Φοιτητής στην επαρχία: Μιλήστε στο παιδί σας για τη διαχείριση χρημάτων

Φοιτητής στην επαρχία: Μιλήστε στο παιδί σας για τη διαχείριση χρημάτων

Για τους γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους πρώτη φορά στην επαρχία για σπουδές αυτές τις μέρες, έχει ήδη ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για ανεύρεση σπιτιού, εξοικονόμηση πόρων για τις απαραίτητες αγορές και αναδιοργάνωση ολόκληρης της ζωής τους, έτσι ώστε να βάλουν τα παιδιά «σε μία σειρά». Η σωστή διαχείριση των χρημάτων είναι ένα από τα ζητήματα που οπωσδήποτε απασχολεί τους γονείς, οι οποίοι καλό είναι πριν αποχαιρετίσουν τα παιδιά στο κατώφλι της νέας τους ζωής, να κάνουν με αυτά μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές αποφάσεις τους.

Η τέχνη του προϋπολογισμού

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με την διαχείριση χρημάτων από παιδιά που μένουν για πρώτη φορά μόνα τους είναι ότι δυσκολεύονται να κάνουν προϋπολογισμό, καταλήγοντας σχεδόν στα μέσα κάθε μήνα να ζητούν από τους γονείς επιπλέον χρήματα. Για να προλάβετε μία τέτοια κατάσταση, πριν ακόμα στείλετε το παιδί στην επαρχία, ξεκαθαρίστε πόσα χρήματα προτίθεστε να του στέλνετε, εξηγώντας τι έξοδα προορίζονται αυτά να καλύψουν.Επιπλέον, εξηγήστε στο παιδί ποιες είναι οι εναλλακτικές αν ξεμείνει από χρήματα. Τέλος, καλό είναι να παρακολουθείτε πού και πού τον λογαριασμό που έχετε ανοίξει μαζί με το παιδί, προκειμένου να έχετε εικόνα για το ποσό συχνά «σηκώνει» χρήματα αλλά και πού τα ξοδεύει, σε περίπτωση που χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα.

Μετά από έναν-δύο μήνες που θα έχει βρει τον ρυθμό του στο νέο του σπίτι, μπορείτε να επαναξιολογήσετε τα έξοδά του (π.χ. τους λογαριασμούς που έχει να πληρώνει, τα κοινόχρηστα, τα χρήματα που χρειάζεται για super market κ.λ.π.) και να καταλήξετε έτσι σε ένα πιο ακριβές ποσό για να του στέλνετε κάθε μήνα.

Προσοχή στις πιστωτικές κάρτες

Η πιστωτική κάρτα για ένα παιδί που δεν έχει μάθει ακόμα να διαχειρίζεται μόνο του τα χρήματά του μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς δεν θα του είναι εύκολο να παρακολουθεί πόσα ξοδεύει με αυτήν. Πριν, λοιπόν, βγάλετε πιστωτική για το παιδί, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί τα μετρητά. Αν μπορεί να το κάνει, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί καν πιστωτική. Αν κάποια στιγμή χρειαστεί να αγοράσει κάτι μέσω πιστωτικής, μπορείτε να το κάνετε εσείς για το παιδί, ενώ αν ξεμείνει από χρήματα λόγω έκτακτης ανάγκης, μπορείτε απλά να βάλετε εσείς ένα ποσό στον λογαριασμό του και να το «σηκώσει» με την κάρτα ανάληψης από ένα ATM.

Δανεικά κι αγύριστα

Συμβαίνει πολύ συχνά, όταν πλέον τα παιδιά έχουν δημιουργήσει φιλίες στο Πανεπιστήμιο, να δανείζει ο ένας χρήματα στον άλλον. Τέτοιες συναλλαγές, όμως, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς το παιδί σας μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί με τις τσέπες άδειες, να νιώθει άβολα να ζητήσει τα λεφτά του πίσω και να πρέπει εσείς να καλύψετε τα «σπασμένα». Πιθανότατα θα έρθει κάποια στιγμή που το παιδί μπορεί να χρειαστεί είτε να πάρει είτε να δώσει δανεικά. Εξηγήστε του, όμως, ότι αυτό δε μπορεί να γίνει συνήθεια.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί ότι αν λόγω κάποιου έκτακτου περιστατικού βρεθεί σε ανάγκη για χρήματα, ο πρώτος άνθρωπος στον οποίον θα πρέπει να στραφεί είστε εσείς. Ταυτόχρονα, όμως, περιμένετε από το παιδί να ξοδεύει με σκέψη.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Ακόμα κι αν το παιδί κάνει καλή διαχείριση των χρημάτων, υπάρχουν πάντα τρόποι να εξοικονομεί περισσότερα, ώστε όχι μόνο να μην βγαίνει εκτός προϋπολογισμού αλλά να του περισσεύουν κιόλας. Εξηγήστε στο παιδί ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι τρόποι:

-Να μαγειρεύει στο σπίτι και να μην παραγγέλνει συνεχώς απ'έξω ή να τρώει στο εστιατόριο της Σχολής.
-Να μην καπνίζει (πρώτα για να προστατεύσει την υγεία του και έπειτα για οικονομία).
-Να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
-Να αγοράζει μεταχειρισμένα βιβλία, ρούχα ή πράγματα για το σπίτι.
-Να χρησιμοποιεί την φοιτητική ταυτότητα για να έχει έκπτωση σε διάφορες υπηρεσίες.
-Να περιορίσει τις εξόδους και να βρίσκει τρόπους να διασκεδάζει με φίλους στο σπίτι.

Μάθετε στο παιδί να αυτό-προστατεύεται

Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να χάσει το πορτοφόλι του ή να πέσει θύμα ληστείας. Για να αποφύγετε τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει, βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει απ' έξω τα PIN της ATM κάρτας του ή όποιας άλλης κάρτας χρησιμοποιεί, ώστε να μην έχει χαρτάκια με τέτοιους κωδικούς στο πορτοφόλι του. Επίσης, ίσως είναι προτιμότερο, όταν το παιδί βρίσκεται εκτός σπιτιού να έχει πάνω του μόνο μία κάρτα, π.χ. την φοιτητική του, και να παίρνει την ATM μαζί μόνο αν πρέπει να κάνει ανάληψη χρημάτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v