5 τρόποι για οικονομία κάθε μήνα

5 τρόποι για οικονομία κάθε μήνα

«Με πόσα λιγότερα χρήματα μπορεί να ζει κανείς;», πιθανώς αναρωτηθείτε πολλοί. Κι όμως, αν τα «βάλετε κάτω» και υπολογίσετε ξανά τα έσοδα, τα έξοδα και τις έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης χρημάτων που σας προσφέρονται θα δείτε ότι κάτι παραπάνω μπορείτε να γλυτώσετε από τον μηνιαίο προϋπολογισμό. Δείτε πέντε καλές ιδέες.

Ζώντας με αυτά που έχετε

Όποιο κι αν είναι το μηνιαίο σας εισόδημα, θα σας βοηθήσει πολύ να γράψετε σε ένα χαρτί τα έσοδα και τα έξοδά σας σε διάστημα ενός έτους. Αφιερώστε λίγο χρόνο να συγκεντρώσετε αποδείξεις των πάγιων εσόδων και εξόδων σας ώστε να μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο και έναν καλύτερο προγραμματισμό για το μέλλον.

Σκεφτείτε από όλα αυτά τι θα μπορούσατε να «κόψετε», π.χ. θα μπορούσατε να ξοδεύετε λιγότερο ρεύμα; Στη συνέχεια, υπολογίστε, αφαιρώντας τα έξοδα από το εισόδημά σας, πόσα χρήματα σας απομένουν και αν υπάρχουν άλλα πάγια έξοδα που πρέπει να καλύψετε με αυτά.

Τέλος, υπολογίστε αν θα μπορούσατε από χρήματα που πιθανώς σας απομένουν, να βάζετε ένα μικρό ποσό κάθε μήνα σε κάποιον αποταμιευτικό λογαριασμό, ώστε να δημιουργήσετε σιγά-σιγά ένα μαξιλαράκι ασφαλείας, για ώρα ανάγκης.

Ψωνίζοντας έξυπνα

Εκμεταλλευτείτε κάθε πιθανή προσφορά, κάθε εκπτωτικό κουπόνι, κάθε συσκευασία σαμπουάν 2-σε-1, αρκεί να μην πέσετε στην παγίδα να αγοράσετε περισσότερα από όσα πραγματικά χρειάζεστε με τον τρόπο αυτόν.

Επίσης, ελέγξτε τι θα μπορούσατε να αγοράζετε online για μεγαλύτερη οικονομία, όχι μόνο στις τιμές αλλά και στις μετακινήσεις. Οι περισσότερες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν e-shops. Έτσι, από το να ξοδεύετε χρήματα για βενζίνη και parking, είναι προτιμότερο να αγοράσετε ό,τι θέλετε online (αρκεί να μην υπάρχουν έξοδα αποστολής).

Προτεραιότητα στα χρέη

Αν ανήκετε στην τεράστια κατηγορία των Ελλήνων που χρωστούν σε πιστωτικές κάρτες, έχει έρθει η στιγμή να τα «βάλετε κάτω» και να αποπληρώσετε τα χρέη αυτά. Συζητήστε με τον τραπεζικό σας σύμβουλο για τις πιθανές ρυθμίσεις που θα μπορούσατε να κάνετε, αν θα μπορούσατε να συγκεντρώσετε όλα τα χρέη σε μία κάρτα, με ένα σταθερό επιτόκιο ή αν θα μπορούσατε να έχετε κάρτα με μηδενικό επιτόκιο.

Δεδομένων των συνθηκών, όλες οι τράπεζες κάνουν τέτοιες ρυθμίσεις προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν σιγά-σιγά τα λεφτά που δανείζουν, από το να μην τα πάρουν καθόλου.

Προνόμια και επιδόματα

Υπάρχουν αμέτρητοι Έλληνες που δικαιούνται κρατικά επιδόματα και ειδικές εκπτώσεις για διάφορες περιπτώσεις και πιθανώς να μην το γνωρίζουν καν. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε πολύτεκνους και ανέργους αλλά και σε οικογένειες που δικαιούνται επίδομα τέκνου (δείτε εδώ), επίδομα θέρμανσης κ.λ.π. Ακόμα, μπορεί να δικαιούστε κάποιο επίδομα αναφορικά με την εργασία σας, π.χ. κάποιες εταιρίες δίνουν ακόμα επίδομα για πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Δεν λέμε ότι με τα επιδόματα αυτά θα «σωθείτε», αλλά σίγουρα μπορούν να σας εξασφαλίσουν κάποια χρήματα, τα οποία θα σας χρησιμεύσουν κάπου αλλού.

Πώς θα ενημερωθείτε για τα επιδόματα αυτά; Είτε μέσα διαφόρων ιστοσελίδων, όπως το ergasiaka-gr.net ή το www.epidomata.gr είτε μέσω του λογιστή σας.

Πιστωτική με επιστροφή

Εφόσον την αποπληρώνετε εμπρόθεσμα κάθε μήνα, οι πιστωτικές κάρτες με επιστροφή χρημάτων αποτελούν εξαιρετική ιδέα, αντί των μετρητών χρημάτων. Οι κάρτες αυτές όχι μόνο σας επιστρέφουν από 0,5% έως 3% ή και 5% της αξίας των αγορών σας, αλλά κάνουν και διάφορες εποχιακές προσφορές, π.χ. για 20 μέρες 10% επιστροφή σε κάποια βενζινάδικα. Έτσι, εξοικονομείτε ακόμα περισσότερα χρήματα.

Αν, λοιπόν, χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα, πιθανώς να σας συμφέρει κάποια με πρόγραμμα επιστροφής.

v