Πιο δυνατό το σπέρμα των ανδρών τον χειμώνα

Πιο δυνατό το σπέρμα των ανδρών τον χειμώνα

Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα που δημοσίευσε το επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology το σπέρμα των υγιών ανδρών είναι πιο γόνιμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ από την άνοιξη και μετά η γονιμότητά του αρχίζει σε μεγάλο βαθμό να εξασθενεί.

Η ερευνητική ομάδα, ανέλυσε δείγματα σπέρματος από 6.500 άνδρες που είχαν επισκεφτεί κλινικές γονιμότητας. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών το σπέρμα των ανδρών περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα σπερματοζωαρίων, τα οποία είναι καλύτερης ποιότητας. Αντίθετα κατά τη διάρκεια της άνοιξης φαίνεται πως αρχίζει η σταδιακή μείωση της ποιότητας του σπέρματος.

Ο Δρ. Λέβητας, επικεφαλής της έρευνας εξηγεί πως «η συγκεκριμένη διαπίστωση αποτελεί μια εύλογη εξήγηση σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των γεννήσεων κατά τη διάρκεια φθινοπώρου». Σύμφωνα με τους ερευνητές μια τέτοια διαπίστωση είναι πολύ μεγάλης σημασίας «ιδίως για τα ζευγάρια όπου υπάρχει πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας και τα οποία παιδεύονται με μακρόχρονες και ανεπιτυχείς θεραπείες γονιμότητας».

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας αφορούν αποκλειστικά το σπέρμα των υγιών ανδρών. Για τους άνδρες με μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος καταγράφτηκαν διαφορετικά αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν πως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου τα σπερματοζωάριά τους είχαν καλύτερη κινητικότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της άνοιξης παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως οι επιδόσεις του φυσιολογικού σπέρματος είναι καλύτερες το χειμώνα, ενώ οι άνδρες με αραιότερο σπέρμα θα πρέπει να επιλέγουν την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Ανάλογα εποχικά μοτίβα στο σπέρμα έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και συνδέθηκαν με τις ορμονικές αλλαγές, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία. Τέλος, οι επιστήμονες αναφέρουν πως το ανθρώπινο σπέρμα σημειώνει σε διεθνές επίπεδο μια διαχρονική επιδείνωση, η οποία μπορεί να οφείλεται στην καθιστική ζωή, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και σε μια γενικότερη κακή ποιότητα ζωής.

Πηγή: in2life.gr

v