Μόνος μαζί με το μωρό: Και τώρα τι;

Μόνος μαζί με το μωρό: Και τώρα τι;

Σε αντίθεση με το Xbox 360, το νεογέννητο δεν καταφτάνει στο σπίτι συνοδευόμενο από βιβλίο με αναλυτικές οδηγίες που εξηγεί ποιο κουμπί πρέπει να πατήσετε για να το κάνετε να νιώσει χαρά. Πώς ακριβώς, λοιπόν, θα περάσει ο μπαμπάς ποιοτικό χρόνο με το μωρό του; Οι ειδικοί εξηγούν…

Ο Αμερικανός καθηγητής παιδοψυχολογίας Colwyn Trevarthen συμβουλεύει τους νέους μπαμπάδες πως ο καλύτερος τρόπος για να δεθούν με το μωρό τους είναι να το αφήσουν να τους διδάξει. Παρ' όλο που πολλοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το μυαλό του μωρού διαπλάθεται από τις πράξεις των γονιών του, ο Trevarthen θεωρεί ότι ο εγκέφαλος των βρεφών έχει τα δικά του, άκρως εξελιγμένα σχέδια.

«Στα νεογέννητα αρέσει η ανθρώπινη παρουσία. Τους αρέσει να τα αγγίζουν, να τους μιλούν και να τα μετακινούν στον χώρο. Είναι πολύ δεκτικά στο φως και στις εικόνες. Οι νέοι μπαμπάδες, λοιπόν, πρέπει να τα κοιτάζουν βαθιά στα μάτια και να κάνουν εκφράσεις με το πρόσωπό τους».

Χτίστε γέφυρες

  • Το να βγάζετε έξω την γλώσσα σας μπορεί να μοιάζει αγενές μπροστά σε άλλους ενήλικες, αλλά πράξεις όπως αυτή δημιουργούν γέφυρα επικοινωνίας με το μωρό.
  • Σεβαστείτε το μωρό και συμπεριφερθείτε του όπως σε έναν κανονικό άνθρωπο και όχι σαν να είναι παιχνίδι.
  • Κρατάτε το όσο πιο πολύ μπορείτε, για να νιώθει την ζεστασιά σας.
  • Γαργαλήστε το, φυσήξτε στο πρόσωπό του και κάντε του παιχνίδια στα οποία το αγγίζετε.
  • Δώστε του παιχνιδάκια κατάλληλα για βρέφη.
  • Κουνήστε πραγματάκια μπροστά στο πρόσωπό τους, αφού τους αρέσει πολύ η ρυθμική κίνηση εικόνων.

 

Γνωρίστε ο ένας τον άλλον

  • Μιλήστε του, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει λέξη από όσα λέτε. Πείτε του «παιδικές λεξούλες» και δείτε πώς αντιδρά σε αυτές. Φροντίστε, πάντως, να του μιλάτε ήρεμα, σε χαμηλούς τόνους και με ζεστή φωνή, που κάνει τα μωρά να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Προσπαθήστε να μην φωνάζετε όταν είστε στο σπίτι με το μωρό.
  • Μιλήστε του σα να μιλούσατε σε έναν φίλο, κάντε ερωτήσεις και αφιερώστε χρόνο στο να παρατηρήσετε τις εκφράσεις του.

 

Μην τα παρατάτε στα δύσκολα

  • Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι μπαμπάδες είναι ότι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, όταν το μωρό αρχίσει να αναστατώνεται και να κλαίει, δίνοντας το μωρό κατευθείαν στη μαμά. Και όμως, εφόσον οι βασικές του ανάγκες είναι καλυμμένες, αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να αναπτύξουν πατέρας και παιδί εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, να μάθει να ησυχάζει με τη μυρωδιά, τον ήχο της φωνής και την αγκαλιά σας.
  • Δεν είναι δύσκολο να ηρεμήσετε ένα μωρό που κλαίει – και η μαμά με τη συχνή εξάσκηση το έμαθε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να του αφιερώσετε χρόνο και να δείξετε υπομονή.

 

Σωματική επαφή

Σύμφωνα με τον Jonathan Clarkson, πατέρα δύο παιδιών, «ο καλύτερος τρόπος για να δεθούν οι νέοι μπαμπάδες με τα μωρά τους είναι να τα αγκαλιάζουν, να τα κρατούν σφιχτά και να τα φυσούν απαλά στο πρόσωπο. Επίσης, τους αρέσει πολύ να τα ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι και να τα γαργαλούν απαλά».

Πηγή: Dad.info

v