Ουρεόπλασμα: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

Ουρεόπλασμα: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

Το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα ανήκουν στην οικογένεια των μυκοπλάσματων που είναι οι μικρότεροι ζώντες οργανισμοί και περιλαμβάνουν περισσότερα από 150 είδη. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μολύνουν την ουρογεννητική περιοχή μεγάλου ποσοστού των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών (έχουν αναφερθεί ποσοστά που υπερβαίνουν το 50% του πληθυσμού), και δύνανται να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα, σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίτιδα και χοριοαμνιονίτιδα (κατά την εγκυμοσύνη). Το πιο ανησυχητικό είναι, όμως, πως τόσο το ουρεόπλασμα όσο και το μυκόπλασμα έχουν ενοχοποιηθεί για περιπτώσεις ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας, πρόωρης κύησης και αποβολής. Τι από όλα αυτά είναι αλήθεια;

Ουρεόπλασμα-Μυκόπλασμα και προβλήματα γονιμότητας

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο κ. Χάρη Χηνιάδη το ουρεόπλασμα, το μυκόπλασμα αλλά και οποιοσδήποτε μικροοργανισμός, μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη ικανότητα σύλληψης, καθώς μία μήτρα με μικροοργανισμούς δεν αποτελεί και το πιο φιλόξενο περιβάλλον για να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο. Όσο για τους άνδρες, οι δύο αυτοί μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη κινητικότητα σπέρματος και αυξημένες ανώμαλες μορφές στα σπερματοζωάρια, με αποτέλεσμα ο άνδρας να αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.

Διευκρινίζει, πάντως, ο γιατρός ότι από τη στιγμή που βρεθεί μυκόπλασμα, είτε στη γυναίκα είτε στον σύντροφό της, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αποβολή, εφόσον δεν θεραπευτεί και προκύψει εγκυμοσύνη. Το ουρεόπλασμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, αλλά δεν θεωρείται ιδιαίτερα υπεύθυνο για αποβολές. Πρόκειται, πάντως, για μικροοργανισμό που "κρύβεται" πίσω από υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις και αποκαλύπτεται μετά από συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Πρόληψη

Σύμφωνα με τον κ. Χηνιάδη, το μόνο μέτρο που μπορεί κανείς να λάβει για να αποφύγει τέτοιους μικροοργανισμούς είναι η χρήση προφυλακτικού, εκτός βέβαια αν πρόκειται για ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει.

Συμπτώματα

Δεν υπάρχουν απαραίτητα κλινικά συμπτώματα που μαρτυρούν ότι μία γυναίκα ή ένας άνδρας έχουν προσβληθεί από μυκόπλασμα ή ουρεόπλασμα.

Διάγνωση

Για να διαγνωστούν το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα θα χρειαστεί συγκεκριμένη καλλιέργεια ούρων.

Θεραπεία

Εφόσον διαγνωστεί ουρεόπλασμα ή μυκόπλασμα ο γιατρός θα συστήσει θεραπεία με αντιβίωση, την οποία θα πρέπει να λάβουν και οι δύο σύντροφοι, καθώς οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταδίδονται εύκολα με την επαφή. Μετά την θεραπεία οι πιθανότητες κύησης, είτε φυσιολογικά είτε με εξωσωματική, αυξάνονται σημαντικά.

v