Άσκηση το καλοκαίρι: Πώς να προστατευτείτε από τη ζέστη

Άσκηση το καλοκαίρι: Πώς να προστατευτείτε από τη ζέστη

Το καλοκαίρι μοιάζει η ιδανική εποχή για άσκηση στην ύπαιθρο. Όλα είναι ομορφότερα έξω και η ιδέα του αδυνατίσματος ενόψει παραλίας είναι περισσότερο ελκυστική. Η ζέστη όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία, με σημαντικότερο ίσως αυτό της θερμοπληξίας. Δείτε πώς θα προφυλαχθείτε σωστά!

Η ώρα παίζει ρόλο

Μην ασκείστε ποτέ το μεσημέρι κάτω από τον ήλιο. Θα πρέπει να αφήνετε την προπόνησή σας για την πιο δροσερή ώρα της ημέρας. Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα, η πιο δροσερή ώρα της ημέρας είναι λίγο πριν ξημερώσει. Αν, όμως, δεν θέλετε να γυμνάζεστε με τα... κοκόρια, μια πολύ καλή ώρα είναι μετά τις 5 το απόγευμα.

Επιλέξτε τα κατάλληλα ρούχα

Η εμφάνισή σας θα πρέπει να είναι το τελευταίο που θα σας ενδιαφέρει όταν επιλέγετε ρούχα για γυμναστική. Το καλοκαίρι θα πρέπει να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα και καλύτερα να επιλέγετε βαμβακερά, τα οποία απορροφούν τον ιδρώτα και δεν σας βαραίνουν. Ο κανόνας είναι όσο λιγότερα ρούχα, τόσο το καλύτερο.

Ακούστε το σώμα σας

Το σώμα προσαρμόζεται σταδιακά στη ζέστη. Ξεκινήστε χαλαρά τις πρώτες εβδομάδες και σταδιακά αυξήστε την ένταση της προπόνησής σας. Ωστόσο πάντα να ακούτε το σώμα σας: Αν οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε ζαλάδα, ναυτία ή λιποθυμία, σταματήστε αμέσως, ξεκουραστείτε και ενυδατωθείτε.

Σωστή ενυδάτωση

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το σώμα σας να ενυδατώνεται σωστά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Πίνετε ένα ποτήρι νερό μισή ώρα πριν την άσκηση και πίνετε γουλιές νερού ανά 15 λεπτά άσκησης και τελειώνοντας την προπόνησή σας πιείτε ακόμη 1-2 ποτήρια νερό. Μην σταματήσετε όμως εκεί. Θα πρέπει να ενυδατώνεστε όλη την ημέρα.

Αν θέλετε να ελέγξετε την απώλεια υγρών κατά την άσκηση ζυγιστείτε πριν και μετά. Αν έχετε χάσει πάνω από 1% του αρχικού βάρους σημαίνει μικρή αφυδάτωση, αν χάσετε πάνω από 5% του αρχικού βάρους σημαίνει σοβαρή αφυδάτωση.

Αντηλιακό οπωσδήποτε!

Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες. Η άσκηση μπορεί να σας κάνει να ξεχαστείτε για πολλή ώρα στον ήλιο – όπως όταν παίζετε ρακέτες στην παραλία. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50). Φοράτε, επίσης, πάντοτε καπέλο.

Αντιμετώπιση θερμοπληξίας

Σε περίπτωση που κάποιος πάθει θερμοπληξία θα πρέπει:

1. Να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.
2. Να μεταφερθεί άμεσα σε δροσερό μέρος.
3. Να μειωθεί η θερμότητα του σώματός του, με τη χρήση κρύου νερού, κομπρέσας ή ανεμιστήρα.
4. Να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση της θερμοκρασίας του μέχρι να πέσει κάτω από τους 38,5 βαθμούς Κελσίου.

* Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας είναι επίσης ο πυρετός, οι καρδιοπάθειες, οι ψυχικές παθήσεις, η κακή κυκλοφορία του αίματος, τα ηλιακά εγκαύματα και το αλκοόλ.

 

v