Γλυκές συνταγές με φρούτα της εποχής!

Γλυκές συνταγές με φρούτα της εποχής!

Ο χειμώνας είναι πλούσιος σε φρούτα. Μήλα, πορτοκάλια, ακτινίδια ή μανταρίνια μπαίνουν στο τραπέζι και αποτελούν ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Κι αν δεν τα προτιμάτε ωμά, κάντε κάτι πιο έξυπνο! Φτιάξτε υπέροχα γλυκά χρησιμοποιώντας τα, για να ικανοποιήσετε και την αίσθηση του γλυκού αλλά και για να λάβετε ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό σας.

Τάρτα με μήλα

Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτας
5 μήλα
80 γραμμάρια ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας μέλι
50 γραμμάρια βούτυρο
1/2 φλιτζάνι τριμμένη αμυγδαλόψιχα
χυμός από 1 λεμόνι
άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Κόβετε τα μήλα στη μέση. Βγάζετε τα κουκούτσια και κόβετε το κάθε μισό σε λεπτές φέτες. Ραντίζετε τις φέτες των μήλων με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Ραντίζετε με μέλι και πασπαλίζετε με ζάχαρη.

Ανοίγετε το φύλλο της σφολιάτας και κόβετε από αυτό 1 δίσκο με διάμετρο 26 εκ. Απλώνετε την αμυγδαλόψιχα και βάζετε με τη σειρά τις φέτες των μήλων. Κόβετε το βούτυρο σε κυβάκια και ρίχνετε επάνω από τα μήλα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά. Βγάζετε την τάρτα με τα μήλα από τον φούρνο και αφού κρυώσει, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή: sidages.gr

Κέικ με αχλάδια, καρύδια και σταφίδες

Yλικά:

155 γραμμάρια (3/4 του φλιτζανιού) ψιλή ζάχαρη
150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
225 γραμμάρια (1 και 1/2 φλιτζάνι) απλό αλεύρι
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
125 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) γιαούρτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
500 γραμμάρια αχλάδια, ξεφλουδισμένα, χωρίς τα κουκούτσια τους, χοντροκομμένα
55 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) καρύδια, ψιλοκομμένα
65 γραμμάρια (1/3 του φλιτζανιού) σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο κλπ)
60 ml (1/3 του φλιτζανιού) κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας μέλι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα με τσέρκι διαμέτρου 23 εκατοστών. Στρώστε στη βάση της αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Στο μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε τα αυγά, ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε στο μείγμα το αλεύρι και το baking powder κοσκινισμένα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ομοίως με το γιαούρτι και τη μαγειρική σόδα.

Προσθέστε στο μείγμα σας τα αχλάδια, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανάμεικτα μπαχαρικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Με ένα κουτάλι χύστε το μείγμα σας στην έτοιμη φόρμα και λειάνετε την επιφάνεια. Κάντε με το κουτάλι μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Ψήστε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Στο μεταξύ μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά σε μια μικρή κατσαρόλα το κονιάκ με το μέλι, ανακατεύοντας, για περίπου 2 λεπτά μέχρι το μέλι να λιώσει. Με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι κάντε τρύπες στο ζεστό κέικ σας και περιχύστε το με το σιρόπι κονιάκ. Αφήστε το να κρυώσει. Ξεφορμάρετε, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε με σαντιγί.

Συνταγή: queen.gr

Σοκολατάκια με μανταρίνι

Υλικά:

Μισό ποτήρι χυμό μανταρίνι (150ml)
¾ φλ. τσαγιού ζάχαρη
Φλούδες μανταρίνι (4 μεγάλα μανταρίνια) περασμένα στο μούλτι
150 γρ. καρυδόψιχα
3 κουτ. Σούπας φρυγανιά
1 κουτ. Σούπας κακάο
λίγο λικέρ της αρεσκειας μας
400 γρ. κουβερτουρα

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι βράζετε τον χυμό του μανταρινιού, την ζάχαρη, τις φλούδες μέχρι να γίνουν σαν μαρμελάδα! Κατεβάζετε από τη φωτιά και βάζετε την καρυδόψιχα, την φρυγανιά και το κακάο. Ανακατεύετε καλά.

Κάντε μπαλάκια με την βοήθεια του λικέρ και καλύψτε τα με την κουβερτούρα. Αφήστε τα σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.

Συνταγή: greekmasa.gr

Τάρτα με ακτινίδιο, γιαούρτι & passion fruit

Υλικά:

Για τη ζύμη της τάρταςΓια τη γέμισηΓια το γαρνίρισμα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού µεσαίου µεγέθους (20 γρ.)
20ml γάλα πλήρες
1 βανίλια σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 passion fruit (µόνο τη σάρκα τους)
150 γρ. ζάχαρη
300ml κρέµα γάλακτος (35% λιπαρά)
2 φύλλα ζελατίνας (10 γρ.)
100 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκοµµένη
6 ακτινίδια, καθαρισµένα και κοµµένα σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
10 φύλλα φρέσκου δυόσµου

Εκτέλεση:

Φτιάξτε τη ζύµη της τάρτας. Τοποθετήστε στον κάδο του µίξερ όλα τα υλικά για την τάρτα (πρέπει να είναι όλα σε θερµοκρασία περιβάλλοντος) και ζυµώστε µε το φτερό (εξάρτηµα του µίξερ) σε χαµηλή ταχύτητα, µέχρι να έχετε µια οµοιογενή ζύµη. Τυλίξτε τη ζύµη µε διάφανη µεµβράνη και αφήστε τη για 30΄στο ψυγείο να κρυώσει. Προθερµάνετε τον φούρνο στους 170 °C, στον αέρα.

Φτιάξτε τη γέµιση. Βάλτε τα φύλλα ζελατίνας ένα ένα σε µπολ µε κρύο νερό να µαλακώσουν για 15'. Στο µεταξύ βάλτε σε µια κατσαρόλα την κρέµα γάλακτος και τη ζάχαρη και τοποθετήστε τη σε δυνατή φωτιά να πάρει µια βράση. Βάλτε την ψιλοκοµµένη σοκολάτα σε ένα µπολ και µόλις βράσει η κρέµα περιχύστε τη στη σοκολάτα, ανακατεύοντας µε αυγοδάρτη µέχρι να λιώσει. Προσθέστε τα καλά στραγγισµένα φύλλα ζελατίνας και ανακατέψτε µέχρι να διαλυθούν τελείως. Τέλος, ρίξτε στο µείγµα το γιαούρτι και τη σάρκα από τα φρούτα του πάθους και ανακατέψτε ξανά µέχρι να έχετε µια λεία κρέµα. Αφήστε την κρέµα σε θερµοκρασία δωµατίου µέχρι να φτιάξετε την τάρτα.

Ανοίξτε µε πλάστη τη ζύµη της τάρτας σε φύλλο πάχους 2 εκ. και στρώστε τη στη φόρµα. Ψήστε την τάρτα στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 18΄-20΄ µέχρι να πάρει χρυσαφί χρώµα. Βγάλτε την τάρτα από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει σε θερµοκρασία περιβάλλοντος. Αδειάστε την κρέµα στο εσωτερικό της τάρτας και βάλτε τη στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Ξεφορµάρετέ τη και γαρνίρετε την επιφάνεια της τάρτας µε τα ακτινίδια και τα φύλλα δυόσµου.

Συνταγή: glykamystika.gr

Πορτοκαλόπιτα

Yλικά:

1 φύλλο κρούστας (1 πακέτο)
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 πορτοκάλια (το χυμό τους και ξύσμα από 2)
785 γρ. ζάχαρη 560 γρ. για το σιρόπι & 225 γρ για το γλυκό
3 αυγά
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 λεμόνια , το ξύσμα
560 ml νερό

Eκτέλεση:

Βγάζετε τα φύλλα από το ψυγείο 1 ώρα περίπου νωρίτερα από την ώρα που θέλετε να φτιάξετε το γλυκό. Τα ανοίγετε ένα - ένα σε καθαρό πάγκο και τα αφήνετε να «στεγνώσουν». Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με 225 γρ. ζάχαρη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα.

Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε το γιαούρτι, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το χυμό από δυόμισι πορτοκάλια (1 φλ. τσαγιού), ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι και το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο στον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύετε το μίγμα καλά με σπάτουλα. Αλείφετε ένα ταψί με λίγο βούτυρο και αδειάζετε μέσα το μίγμα της πίτας. Με ένα ψαλίδι κόβετε σε μικρά κομμάτια τα φύλλα και τα προσθέτετε στο μίγμα του ταψιού. Περιμένετε 5-10 λεπτά να μουλιάσουν τα φύλλα και ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα το γλυκό. Αφήνετε την πίτα να κρυώσει καλά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε για 8 λεπτά περίπου 560γρ. ζάχαρη, 560ml. νερό, το χυμό από ενάμισι πορτοκάλι, και ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι. Περιχύνετε το γλυκό με το ζεστό σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Σερβίρετε σε μερίδες μαζί με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή παγωτό βανίλια.

Συνταγή: cooktime.gr

v