Η Angelina Jolie γράφει για την πρόσφατη διπλή μαστεκτομή της

Η Angelina Jolie γράφει για την πρόσφατη διπλή μαστεκτομή της

Ένα συγκινητικό κείμενο-αποκάλυψη της Angelina Jolie με τίτλο "My Medical Choice" (Η ιατρική μου επιλογή) σχετικά με την διπλή μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε πριν μερικές ημέρες, σε όσα την οδήγησαν στο να πάρει αυτή την απόφαση και με σκοπό να αφυπνίσει τις γυναίκες σε θέματα πρόληψης κατά του καρκίνου, δημοσιεύεται σήμερα στους New York Times:

Η μητέρα μου έδωσε μάχη με τον καρκίνο για περίπου μία δεκαετία και πέθανε στα 56 της. Κατάφερε να δει τα πρώτα της εγγόνια και να τα κρατήσει στην αγκαλιά της. Όμως τα υπόλοιπα παιδιά μου δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να την γνωρίσουν και να καταλάβουν πόσο τρυφερή και χαρισματική ήταν.

Αναφερόμαστε συχνά στη «μαμά της μαμάς» και πιάνω τον εαυτό μου να προσπαθεί να εξηγήσει την ασθένεια που την πήρε μακριά μας. Τα παιδιά ρωτούν αν κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και σε εμένα. Πάντα προσπαθώ να τους λέω να μην ανησυχούν, αλλά αλήθεια είναι ότι κουβαλώ ένα «ελαττωματικό» γονίδιο, το BRCA1, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσω καρκίνο μαστού και ωοθηκών.

Οι γιατροί μου υπολόγισαν ότι έχω 87% κίνδυνο για καρκίνο μαστού και 50% κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών, παρόλο που ο κίνδυνος διαφέρει στην περίπτωση της κάθε γυναίκας.

Μόνο ένα κλάσμα των καρκίνων του μαστού προκύπτουν εξαιτίας κληρονομικής γενετικής μετάλλαξης. Όσοι έχουν ανωμαλία στο BRCA1 έχουν 65% κίνδυνο για καρκίνο, κατά μέσο όρο.

Όταν έμαθα ότι αυτή ήταν η δική μου πραγματικότητα αποφάσισα να δράσω προληπτικά και να μειώσω τον κίνδυνο όσο περισσότερο μπορούσα. Πήρα την απόφαση να κάνω προληπτική διπλή μαστεκτομή. Ξεκίνησα με το στήθος μου, καθώς ο κίνδυνος για καρκίνο μαστών ήταν υψηλότερος από αυτόν των ωοθηκών και η επέμβαση πιο σύνθετη.

Στις 27 Απριλίου ολοκλήρωσα το τρίμηνο των ιατρικών διαδικασιών που συνεπάγονταν των μαστεκτομών. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος κατάφερα να κρατήσω αυτή την περιπέτεια κρυφή και να συνεχίσω με την δουλειά μου.

Γράφω, όμως, για αυτό τώρα επειδή ελπίζω ότι θα υπάρξουν γυναίκες που θα ωφεληθούν από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος παραμένει μία λέξη που προκαλεί τρόμο στις καρδιές των ανθρώπων, δημιουργώντας ένα βαθύ αίσθημα αδυναμίας. Όμως σήμερα είναι δυνατό να ανακαλύψεις, μέσω μιας εξέτασης αίματος, αν είσαι υποψήφια να εμφανίσεις καρκίνο στο στήθος ή στις ωοθήκες, και στη συνέχεια να δράσεις.

Η δική μου πορεία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μία διαδικασία που ονομάζεται «καθυστέρηση θηλής», η οποία απορρίπτει τη νόσο στους αγωγούς των μαστών πίσω από τη θηλή και προκαλεί μεγαλύτερη ροή αίματος στην περιοχή. Αυτό είναι σχετικά επίπονο και δημιουργεί αρκετό πρήξιμο, όμως αυξάνει την πιθανότητα να σωθεί η θηλή.

Δύο εβδομάδες μετά έκανα το μεγάλο χειρουργείο, κατά το οποίο αφαιρείται ο ιστός του μαστού και στο σημείο εκείνο τοποθετούνται προσωρινά ενθέματα. Η επέμβαση αυτή μπορεί αν διαρκέσει οκτώ ώρες. Ξυπνάς και έχεις παροχετεύσεις και επεκτάσεις στους μαστούς. Μοιάζει λίγο με σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά μερικές ημέρες μετά την επέμβαση μπορείς να επιστρέψεις στην κανονική σου ζωή.

Εννέα εβδομάδες αργότερα ολοκληρώθηκε το τελικό χειρουργείο, με τον ανασχηματισμό των μαστών με εμφύτευμα. Η διαδικασία αυτή έχει βελτιωθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά.

Ήθελα να γράψω το κείμενο αυτό για να πω στις γυναίκες ότι η απόφαση μου να κάνω μαστεκτομή δεν ήταν εύκολη. Αλλά τελικά είμαι πολύ χαρούμενη που την πήρα. Αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητές μου να εμφανίσω καρκίνο του μαστού έχουν πέσει από 87% σε κάτω από 5%. Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα με χάσουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, είναι καθησυχαστικό το ότι δεν βλέπουν κάτι που τα κάνει να νιώθουν άβολα. Βλέπουν μόνο κάποιες μικρές ουλές και αυτό είναι όλο. Όλα τα υπόλοιπα είναι Μαμά, όπως ήταν πάντα. Και ξέρουν ότι τα αγαπώ και ότι θα έκανα ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να είμαι μαζί τους όσο περισσότερο μπορώ. Σε προσωπικό επίπεδο δε νιώθω λιγότερο γυναίκα από πριν. Αντίθετα, νιώθω πιο δυνατή που κατάφερα να πάρω μία δύσκολη απόφαση, η οποία με κανένα τρόπο δε μειώνει τη θηλυκότητά μου.

Είμαι ευτυχής που έχω ένα σύντροφο, τον Brad Pitt, ο οποίος με αγαπά και με στηρίζει τόσο πολύ. Έτσι, προς οποιονδήποτε έχει μία σύζυγο ή σύντροφο η οποία περνά κάτι αντίστοιχο, να ξέρετε ότι είστε πολύ σημαντικό μέρος αυτής της μετάβασης. Ο Brad βρισκόταν στο νοσοκομείο Pink Lotus Breast Cancer, όπου νοσηλεύτηκα, κάθε λεπτό των επεμβάσεων. Καταφέραμε να βρούμε στιγμές στις οποίες γελάσαμε μαζί. Ξέραμε ότι η απόφαση αυτή ήταν η σωστή για την οικογένειά μας και ότι θα μας έφερε ακόμα πιο κοντά. Και έτσι έγινε.

Προς κάθε γυναίκα που διαβάζει αυτό το κείμενο, ελπίζω να σας βοηθήσει να μάθετε ότι έχετε επιλογές. Θέλω να παροτρύνω κάθε γυναίκα, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου μαστών ή ωοθηκών στην οικογένεια, να αναζητήσει τις πληροφορίες και τους γιατρούς που θα μπορέσουν να την βοηθήσουν σε αυτήν της τη μάχη και να πάρει τις δικές της καλά ενημερωμένες αποφάσεις.

Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί ολιστικοί γιατροί που μπορούν να δουλέψουν με εναλλακτικές θεραπείες, αντί για χειρουργείο. Η δική μου αγωγή θα αναρτηθεί εν ευθέτω χρόνω στο site του Pink Lotus Breast Center. Ελπίζω αυτό να είναι χρήσιμο και για άλλες γυναίκες.

Από καρκίνο του μαστού μόνο πεθαίνουν κάθε χρόνο 458.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου βιοτικού επιπέδου. Πρέπει να γίνει προτεραιότητα και να εξασφαλιστεί ότι περισσότερες γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν γονιδιακούς ελέγχους και προληπτικές θεραπείες που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή, όποια κι αν είναι η οικονομική τους κατάσταση, όπου κι αν βρίσκονται. Στις Η.Π.Α. το κόστος των εξετάσεων για BRCA1 και BRCA2 υπερβαίνει τις 3.000 δολάρια, κάτι που αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για πολλές γυναίκες.

Επέλεξα να μην κρατήσω κρυφή την ιστορία μου γιατί υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να ζουν υπό την σκιά του καρκίνου. Και ελπίζω ότι θα καταφέρουν και εκείνες να κάνουν το γονιδιακό τεστ και ότι, αν βρίσκονται και εκείνες σε κίνδυνο, θα ξέρουν ότι έχουν ισχυρές εναλλακτικές.

Η ζωή κυλά με πολλές προκλήσεις. Αυτές που δεν πρέπει να μας τρομάζουν είναι αυτές στις οποίες μπορούμε να ασκήσουμε έλεγχο.

v