Συμβουλές για τη σωστή διατροφή του νηπίου

Συμβουλές για τη σωστή διατροφή του νηπίου

Στις ηλικίες μεταξύ ενός και τριών ετών το παιδί από μωρό γίνεται νήπιο και οι διατροφικές του συνήθειες αρχίζουν να συμβαδίζουν όλο και περισσότερες με τις δικές σας. Οι παρακάτω συμβουλές των ειδικών θα σας βοηθήσουν να μάθετε από νωρίς στο παιδί να τρώει σωστά και να απολαμβάνει τα γεύματά του.

Οι γονείς αποφασίζουν τι θα φάει το παιδί και πότε

Αναφορικά με το τι θα φάει το μωρό, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να επιλέγουν από μία ποικιλία υγιεινών τροφίμων για όλη την οικογένεια. Συνιστούν δε να περιλαμβάνουν τρόφιμα και από τις τέσσερις μεγάλες διατροφικές ομάδες στα γεύματα των παιδιών:

-Φρούτα και λαχανικά (περιλαμβανομένων των σκουροπράσινων και πορτοκαλί λαχανικών)
-Σιτηρά (μεταξύ άλλων ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, ζυμαρικά, κράκερ, κινόα, άγριο ρύζι)
-Γάλα και τα παράγωγά του (όπως γιαούρτι, τυρί, αλλά και μητρικό γάλα αν η μητέρα θηλάζει ακόμα, αρκεί αυτό να προσφέρεται μετά το κανονικό γεύμα)
-Κρέας, ψάρι και τα υπόλοιπα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (όπως όσπρια, τόφου και αυγά)

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αφήνετε το παιδί να επιλέγει ένα τρόφιμο από κάθε ομάδα. Κάθε φορά που θα θέλετε να προσφέρετε στο παιδί ένα νέο τρόφιμο, να το δίνετε σε συνδυασμό με κάποιο που ξέρετε ότι του αρέσει ήδη.

Ακόμα κι αν το παιδί αρνηθεί να φάει ένα νέο τρόφιμο, εσείς να συνεχίζετε να το προσφέρετε ανά διαστήματα, χωρίς όμως να το πιέζετε να το φάει. Και να θυμάστε πως κάποιες φορές τα νήπια προτιμούν να πιουν γάλα από το να φάνε κάποια στέρεα τροφή. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος γεμίζει το στομάχι του παιδιού, το φουσκώνει και δεν αφήνει χώρο για στέρεες τροφές. Έτσι, τα παιδιά που πίνουν πολύ γάλα μπορεί να μη λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου. Αν το παιδί σας έχει σταματήσει να θηλάζει, προσφέρετέ του έως 500ml γάλακτος την ημέρα. Ο δε χυμός δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 125-175ml ημερησίως.

Αναφορικά με το πότε θα φάει το παιδί, είναι σημαντικό να ακολουθείται ένα αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα:

-Προσφέρετε στο παιδί γεύματα και σνακ κάθε 2-3 ώρες.
-Προσφέρετε νερό ανάμεσα στα γεύματα.
-Κάντε την ώρα του φαγητού μία ευχάριστη οικογενειακή στιγμή. Κλείστε την τηλεόραση και μιλήστε για το πώς περάσατε τη μέρα σας. Απολαύστε το φαγητό σας όλοι μαζί, σαν οικογένεια ή έστω φροντίστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας ενήλικας που κάνει παρέα στο παιδί ενώ αυτό τρώει.
-Τα παιδιά συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους μεγάλους για να φάνε. Μην τα πιέζετε να φάνε πιο γρήγορα.
-Τα νήπια που έχουν χορτάσει μπορούν να σηκωθούν από το τραπέζι για να παίξουν, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια ολοκληρώνει το γεύμα.

Το παιδί αποφασίζει αν και πόσο θα φάει

Κάποιες φορές το παιδί μπορεί να μη θέλει να φάει κάποιο φαγητό ή σνακ –δεν πειράζει. Το να αρνείται κάποιο φαγητό είναι ο τρόπος του να αποκτά δικαίωμα επιλογής και ανεξαρτησίας. Μην πιέζετε το παιδί να φάει και μην το τιμωρείτε αν δεν φάει.

Τα παιδιά μπορεί να μη θέλουν να φάνε αν είναι κουρασμένα, εκνευρισμένα ή ενθουσιασμένα. Προγραμματίζετε, λοιπόν, το φαγητό τους τις πιο ήρεμες ώρες της ημέρας. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε ποτέ το γλυκό ως κίνητρο για να φάει το παιδί ή ως επιβράβευση που έφαγε. Αν το παιδί δε νιώθει καλά, ανακουφίστε το με την αγάπη και την φροντίδα σας, όχι με φαγητό.

Αναφορικά με το πόσο θα φάει, αφήστε το παιδί να πει πότε έχει χορτάσει. Κάποιες φορές τα παιδιά πεινούν και τρώνε πολύ. Άλλες φορές δεν θέλουν να φάνε πολύ. Προτιμήστε, λοιπόν, να τους σερβίρετε μικρές ποσότητες σε μικρά πιάτα κι αν το παιδί το ζητήσει προσφέρετε συμπλήρωμα. Μην πιέζετε το παιδί να τελειώσει με το ζόρι αυτό που τρώει ή πίνει.

Χρήσιμες συμβουλές

Αν το παιδί αρνηθεί να φάει:

Κανένα υγιές παιδί δεν θα έχει πρόβλημα αν χάσει ένα γεύμα. Μην πιέζετε το παιδί να φάει με το ζόρι και δύο ώρες μετά προσφέρετε ένα υγιεινό σνακ.

Αν το παιδί δεν δοκιμάζει νέες τροφές:

Συνεχίστε να τις προσφέρετε ανά διαστήματα, χωρίς πίεση.

Αν το παιδί τρώει μόνο ένα φαγητό:

Αν το φαγητό αυτό είναι υγιεινό αφήστε το παιδί να τρώει ό,τι θέλει. Αν δεν είναι περιορίστε το πόσο συχνά του το δίνετε και συνεχίστε να προσφέρετε πιο υγιεινές εναλλακτικές.

Αν το παιδί παίζει με το φαγητό:

Τα παιδιά μαθαίνουν αγγίζοντας το φαγητό αλλά και τα μαχαιροπίρουνα. Δώστε τους τον χρόνο που χρειάζονται για να μάθουν και αφιερώστε χρόνο να καθίσετε και να φάτε και εσείς με αργούς ρυθμούς μαζί του.

Αν το παιδί δεν τρώει λαχανικά:

Συνεχίστε να του τα προσφέρετε. Τα παιδιά προτιμούν συνήθως τα ανοιχτόχρωμα λαχανικά και τα πιο τραγανά, αντί για τα μαγειρεμένα. Ψιλοκόψτε τα σε λωριδίτσες και προσφέρετέ τα ωμά. Μπορείτε, μάλιστα, να τα συνδυάσετε με φρούτα που τους αρέσουν.

Αν το παιδί δεν τρώει αυτό που έχετε μαγειρέψει και ζητά να του μαγειρέψετε κάτι άλλο:

Μην μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά για το παιδί. Να είστε υποστηρικτικοί μαζί του να βάζετε όρια. Φροντίστε στο φαγητό που προσφέρετε να υπάρχει έστω ένα τρόφιμο που του αρέσει.

Αν το παιδί τρώει μόνο μερικές μπουκιές και μετά θέλει γλυκό:

Προσφέρετε ένα υγιεινό γλυκό, όπως φρούτα ή γιαούρτι. Αν πραγματικά πεινάει θα το φάει ή θα προτιμήσει να φάει το φαγητό του.

Πηγή: healthlinkbc

v