Η άσκηση που ταιριάζει στον σωματότυπό σας

Η άσκηση που ταιριάζει στον σωματότυπό σας

Οι ειδικοί διακρίνουν 4 διαφορετικούς σωματότυπους, ανάλογα με τον σκελετό και την κατανομή του βάρους, όλοι εκ των οποίων έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Με τις σωστές ασκήσεις, όμως, κάθε σωματότυπος μπορεί να αμβλύνει τις αδυναμίες του και να προβάλει τα πιο καλοσχηματισμένα σημεία του.

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Εμμανουήλ Σμπώκος, εξηγεί σε άρθρο του στο Iatronet ποιοι είναι οι 4 σωματότυποι και ποιες είναι οι καταλληλότερες ασκήσεις για τον καθένα.

Κουτάλι

Χαρακτηριστικά

  • Ωραίος άνω κορμός (άνω κοιλιακοί και χέρια)
  • Το πάνω μέρος του σώματος είναι πιο αδύνατο και στενό
  • Πιο κοντά πόδια και μακρύτερος κορμός
  • Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους συγκεντρώνεται κάτω από τη μέση και όταν παίρνει βάρος παχαίνει κυρίως στους γοφούς, στους μηρούς και την περιοχή πίσω από τα γόνατα.

Ιδανική γυμναστική: Τα αντανακλαστικά του "κουταλιού" είναι πολύ καλά, οπότε αποδίδει ιδιαίτερα στη γυμναστική και στα σπορ που απαιτούν δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος και συγχρονισμό. Το κλειδί είναι να διαλέξετε αερόβια άσκηση μέτριας έντασης και να την συνδυάσετε με βάρη που θα δυναμώσουν το πάνω μέρος του κορμού. Κάποιες καλές ασκήσεις για εσάς είναι επίσης το σχοινάκι με ταχύτητα, το στατικό ποδήλατο με μικρή αντίσταση και υψηλή ταχύτητα, οι άρσεις ποδιών στο πλάι σε όρθια στάση.

Χάρακας

Χαρακτηριστικά

  • Συνήθως χρειάζεται τη γυμναστική λιγότερο από κάθε άλλο τύπο σώματος.
  • Είναι απαραίτητο να επικεντρώσετε την προσοχή στην ενδυνάμωση και τον σχηματισμό των μυών, αφού αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο σας.
  • Σπάνια έχετε μεγάλο στήθος, όμως χρειάζεται να δυναμώσετε την πλάτη, κοιλιακούς και ώμους για να μην αποκτήσετε κακή στάση σώματος.

Ιδανική γυμναστική: Είστε καλές στο κολύμπι, το τζόκινγκ, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων αφού η κατασκευή και η κατανομή του βάρος σας είναι τέτοια που δεν ασκούνται μεγάλες πιέσεις στις αρθρώσεις σας. Κάποιες ακόμα καλές ασκήσεις για εσάς είναι οι διατατικές ασκήσεις (π.χ. γιόγκα), τα step, οι κοιλιακοί, τα ροκανίσματα (είδος εκγύμνασης κοιλιακών μυών), και τα push-ups.

Κώνος

Χαρακτηριστικά

  • Περισσότερος όγκος και βάρος στο άνω μέρος της πλάτης και το στήθος.
  • Κορμός σχετικά κοντός με μακριά πόδια.
  • Το στομάχι προεξέχει - μια φυσική κλίση που είναι ορατή.

Ιδανική γυμναστική: Για να αποφευχθεί το πρόβλημα με το στομάχι σας, χρειάζεται ενδυνάμωση στους κοιλιακούς μυς και αύξηση της αντοχής τους. Είστε καλοί σε αθλήματα που απαιτούν ταχύτητα και δύναμη στο άνω μέρος του κορμού, όπως οι ρακέτες και κάθε σπορ που απαιτεί γρήγορες, δυνατές και κοφτές κινήσεις. Συνεπώς, θα ωφεληθείτε αν κάνετε αεροβική άσκηση σε συνδυασμό με κοιλιακούς και ασκήσεις ενδυνάμωσης του άνω κορμού. Οι ασκήσεις με βάρη είναι κατάλληλες αν χρησιμοποιήσετε λίγα κιλά για το άνω μέρος και επικεντρώσετε την προσοχή σας στην ενδυνάμωση του κάτω μισού του σώματός σας.

Κλεψύδρα

Χαρακτηριστικά

  • Δυνατά οστά και μύες.
  • Είστε λιγότερο ευάλωτες στην οστεοπόρωση από άλλους τύπους και σπάνια αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσης, αφού από την κατασκευή σας έχετε δυνατούς κοιλιακούς.
  • Τα πόδια είναι αδύνατα και ίσια με καλοσχηματισμένους γαστροκνήμιους (γάμπες).

Ιδανική γυμναστική: Σχοινάκι, στατικό ποδήλατο με χαμηλή ένταση και υψηλή ταχύτητα, γρήγορο περπάτημα, σκι.

v