Θερμόμετρο για παιδιά: Ποιο να επιλέξετε και τι να προσέξετε

Θερμόμετρο για παιδιά: Ποιο να επιλέξετε και τι να προσέξετε

Όλοι οι γονείς ανησυχούν όταν τα παιδιά ανεβάζουν πυρετό. Η πρώτη κίνηση, σχεδόν αυτόματη είναι να βάλουν θερμόμετρο. Θα ήταν καλό ωστόσο να συμβουλευτούν τον παιδίατρο για να είναι ενήμεροι για το πώς χρησιμοποιείται το θερμόμετρο και ποιο από αυτά που κυκλοφορούν μπορεί να δώσει το πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Πώς το τοποθετούμε

Σύμφωνα με την ειδικευμένη παιδίατρο κ. Μαρία Παπαδάκη δεν υπάρχει επίσημη οδηγία για το πώς είναι καλύτερο να τοποθετείται το ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Θεωρητικά, λοιπόν, σε ένα μωρό έως 3 μηνών η καλύτερη επιλογή μέτρησης της θερμοκρασίας είναι από το ορθό (ποπός) αν και χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή από την πλευρά των γονιών, καθώς υπάρχει πάντα κίνδυνος τραυματισμού. Μετά τους 3 μήνες το ορθό δε συνίσταται, ενώ καλύτερη επιλογή είναι η μασχάλη. Το στόμα, σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, δεν είναι αξιόπιστο μιας και το παιδί μπορεί να το κουνήσει και το αποτέλεσμα να μην είναι αξιόπιστο.

Πού να "πιάσουμε" το παιδί 

Φαίνεται πως το σημείο που ένας γονιός πρέπει να πιάσει για να καταλάβει προσεγγιστικά τη θερμοκρασία στο σώμα του παιδιού είναι το κούτελο και ο αυχένας. Τα πόδια και τα χέρια δεν μπορούν να "δείξουν" τον πυρετό, μιας και, όταν το παιδί ανεβάζει πυρετό, αυτά συνήθως είναι κρύα. Οι μητέρες, πάντως, υπογραμμίζει η κ. Παπαδάκη, αντιλαμβάνονται εύκολα τον πυρετό του παιδιού και λόγω διαίσθησης αλλά και λόγω εμπειρίας.

Πότε ο πυρετός πρέπει να μας ανησυχήσει

Όταν ένα παιδί ανεβάσει πυρετό πάνω από 38 βαθμούς τότε αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι ένα χλιαρό ντους στο παιδί, όταν όμως έχει ήδη ανέβει αρκετά ο πυρετός. Το κρύο νερό πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει ρίγος, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν το παιδί έχει ρίγη (που σημαίνει πως εκείνη την ώρα ανεβαίνει ο πυρετός) ο γονιός πρέπει να το σκεπάσει καλά με μια κουβέρτα.

Άλλα θερμόμετρα 

To τυμπανικό είναι θερμόμετρο που τοποθετείται στο αυτί σε παιδιά πάνω από 6 μηνών. Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, και λόγω των κινήσεων που μπορεί να κάνει το παιδί αλλά και επειδή μπορεί να υπάρχει κερί στο αυτάκι που να αλλοιώνει το αποτέλεσμα. Το τυμπανικό θερμόμετρο βοηθά, ωστόσο, όταν το παιδί κοιμάται ή είναι πολύ άρρωστο και δεν μπορεί να συνεργαστεί. Υπάρχουν και κάποια θερμόμετρα στο εμπόριο με υπέρυθρη ακτινοβολία καθώς και κάποια άλλα που κολλούν ως αυτοκόλλητο στο μέτωπο για να μετρήσουν τη θερμοκρασία. Η κ. Παπαδάκη επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση το ηλεκτρονικό θερμόμετρο είναι το πιο συνεπές στο αποτέλεσμα και ως εκ τούτου είναι καλό να προτιμάται για να αξιολογείται ο πυρετός στο παιδί.

Θερμόμετρο με υδράργυρο

Η κ. Παπαδάκη επισημαίνει πως το υδραργυρικό θερμόμετρο έχει απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια μιας και, αν τυχόν σπάσει, έχουμε να κάνουμε με μια τοξική ουσία. Θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν συνίσταται για χρήση σε καμιά περίπτωση, ειδικά εάν πρόκειται για μικρό παιδί που ενδέχεται να το σπάσει.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Παπαδάκη συνιστά στους γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο μόλις το παιδί ανεβάσει πυρετό και εκείνος να τους κατευθύνει ανάλογα.

v