5 συνταγές με νησιώτικο άρωμα

5 συνταγές με νησιώτικο άρωμα

Για εσάς που οι πρώτες μέρες του Αυγούστου σας βρίσκουν ακόμα στην Αθήνα ή για όσους από εσάς επιστρέψατε από διακοπές με γευστικές... αναμνήσεις από τα μέρη που επισκεφθήκατε, βρήκαμε πέντε λαχταριστές συνταγές από τα ελληνικά νησιά!

Αθερινόπιτα, από τη Χίο

Υλικά:

1 κιλό αθερίνα
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
Μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα
(προαιρετικά: ντομάτα ψιλοκομμένη)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε τα ψάρια και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Σε μπολ ανακατεύετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και τη μαγειρική σόδα (προαιρετικά και ντομάτα ψιλοκομμένη). Ρίχνετε την αθερίνα, το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά και να γίνει ένα μείγμα.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνετε όλο το μείγμα, το οποίο απλώνει στο τηγάνι και παίρνει το σχήμα πίτας. Όταν τηγανιστεί, το σερβίρετε σε πιατέλα ζεστό.

Συνταγή: syntages.matia.gr

Μοσχάρι προκάδο, από την Κεφαλονιά

Υλικά:

1 ½ κιλό κρέας μοσχαρίσιο, νουά ή κιλότο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
5-6 καρφάκια γαρίφαλου
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 φλιτζ. τσαγιού χυμό ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αναμιγνύετε το σκόρδο με το μαϊντανό, τα γαρίφαλα, το αλάτι και το πιπέρι. Τρυπάτε το κρέας κατά διαστήματα με μια μεταλλική βέργα για σουβλάκια ή με ένα μυτερό μαχαίρι και γεμίζετε τις τρύπες με το μίγμα.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και βράζετε το κρέας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Το βγάζετε από την κατσαρόλα, το κόβετε σε φέτες χωρίς να τις χωρίσετε μέχρι κάτω, το πιέζετε για να κλείσει και πάλι, το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και το στηρίζετε στις άκρες της (ή το δένετε) για να κρατηθεί κλειστό.

Συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή με ζυμαρικά της αρεσκείας σας.

Συνταγή: grkouzin.blogspot.gr

Ντοματοκεφτέδες, από τη Σαντορίνη

Υλικά:

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλιά ρίγανη
2-3 κουταλιές δυόσμο
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αραβοσιτέλαιο
αλάτι, πιπέρι
150 γρ. φέτα σε μικρά κομματάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις χαράζετε στα πλάγια για να βγάλετε τα σπόρια. Τις κόβετε σε χοντρά κυβάκια μέσα σε σουρωτήρι και τις αφήνετε για 30-35 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους χωρίς να τις στύψετε.

Τις ρίχνετε μετά σε ένα μπολ και βάζετε όλα τα υλικά και όσο αλεύρι πάρει για να γίνει ένας χυλός (όχι πολύ σφιχτός). Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε αρκετό αραβοσιτέλαιο να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε χυλό και το ρίχνετε μέσα.

Σκεφτείτε ότι κάθε κουταλιά θα είναι και ένας ντοματοκεφτές. Προσέξτε να μην βάζετε τις κουταλιές πολύ κοντά τη μία δίπλα στην άλλη, για να μην φουσκώσει ο χυλός. Όταν ροδίσουν (2 λεπτά περίπου) γυρνάτε τους κεφτέδες από την άλλη πλευρά.

Στο τέλος, τοποθετήστε τους σε χαρτί κουζίνας που θα ρουφήξει το περιττό λάδι και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστοί.

Συνταγή: xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr

Τυρόπιτα, από τη Σάμο

Υλικά:

Για το ζυμάρι

200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100-150ml νερό χλιαρό
2 κτ.σ. ελαιόλαδο
1 κτ.σ. ξύδι

Για τη γέμιση

1 μάτσο ρόκα (μόνο τα φύλλα)
100γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά με τα χέρια, έτσι ώστε να έχετε ένα ομογενοποιημένο και ελαστικό μίγμα.

Χωρίζετε το ζυμάρι σε 6 μικρά μπαλάκια. Ανοίγετε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι σε ένα ορθογώνιο σχήμα. Τοποθετείτε στο κέντρο του κάθε ζυμαριού μία κουταλιά σούπας από τη γέμιση, αφού έχετε ανακατέψει όλα τα υλικά μαζί, και κλείνετε το ζυμάρι και από τις δύο πλευρές κάθετα και οριζόντια, πιέζοντας με τα δάχτυλα τις άκρες για να κλείσει καλά η κάθε πλευρά. Σχηματίζετε, δηλαδή, έναν ορθογώνιο φάκελο.

Γεμίζετε μέχρι τη μέση ένα μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μαζί και ανάβετε το μάτι, στην αρχή δυνατά για να βάλετε τις τυρόπιτες και να «πάρουν» αμέσως. Μετά χαμηλώνετε αμέσως σε μέτρια φωτιά. Γυρνάτε συνεχώς με τρυπητή κουτάλα τις τυρόπιτες για να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές.

Αφού πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές σερβίρετε και πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα.

Συνταγή: www.livesmart.gr

Χαλβάς, από τη Νίσυρο

Υλικά:

500ml νερό
500ml λάδι
1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
1 κ.σ. σόδα
1 ½ κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. γαρύφαλλο
1 βαθύ πιάτο χοντροκομμένα αμύγδαλα
1 χούφτα ζάχαρη (από το κιλό που θα χρειαστείτε για το σιρόπι)
Υλικά για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια νερό
½ λεμόνι

Εκτέλεση:

Βάζετε το λάδι και το νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τα αμύγδαλα να βράσουν ελάχιστα (περίπου 1 λεπτό). Μετά βάζετε το μίγμα σε μια λεκάνη και προσθέτετε τον χυμό και τη σόδα (θα την βάλετε στον χυμό και θα την ανακατεύετε μέχρι να πέσει όλος ο χυμός στην λεκάνη). Μετά βάζετε τα μπαχαρικά και στο τέλος το αλεύρι.

Ανακατεύετε μόνο με ξύλινη κουτάλα. Μπορεί να μην «πάρει» όλο το αλεύρι (αν το πάρει όλο θα κάνετε το σιρόπι όπως λέει η συνταγή, αν πάρει το μισό αλεύρι θα κάνετε το σιρόπι με 1 ½ φλιτζάνι νερό, κ.ο.κ.), θα το καταλάβετε όταν δείτε το μείγμα να ξεκολλάει από την λεκάνη καθώς το ανακατεύετε.

Μετά το αδειάζετε σε στρογγυλό ταψί Νο 40 (δεν το λαδώνετε), το στρώνετε με το χέρι, το κόβετε σε ρόμβους και σε κάθε κομμάτι βάζετε από ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο. Το ψήνετε στους 180 βαθμούς -πάνω και κάτω αντίσταση- και θα είναι έτοιμο μόνο όταν ξεκολλήσει από το ταψί, μετά από 1-1 ½ ώρα. Το κόβετε ξανά και προσθέτετε το σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό.

Συνταγή: www.nisyrosinfo.com

v