιπλα κουζίνας -με ή χωρίς ηλεκτρικές συσκευές-, τα απαραίτητα αξεσουάρ των επίπλων, καθώς και νεροχύτες, ενώ εγγυώνται για τις πιο χαμηλές τιμές της αγοράς. Ακόμα, στα καταστήματα μπορείτε να σχεδιάσετε μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό την κουζίνα που επιθυμείτε. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Συμβουλές από την ειδικό

Η αρχιτέκτων-μηχανικός κ. Άντα Μελά συμβουλεύει αναφορικά με την ανακαίνιση κουζίνας:

-Το πιο σημαντικό στην ανακαίνιση της κουζίνας, ειδικά αν αυτή είναι παλιά, είναι να προσέξετε τα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά, τα οποία πιθανώς χρειάζονται ξήλωμα και τοποθέτηση νέων.

-Αν σκοπεύετε να αλλάξετε πλακάκια στην κουζίνα επισκεφθείτε πρώτα τα καταστήματα ειδών υγιεινής που έχουν στοκ, καθώς εκεί μπορείτε να βρείτε πλακάκια σε τιμές που ξεκινούν από 13 ευρώ ανά τ.μ.

- Αν επιλέξετε τα έπιπλα κουζίνας να γίνουν χειροποίητα, θα πετύχετε σίγουρα αυτό που θέλετε και ταιριάζει στο χώρο σας, αλλά να ξέρετε ότι θα πληρώσετε αρκετά χρήματα παραπάνω. Μια κουζίνα μπορεί να ξεκινήσει από 5.000 ευρώ, μόνο για τα έπιπλα και τους μηχανισμούς.

-Η σουηδική ξυλεία δεν είναι η καλύτερη, είναι όμως η φθηνότερη.

-Να προτιμήσετε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α (ή Α+)για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που πληρώνετε στη ΔΕΗ.

-Ο φωτισμός είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της κουζίνας, ιδιαίτερα πάνω από τον πάγκο εργασίας, όπου χρειάζεστε το περισσότερο φως.

-Τοποθετήστε νησίδα στο κέντρο της κουζίνας μόνο αν η κουζίνα σας είναι αρκετά μεγάλη. Υπολογίστε, δηλαδή, γύρω από τη νησίδα να υπάρχει διάστημα τουλάχιστον ενός μέτρου για να κινήστε με άνεση και για να ανοίγουν τα ντουλάπια και ο φούρνος της κουζίνας.

-Αν η κουζίνα βρίσκεται σε ξεχωριστό δωμάτιο τοποθετήστε μία καλή πόρτα (και όχι συρόμενη), για να προσφέρει μόνωση από μυρωδιές και ήχους.

-Αναζητήστε έξυπνες ιδέες εξοικονόμησης χώρου στα ντουλάπια. Υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις, ακόμα και για τις πιο μικρές κουζίνες. Έτσι, η κουζίνα σας θα είναι οργανωμένη και τα πράγματά σας συμμαζεμένα και προστατευμένα από την σκόνη.

-Τοποθετήστε το πλυντήριο πιάτων στα δεξιά του νεροχύτη, αν είστε δεξιόχειρες, και στα αριστερά αν είστε αριστερόχειρες.

-Καλό είναι ο νεροχύτης να βρίσκεται κάτω από το παράθυρο -αν υπάρχει- για να σας προσφέρει φως και να έχετε κάπου να κοιτάζετε όσο πλένετε τα πιάτα.

-Αν μένετε σε πολυκατοικία, προσέξτε να μην κάνετε εργασίες τις μεσημεριανές ώρες, γιατί ειδικά η ανακαίνιση της κουζίνας έχει πολλή φασαρία.

v