Διαταραχές ύπνου: Μπορεί να είναι παθολογικό;

Διαταραχές ύπνου: Μπορεί να είναι παθολογικό;

Ερώτηση:
Καλημέρα. Έχουμε μια κορούλα 14 μηνών η οποία μέχρι 4 μηνών κοιμόταν στο δικό μας δωμάτιο αλλά στο port bebe. Από 4 μηνών μεταφέρθηκε στο δικό της δωμάτιο, στο κρεβάτι της χωρίς κανένα πρόβλημα μετάβασης. Εκ γενετής ήταν δύσκολο παιδί στο να κοιμηθεί μέσα στη μέρα αλλά τουλάχιστον το βράδυ θα κοιμόταν χωρίς διακοπή (αν ξύπναγε, αυτό θα'ταν μια φορά για θηλασμό). Με το που έκλεισε τους 8 μήνες, "χάλασε" εντελώς ο ύπνος της. Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μας, στην οικογένειά μας ή στη συμπεριφορά μας προς αυτή, εδώ και 6 μήνες ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ξυπνάει τουλάχιστον 2-3 φορές και έχουν υπάρξει και βράδια που ξυπνάει και κάθε μισάωρο. Αρχικά το αποδώσαμε στα δόντια, στις ιώσεις, στις ωτίτιδες..αλλά πόσο πια να κατηγορηθούν αυτά; Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι κάθε φορά ξυπνάει με κλάματα και τον τελευταίο καιρό με ουρλιαχτά που δε μπορούμε να την ηρεμήσουμε ούτε με την αγκαλιά μας. Μετρημένες είναι οι φορές που θα ξυπνήσει το πρωί ήρεμα και ήσυχα και θα την ακούω να παίζει με τα παιχνίδια της μέχρι να με φωνάξει να την πάρω. Διάβασα τα περί εφιαλτών / νυχτερινών τρόμων κλπ αλλά δεν είναι νωρίς για την ηλικία της (14 μηνών); Η ερώτησή μου είναι αν τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να αποδοθούν σε κάτι παθολογικό και πρέπει να το ψάξω αλλιώς; Παιδοψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει σε διαταραχές ύπνου;
Απάντηση:

Η συμπεριφορά που έχει το παιδί σας δεν είναι καθόλου ανησυχητική. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί ένα νήπιο να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να είναι ανήσυχο. Ορισμένα παιδιά μπορεί να χρειάζονται αγκαλιά γιατί δεν έχουν μάθει ακόμα να ξανακοιμούνται μόνα τους. Αλλά παιδιά ξυπνάνε είτε γιατί είναι άρρωστα ή πρόκειται να αρρωστήσουν είτε γιατί νιώθουν άβολα.

Θα πρέπει αρχικά να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας ώστε να αποκλειστούν λόγοι όπως η οξεία μέση ωτίτιδα ή ένα κρύωμα που μπορούν να αναστατώσουν τον ύπνο του παιδιού σας. Αν αποκλειστούν όλα αυτά μπορεί αυτή η φάση να αποτελεί ένα τμήμα της ανάπτυξής του, το οποίο θα πρέπει να περάσει. Αρχικά, εξασφαλίστε μια καθημερινή ρουτίνα ύπνου και επιμένετε σε αυτή, όσο και αν δυσανασχετεί το παιδί σας. Δώστε του ένα αρκουδάκι ή μια κουβέρτα για να αποκτήσει ένα νάνι. Επίσης κάθε φορά που ξυπνάει, δοκιμάστε να πηγαίνετε με 5 λεπτά καθυστέρηση και να προσπαθήσετε να το παρηγορήσετε χωρίς να το σηκώνεται από την κούνια του, αυξάνοντας προοδευτικά το διάστημα αυτό. Με επιμονή και υπομονή θα ξεπεραστεί το στάδιο αυτό και το παιδί σας θα αποκτήσει έναν ομαλό και συνεχόμενο ύπνο. 

* Ο Δρ. Αντωνογεώργος Γεώργιος είναι Παιδίατρος, Βιοστατιστικός-Επιδημιολόγος, Επιμελητής Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής, Ευρωκλινική Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v