Τροφές για λαμπερό δέρμα

Τροφές για λαμπερό δέρμα

Δεν αρκεί το μαύρισμα. Αν θέλετε η επιδερμίδα σας να δείχνει υγιής και λαμπερή, η καλύτερη λύση βρίσκεται στο φαγητό! Επιλέξτε εποχιακά φρούτα, λαχανικά και άλλες τροφές που υπόσχονται να κάνουν θαύματα στο δέρμα σας, από μέσα προς τα έξω.

Ντομάτες

Δεν υπάρχει υποκατάστατο του αντηλιακού, ωστόσο έρευνα του Πανεπιστημίου του Newcastle έδειξε ότι οι ντομάτες μπορούν να ενισχύσουν την δράση του, αφού θεωρούνται από τους ειδικούς, φυσικό φίλτρο αντηλιακής προστασίας. Το μυστικό κρύβεται στο λυκοπένιο που αυτές περιέχουν, το οποίο προσφέρει στο δέρμα επιπλέον προστασία από τη βλαβερή UV ακτινοβολία. Οι επιστήμονες λένε, μάλιστα, ότι ο οργανισμός απορροφά καλύτερα το λυκοπένιο αν οι ντομάτες ζεσταθούν, π.χ. σωταριστούν, και σε αυτές προστεθούν κάποια «καλά» λιπαρά, π.χ. ελαιόλαδο.

Καλαμπόκι

Όχι ότι χρειαζόσασταν κάποιον ιδιαίτερο λόγο για να απολαύσετε ένα φρεσκοψημένο καλαμπόκι, από τους καλαμποκάδες του δρόμου, αλλά γνωρίζοντας τα παρακάτω έχετε μία ακόμα αφορμή: Η τροφή αυτή είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, μία φυτική ουσία που έχει την ιδιότητα να μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό και να βοηθά στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε το καλαμπόκι με το πιο έντονο κίτρινο χρώμα, καθώς αυτό υποδηλώνει ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη. Επίσης, το κατακίτρινο καλαμπόκι περιέχει συνήθως και πολύ λιγότερη ζάχαρη από αυτό με το πιο λευκό χρώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διατροφή πλούσια σε σάκχαρα μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να διασπά τις πρωτεΐνες που το διατηρούν σφριγηλό.

Αγγούρια

Κάθε φρούτο ή λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος, από μέσα προς τα έξω. Αλλά τα αγγούρια δεν είναι μόνο σημαντικά για την κατά 96% περιεκτικότητά τους σε νερό. Περιέχουν μικρή ποσότητα πυριτίου, ένα σχετικά άγνωστο θρεπτικό συστατικό, το οποίο ενισχύει την απαλότητα και την θρέψη της επιδερμίδας, κάνοντάς την να δείχνει ακόμα πιο υγιής.

Θέλετε να απολαύσετε μία πολύ απλή, δροσερή και πεντανόστιμη σαλάτα; Ψιλοκόψτε 1-2 αγγούρια και ανακατέψτε τα με λίγο λεπτοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, λευκό ξύδι και λίγο άνηθο.

Papaya

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Nutrition αναφέρεται ότι μεσήλικες γυναίκες με διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C έχουν λιγότερες ρυτίδες και το δέρμα τους δείχνει νεώτερο. Βιταμίνη C μπορεί κανείς να λάβει από τα εσπεριδοειδή, αλλά και από ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά φρούτα –την papaya. Για την ακρίβεια, η papaya μπορεί να καλύψει κατά δύο με τρεις φορές τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη C. Κι αν η γεύση της δεν σας ενθουσιάζει, εξίσου πλούσιες σε βιταμίνη C είναι και οι φράουλες.

Καρπούζι

Όπως τα αγγούρια, έτσι και το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό. Έτσι, η τακτική κατανάλωσή του βοηθά στην καταπολέμηση του «σπασίματος» και της ξηρότητας της επιδερμίδας, στα οποία συντελούν ο ήλιος και ο ιδρώτας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο πιο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός τόσο πιο «φρέσκο» δείχνει το δέρμα –ακόμα και οι λεπτές ρυτίδες είναι λιγότερο εμφανείς. Το ζουμερό αυτό φρούτο, μάλιστα, είναι πλούσιο και σε λυκοπένη, το ίδιο αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό που περιέχεται στις ντομάτες.

Λαχανίδα

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham έδειξε πως τρώγοντας φρούτα και λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή, το δέρμα όχι μόνο αποκτά υγιή λάμψη αλλά και μαυρίζει πιο ομοιόμορφα. Πολλά τέτοια καλοκαιρινά τρόφιμα -ιδιαίτερα αυτά με βαθύ κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα- είναι πλούσια στις συγκεκριμένες ουσίες, όμως ειδικά η λαχανίδα έχει ακόμα πιο υψηλή περιεκτικότητα. Γιατί, λοιπόν, να μην εμπλουτίσετε με αυτήν τις καλοκαιρινές σας σαλάτες;

Αν, πάλι, η ελαφρώς πικρή γεύση της σας φαίνεται ιδιαίτερα έντονη, δοκιμάστε πριν την σερβίρετε να κάνετε «μασάζ» στα φύλλα της με ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι, για να φύγει κάπως η «πικράδα».

Αβοκάντο

Αν είστε από τους λάτρεις της γευστικής, κρεμώδους υφής του αβοκάντο, μάθετε πως έχει και πολλά οφέλη για το δέρμα. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα, τα οποία κάνουν το δέρμα λείο και απαλό. Καταναλώνοντάς το, λοιπόν, συχνά, βοηθάτε την επιδερμίδα να αναπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τα φυσικά της έλαια.

Μια απίθανη καλοκαιρινή συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να ψιλοκόψετε μία ζουμερή κόκκινη ντομάτα και ένα αβοκάντο και να τα ανακατέψετε. Στη συνέχεια, απλώστε το μείγμα πάνω από μία φέτα ψημένου σολομού. Το ψάρι αυτό είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και έτσι το δέρμα σας θα ωφεληθεί διπλά από το συγκεκριμένο πιάτο.

Οστρακοειδή

Βρίσκεστε στην ψαροταβέρνα του νησιού, δίπλα στην θάλασσα, και αναρωτιέστε τι θα παραγγείλετε; Αχιβάδες, μύδια, στρείδια, αστακό και καβούρι: Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, ένα μεταλλικό στοιχείο που διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και ανθεκτική.

Πηγή: Redbookmag

v