Γνωρίστε τον κύκλο σας και αυξήστε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος

Γνωρίστε τον κύκλο σας και αυξήστε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος

Έχοντας καλύτερη επίγνωση του κύκλου σας και της γονιμότητάς σας μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε πιο εύκολα έγκυος. Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών:

Ο μηνιαίος κύκλος

Η πρώτη φάση του κύκλου σας κάθε μήνα ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας. Το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες διεγείρουν την ανάπτυξη των ωαρίων στα ωοθυλάκια των ωοθηκών σας. Μεταξύ της 2ης και 14ης ημέρας του κύκλου σας οι ορμόνες αυτές βοηθούν στην σκλήρυνση του εσωτερικού υμένα της μήτρας , ώστε να είναι έτοιμος να δεχτεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο (εφόσον υπάρξει γονιμοποίηση).

Τι γίνεται κατά την ωορρηξία

Ο κύκλος της γυναίκας διαρκεί κατά μέσο όρο 28 με 32 ώρες. Και παρόλο που ο ακριβής χρόνος της ωορρηξίας μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, συμβαίνει συνήθως από την 11η έως την 21η ημέρα του κύκλου. Τότε ξεχύνεται μία ορμόνη του εγκεφάλου, η Ωχρινοτρόπος Ορμόνη (LH), η οποία ενεργοποιεί την απελευθέρωση των ωαρίων που είναι πιο «ώριμα». Ταυτόχρονα η τραχηλική βλέννα της γυναίκας γίνεται πιο «γλιτσερή», μοιάζει με ασπράδι αυγού, προκειμένου να βοηθήσει το σπέρμα να πάρει τον δρόμο του προς το ωάριο.

Θέμα χρόνου

Οι γυναίκες γεννιούνται με 1-2 εκατομμύρια ωάρια, αλλά μόνο 300 με 400 από αυτά θα απελευθερωθούν σε όλες τις ωορρηξίες της ζωής τους. Συνήθως κάθε μήνα απελευθερώνεται ένα ωάριο. Το ωάριο ταξιδεύει προς τα κάτω, στην σάλπιγγα και στην συνέχεια στη μήτρα και περιμένει να γονιμοποιηθεί. Ζει εκεί για 12 με 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Το σπέρμα, όμως, μπορεί να ζήσει στη μήτρα από 3 έως 5 ημέρες, οπότε γνωρίζοντας πότε πρόκειται να έχετε ωορρηξία μπορείτε να προγραμματίσετε με τον σύντροφό σας τις σεξουαλικές σας συνευρέσεις, κατά τις οποίες έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε μωρό.

Προσδιορίζοντας τις πιο γόνιμες ημέρες σας

Γενικά τα υψηλότερα ποσοστά σύλληψης τα έχετε αν η σεξουαλική συνεύρεση πραγματοποιηθεί 1-2 ημέρες πριν την ωορρηξία σας. Αν έχετε ομαλό κύκλο 28 ημερών, μετρήστε αντίστροφα 14 ημέρες από την ημέρα που περιμένετε περίοδο και θα βρείτε την πιο γόνιμη ημέρα σας. Προγραμματίστε να κάνετε σεξ κάθε δεύτερη ημέρα, τις ημέρες κοντά στην ωορρηξία σας (π.χ. την 12η και 14η ημέρα του κύκλου σας). Μην κάνετε, όμως, σεξ κάθε μέρα γιατί το σπέρμα του συντρόφου σας μπορεί να μειωθεί.

Για ακόμα πιο εύκολο υπολογισμό της ωορρηξίας σας χρησιμοποιήστε το εργαλείο του Mama355.

Διαβάστε σε παλαιότερο άρθρο του Mama365 περισσότερες πληροφορίες για τα τεστ γονιμότητας.

Η τελευταία φάση του κύκλου

Κατά το δεύτερο μισό του κύκλου σας η προγεστερόνη, η ορμόνη που εκλύεται όταν απελευθερώνεται ένα ωάριο και που σκληραίνει το εσωτερικό της μήτρας, βοηθά στο γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευθεί. Αν το ωάριο δεν έχει γονιμοποιηθεί και δεν πραγματοποιηθεί εμφύτευση, αποσυντίθεται. Τότε τα επίπεδα της προγεστερόνης πέφτουν και 12 με 16 ημέρες αργότερα ο οργανισμός αποβάλλει το ωάριο, μαζί με αίμα και ιστούς από τη μήτρα. Η περίοδος αυτή, η οποία διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες, είναι η έμμηνος ρύση. Όταν ξεκινήσει η περίοδος αυτή, ξεκινά και ένας νέος κύκλος.

Τρόποι να ενισχύσετε την γονιμότητά σας

Όλο και περισσότερες έρευνες τελευταία συνδέουν περιβαλλοντικούς παράγοντες με τη μείωση της γονιμότητας. Αν, λοιπόν, θέλετε να ενισχύσετε την γονιμότητά σας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας, επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε φολικά οξέα, οργανικά φρούτα και λαχανικά, αλλά και διατηρώντας υγιές το βάρος σας. Η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και του καφέ έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν σε καλύτερα ποσοστά γονιμότητας.

Για την ακρίβεια, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες έδειξε ότι όσες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του φυσιολογικού χρειάστηκαν διπλάσιο χρόνο να συλλάβουν μωρό, από γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη. Η απώλεια βάρους, λοιπόν, πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε για μωρό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές σας! Υπολογίστε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας εδώ.

Ο ρόλος της ηλικίας επηρεάζει, επίσης, τη δυνατότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος –ακόμα περισσότερο αν πρόκειται να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Στην περίπτωση αυτή, τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται σημαντικά όσο μεγαλύτερη είναι η γυναίκα, ειδικά από τα 35-40 και μετά. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τους άνδρες, των οποίων τα σπερματοζωάρια μειώνονται σημαντικά από τα 45 και μετά, όπως άλλωστε και η σεξουαλική τους λειτουργία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v