5 συνταγές για γεμιστά με... παραλλαγές

5 συνταγές για γεμιστά με... παραλλαγές

Δεν πρέπει να υπάρχει πιο «μαμαδίσια» συνταγή από τα γεμιστά. Όλες οι μαμάδες έχουν να λένε ότι φτιάχνουν τα καλύτερα γεμιστά του κόσμου. Είτε με κιμά είτε ορφανά, λοιπόν, τα γεμιστά ξέρουν πάνω κάτω όλοι να τα φτιάχνουν. Δείτε τις παρακάτω, επίσης, νόστιμες συνταγές με γεμιστά λαχανικά και δοκιμάστε να κάνετε τη... διαφορά.

Γεμιστές ντομάτες με αυγά και τυριά

Υλικά:

6 μεγάλες ντομάτες
100 γρ. τριμμένο κασσέρι
100 γρ φέτα χονδροκομμένη
100 γρ. ανθότυρο
6 αυγά
Ρίγανη
Αλάτι - πιπέρι
Ελαιόλαδο
Δυόσμο

Εκτέλεση:

Πλένετε τις ντομάτες , κόβετε την κορυφή τους (το καπάκι τους) και τις αδειάζετε όπως κάνετε στα γεμιστά. Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί μπρούμυτα να στραγγίξουν και στην συνέχεια τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά. Μόλις τις βγάλετε από τον φούρνο, σπάτε μέσα σε κάθε ντομάτα ένα αυγό, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο και τέλος τα τυριά και τις περιχύνετε με λίγο λάδι. Τις ψήνετε για 15 λεπτά στον φούρνο και τις σερβίρετε ζεστές.

Συνταγή: chefoulis.gr

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί σε τραγανή κρούστα

 

Υλικά:

25 κολοκυθοανθούς
Για τη γέμιση:
1 φλιτζ. ξινομυζήθρα
½ φλιτζ. τρίμματα φέτας
½ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
½ φλιτζ. σταφίδα κορινθιακή
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 μεγάλο αυγό

Για το κουρκούτι:
1 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1¼ φλιτζ. μπίρα παγωμένη
Λίγο αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τα κολοκυθολούλουδα και τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Βγάζετε τους στήμονες από μέσα με προσοχή, να μην τραυματίσετε το λουλούδι και το τρυπήσετε, γιατί θα αδειάσει η γέμιση στο τηγάνισμα. Σε μπολ βάζετε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύετε καλά. Με ένα κουταλάκι γεμίζετε το εσωτερικό των λουλουδιών αφήνοντας αρκετό χώρο ώστε να μπορέσετε να στρίψετε τις άκρες των λουλουδιών και να φυλακίσετε τη γέμιση. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Σε μπολ βάζετε την μπίρα και προσθέτετε λίγο αλάτι και το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα ώστε να γίνει ένας λείος χυλός, όχι πολύ παχύς, αλλά ούτε και πολύ αραιός. Βουτάτε ένα-ένα λουλούδι στο χυλό και τα τηγανίζετε για λίγα λεπτά, να ροδίσουν καλά. Βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για όσους δεν αρέσουν τα τηγανητά, δείτε και αυτή τη λαδερή συνταγή

Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά

Υλικά:

8 κρεμμύδια μεγάλα
500γρ. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζ. χυμό ντομάτας
1 ντομάτα μεγάλη ώριμη ψιλοκομμένη
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
8 κ.σ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα 8 κρεμμύδια και τα βάζετε σε κοχλάζον νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην διαλύονται. Τα σουρώνετε σε τρυπητό και τα αφήνετε να κρυώσουν. Σε κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρδίζετε. Έπειτα, προσθέτετε το χυμό και τη φρέσκια ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά.

Αδειάζετε τα κρεμμύδια από τα εσωτερικά φύλλα. Να μείνει κάθε κρεμμύδι με το πολύ 2 φύλλα. Γεμίζετε με κουτάλι τα κρεμμύδια με κιμά και τα τοποθετείτε σε ταψί. Περιχύνετε με 1 ποτήρι νερό και λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με την γραβιέρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρετε ζεστά.

Συνταγή: cooklos.gr / Φωτογραφία: Ευτύχης Μπλέτσας

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

 

Υλικά:

7-8 κολοκυθάκια μεγάλα
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1/2 κιλό κιμάς
1 φλ.τσ. ρύζι
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. φυτίνη
αλατοπίπερο
1 λεμόνι για τη γέμιση
(Προαιρετικά λίγος άνιθος ή δυόσμος)

Για το αυγολέμονο
2-3 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινό το θέλετε)
2 αυγά

Εκτέλεση:

Κόβετε την άκρη από τα κολοκυθάκια και τα αδειάζετε με το ειδικό εργαλείο. Την άκρη που κόψατε την κρατάτε γιατί θα χρησιμεύσει σαν καπάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης με τη μία κ.σ. φυτίνη και προσθέτετε το λεμόνι μαζί με 2 κ.σ. νερό. Γεμίζετε τα κολοκυθάκια, κλείνετε με τα καπάκια να μη χυθεί η γέμιση και τα βάζετε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίχνετε νερό να τα σκεπάζει, προσθέτετε την άλλη μία κ.σ. φυτίνη και αλάτι ή ένα κύβο βοδινού και αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά.

Όταν βράσουν χτυπάτε τα αυγά με το λεμόνι και ρίχνετε στο αυγολέμονο το ζουμί από τα κολοκυθάκια. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα που τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά ανακινώντας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν θέλετε μια δεμένη σάλτσα προσθέτετε 1 κ.σ. κορν φλάουρ στο αυγολέμονο. Μόλις δέσει η σάλτσα μας αποσύρετε από τη φωτιά για να μην κόψουν τα αυγά και σερβίρετε.

Συνταγή: delicieuses.forumotion.net

Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά, μπέικον και τυρί

Υλικά:

6 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
3 κολοκυθάκια πράσινα
1 πράσινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
10 μανιτάρια άσπρα (τα κλασσικά)
10 φέτες μπέικον
3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
150 γραμμάρια γκούντα τριμμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά, εκτός από τα μανιτάρια. Αυτά τα ξεφλουδίζετε απλώς. Κόβετε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος, τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί και ρίχνετε επάνω τους αλάτι, πιπέρι και λίγο από το λάδι. Τις σιγοψήνετε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά (δεν σβήνετε τον φούρνο γιατί θα τον χρειαστείτε). Ψιλοκόβετε το μπέικον και το σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι. Ψιλοκόβετε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και όταν σοταριστεί το μπέικον, τα προσθέτετε στο τηγάνι. Βγάζετε τις μελιτζάνες απο τον φούρνο, σκάβετε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους και το προσθέτετε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά που υπάρχουν εκεί. Αλατοπιπερώνετε όλα αυτά τα υλικά που βρίσκονται μέσα στο τηγάνι και τα σοτάρετε ώσπου να μαραθούν και να μαλακώσουν. Γεμίζετε με αυτό το υλικό τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζετε με το γκούντα και ψήνετε για 6-7 λεπτά στον φούρνο στους 200 βαθμούς. Γαρνίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Συνταγή: sintagespareas.gr

 

v