Χαλαρό ισχίο

Χαλαρό ισχίο

Ερώτηση:
Καλημέρα! Έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνων. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο μου συνέστησαν μόλις κλείσει τον πρώτο μήνα να κάνει υπέρηχο στα ισχία όπως και έγινε, όπου μας βρήκαν χαλαρό το δεξί ποδαράκι όπου και πάλι οι μετρήσεις ήταν οριακές. Ένα μήνα μετά, δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε και τρίτος υπέρηχος όπου και πάλι τα ίδια. Η γιατρός μας είπε να κάνουμε ακτινογραφία και αν υπάρχει κάτι ακόμα, να μας δει ορθοπεδικός. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν πρέπει να γίνει ακτινογραφία και γενικά αν είναι κάτι σοβαρό αυτό για την ανάπτυξη του παιδιού. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

Βάσει των πληροφοριών που μου δίνετε και υπό την προϋπόθεση ότι οι εξετάσεις που έγιναν μέσω υπερηχογραφημάτων είναι αξιόπιστες, πρόκειται για ανωριμότητα στις κατ' ισχίων αρθρώσεις, η οποία συνοδεύεται και με κλινικό εύρημα χαλαρότητας στη δεξιά πλευρά. Η συνήθης τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, ανάλογα με την εξέλιξη, τόσο της κλινικής εικόνας, όσο και των υπερηχογραφικών ευρημάτων, παρακολούθηση μέχρι την ηλικία 2-3 μηνών. Σε περίπτωση που παραμένουν τα ευρήματα και ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν με τον ακτινολογικό έλεγχο, χρήζει θεραπείας, γιατί δεν μιλάμε πλέον για ανωριμότητα αλλά για παθολογικό ισχίο. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, αν δεν υπάρχει άλλη καθυστέρηση, το πρόβλημα αποκαθίσταται και δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού, αρκεί να γίνει έγκαιρα η θεραπευτική παρέμβαση, αν απαιτείται. Είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό με ειδικότητα στην παιδοορθοπαιδική.

Ο Δρ. Γρηγόρης Αδαμάκης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμελητής Ορθοπαιδικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v