Πολυάσχολη μαμά: Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Πολυάσχολη μαμά: Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Η έννοια «ελεύθερος χρόνος» για μία μαμά με μικρά παιδιά φαντάζει πολλές φορές ουτοπική, έως και ενοχική, ειδικά ότι η μαμά εργάζεται, άρα ο ελεύθερος χρόνος της είναι ο χρόνος με το παιδί. Είναι, όμως, γεγονός ότι λίγες στιγμές χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης μέσα στη μέρα είναι απαραίτητες για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Δείτε παρακάτω εννέα ιδέες για τον αποκλειστικά δικό σας ελεύθερο χρόνο.

Ραντεβού με φίλες

Μετά από έναν δίωρο καφέ με τις καλύτερές σας φίλες δε μπορεί παρά να νιώθετε γεμάτες χαρά και ενέργεια. Προσπαθήστε, λοιπόν, να βάζετε στο μηνιαίο σας πρόγραμμα τουλάχιστον δύο τέτοια ραντεβού με τις φίλες σας, τις απογευματινές ώρες που έχει επιστρέψει και ο σύντροφός σας από τη δουλειά. Εναλλακτικά, αν τα απογεύματα είναι δύσκολα προσπαθήστε να τις συναντάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, π.χ. αν τη δυνατότητα να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα την ώρα της δουλειάς, είτε αμέσως μετά τη δουλειά και πριν επιστρέψετε στο σπίτι.

Διαβάστε

Ποια μαμά έχει χρόνο για διάβασμα; Και ποια μπορεί να κρατήσει τα μάτια της ανοιχτά για περισσότερο από 10 λεπτά, το βράδυ που ξαπλώνει στο κρεβάτι; Κι όμως, έστω αυτά τα 10 λεπτά διαβάσματος κάθε βράδυ μπορούν να σας χαλαρώσουν πολύ περισσότερο από το να δείτε τηλεόραση.

Περπατήστε

Μπορεί να αποτελεί τον προφανέστερο τρόπο για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Πόσες από εσάς το κάνετε, όμως, πραγματικά; Το περπάτημα είναι ο πιο απλός τρόπος να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό σας και να «καθαρίσετε» το μυαλό σας. Αρκεί να το κάνετε σωστά: Φορέστε τα αθλητικά σας και βγείτε έξω αφήνοντας τα πάντα πίσω, από το κινητό σας τηλέφωνο, μέχρι τα παιδιά και τα άγχη σας.

Μιλήστε στο τηλέφωνο

Μπορεί χρόνο για καφέ να μην έχετε, άλλα μερικά λεπτά για να τηλεφωνήσετε στους αγαπημένους σας φίλους σίγουρα θα μπορέσετε να ξεκλέψετε για να τους θυμίσετε ότι ενδιαφέρεστε για εκείνους, παρά τις τόσες υποχρεώσεις σας. Και όχι, τα μηνύματα και τα post στο Facebook δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό. Κι αν δε μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, π.χ. όταν οδηγείτε ή μαγειρεύετε, περιμένετε τουλάχιστον να κοιμηθούν τα παιδιά για να έχετε όσο χρόνο θέλετε.

Βάλτε μουσική

Η μουσική είναι αποδεδειγμένα ένας από τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίζετε το στρες. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να ακούτε μουσική όσο πιο συχνά μπορείτε μέσα στη μέρα. Φτιάξτε τα αγαπημένα σας playlists και βάλτε τα να παίζουν ακόμα κι όταν ασχολείστε με κάτι άλλο, π.χ. όταν οδηγείτε ή κάνετε μπάνιο.

Παραγγείλετε το αγαπημένο σας φαγητό

Το πιθανότερο είναι ότι καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά φροντίζετε για το φαγητό ολόκληρης της οικογένειας, το οποίο μάλιστα αποτελείται από συγκεκριμένες παραμέτρους, π.χ. από αγνά υλικά, προϊόντα που αρέσουν σε όλους και μεγάλες ποσότητες. Μία στο τόσο, όμως, σας αξίζει να καλύψετε και τις δικές σας ορέξεις και «λιγούρες» στο φαγητό και να παραγγείλετε αγαπημένα σας πιάτα, π.χ. κινέζικο ή σούσι, ακόμα κι αν δεν αρέσουν στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τέτοιες μικρές αλλαγές μέσα στην εβδομάδα βάζουν... αλατοπίπερο στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Χαρίστε στον εαυτό σας μία μικρή απόλαυση

Αυτή μπορεί να είναι ένα αφρόλουτρο μίας ώρας, το βράδυ όταν θα έχουν κοιμηθεί τα παιδιά ή ένα ραντεβού για μασάζ ή έστω για μανικιούρ-πεντικιούρ. Τα να βρίσκετε πού και πού λίγο χρόνο για τέτοιες μικρές «πολυτέλειες» σας βοηθά ώστε να μην χάνετε ποτέ την θηλυκή πλευρά σας.

Βρείτε ένα «εύκολο» χόμπι

Το δύσκολο στο να μπορέσει η μαμά να έχει ένα χόμπι είναι η σταθερότητα του προγράμματός της. Είναι, δηλαδή, δύσκολο για μία εργαζόμενη μαμά με μικρά παιδιά να δεσμεύσει συγκεκριμένες ώρες, σε συγκεκριμένες ημέρες εβδομαδιαίως για να παρακολουθήσει π.χ. μαθήματα φωτογραφίας ή να συμμετέχει σε μία τάξη γιόγκα, και να μπορέσει να τηρήσει τα ωράρια αυτά. Έτσι, αν θέλετε να ασχοληθείτε με κάποιο χόμπι, βρείτε κάποιο με ωράριο που θα ρυθμίζετε εσείς (π.χ. κηπουρική ή γυμναστική με personal trainer) ή έστω κάποιο που να απαιτεί από εσάς να δεσμεύσετε έστω ένα απόγευμα εβδομαδιαίως. Ακόμα κι αν πρόκειται για μόλις μία ή δύο ώρες την εβδομάδα, σύντομα θα καταλάβετε πόσο πολύτιμο είναι να έχετε μία ασχολία που πραγματικά σας ευχαριστεί και σας δίνει ενέργεια.

Δείτε μία τηλεοπτική σειρά

Όχι, δεν αναφερόμαστε στις ελληνικές τηλεοπτικές σειρές που στις περισσότερες περιπτώσεις απογοητεύουν με την κακή αισθητική και τους ανέμπνευστους διαλόγους τους, αλλά στις αμέτρητες αμερικανικές σειρές που συχνά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από προσεγμένες χολιγουντιανές παραγωγές. Κι αν δεν ξέρετε ποια από αυτές τις σειρές να επιλέξετε για να αφιερώνετε 45 λεπτά, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, δείτε εδώ όσες προβλέπεται να συζητηθούν τον φετινό χειμώνα.

v