Οδηγίες για καλύτερο ύπνο το καλοκαίρι

Οδηγίες για καλύτερο ύπνο το καλοκαίρι

Συμβαίνει και σε εσάς τους καλοκαιρινούς μήνες να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά το βράδυ; Δεν είναι περίεργο. Λίγο η μέρα που είναι πιο μεγάλη οδηγώντας μας πιο αργά για ύπνο, λίγο η ζέστη, λίγο η φασαρία από τον δρόμο με τα ανοιχτά παράθυρα, ο ύπνος τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να διαταραχθεί από πολλούς παράγοντες.

Δοκιμάστε, όμως, τις παρακάτω στρατηγικές και ίσως καταφέρετε να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες για ύπνο πραγματικά ξεκούραστο και το καλοκαίρι.

«Κατεβάστε» θερμοκρασία

Αποφύγετε την συσσώρευση υπερβολικής θερμότητας στο σώμα και την υπερθερμία μειώνοντας τις δραστηριότητές σας το βράδυ και πίνοντας πολύ νερό και ποτά που αντικαθιστούν τους ηλεκτρολύτες που χάνετε με τον ιδρώτα.
Επίσης, αποφύγετε τα βαριά γεύματα τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ, η οποία επίσης ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος. Αντίθετα, προτιμήστε ελαφριά και δροσερά γεύματα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία αντικαθιστούν και το νερό που χάνει ο οργανισμός με τη ζέστη.

Ακόμα, κάντε ένα δροσερό μπάνιο πριν πάτε για ύπνο, το οποίο θα σας κάνει να νιώσετε πολύ πιο ευχάριστα όταν ξαπλώσετε.

Φορέστε πολύ ελαφριές και δροσερές πυτζάμες που απορροφούν τον ιδρώτα –ή μη φορέσετε καθόλου.

Κατεβάστε διακόπτες πολύ νωρίτερα

Για να πέσετε για ύπνο και να καταφέρετε να κοιμηθείτε το σώμα σας πρέπει να μειώσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Δεν είναι τυχαίο ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να τελειώνετε όλες τις εργασίες σας αρκετές ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Επίσης, κλείστε υπολογιστές, τηλεόραση και smartphones τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο, καθώς , όπως λένε οι επιστήμονες, το μπλε φάσμα που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι δεν θα κοιμηθεί. Έτσι, η απελευθέρωση μελατονίνης καταστέλλεται και αυτό μπορεί να επηρεάσει και την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.

Κατεβάστε το θερμόμετρο σε όλο το σπίτι:

-Έχετε τις τέντες κατεβασμένες την ημέρα και τις κουρτίνες κλειστές.
-Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη της εσωτερικής έχετε όλα τα παράθυρα του σπιτιού καλά κλεισμένα.
-Αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά τη νύχτα και χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα για να κυκλοφορεί τον δροσερό αέρα, αν δεν έχετε κλιματιστικό.
-Αν η ζέστη είναι ανυπόφορη βάλτε κλιματιστικό και κλείστε όλα τα παράθυρα. Αυτό θα αφήσει εκτός σπιτιού και την φασαρία του δρόμου.

Αντιμετωπίστε τους εξωτερικούς παράγοντες

Αν έχετε ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες, με αποτέλεσμα όταν κοιμάστε να σας ενοχλεί η φασαρία και το φως από έξω, φορέστε ωτασπίδες και μάσκα ύπνου.

Βέβαια, με πόρτες και παράθυρα ανοιχτά είναι πολύ πιθανό να έχετε και μία ακόμα σημαντική ενόχληση: Τα έντομα, και δη τα κουνούπια. Αν έχετε σίτες, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Αν όχι, κολλήστε πάνω σας ένα τσιρότο με άρωμα κιτρονέλλας και -καλού κακού- βάλτε και ένα εντομοαπωθητικό μηχάνημα στην πρίζα. Ακόμα, ακολουθήστε τις συμβουλές μας για φυσικά εντομοαποθητικά.

Tip: Κακά τα ψέματα, μπορεί να μην αποτελεί την πιο οικονομική λύση, όμως ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να γλυτώσετε από τη ζέστη, τη φασαρία, το φως και τα κουνούπια τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια είναι το κλιματιστικό. Κι αν νιώθετε ότι ξηραίνει την ατμόσφαιρα και δυσχεράνει την αναπνοή σας, έχετε πάντα τη δυνατότητα να βάλετε στον χώρο όπου κοιμάστε έναν υγραντήρα. Στο εμπόριο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, σε τιμές που κυμαίνονται από 30 μέχρι 300 ευρώ.

v