Τεστ γονιμότητας για άνδρες και γυναίκες στα... φαρμακεία

Τεστ γονιμότητας για άνδρες και γυναίκες στα... φαρμακεία

Ένα νέο προϊόν κυκλοφόρησε στα φαρμακεία για τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες που επιθυμούν να γνωρίζουν το επίπεδο γονιμότητάς τους. Γνωρίστε το και μάθετε σε ποιους απευθύνεται, πώς λειτουργεί και πόσο αποτελεσματικό είναι.

Για γυναίκες

Το τεστ ελέγχου γονιμότητας Predictor απευθύνεται σε γυναίκες αλλά και άντρες που επιθυμούν να έχουν μια εικόνα της γονιμότητάς τους.

Το τεστ γονιμότητας για τις γυναίκες, ουσιαστικά, μετρά τα επίπεδα της ορμόνης FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη), μία από τις ορμόνες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την παραγωγή ώριμων ωαρίων στις ωοθήκες.
Εάν τα επίπεδα FSH είναι υψηλά, τότε υπάρχει ένδειξη χαμηλής γονιμότητας και η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό της.

Πόσο ακριβές είναι;

Σε αυτήν την ερώτηση απαντά ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά "Μίτωση":

"Η μέτρηση της ορμόνης FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) στο αίμα της γυναίκας αποτελούσε και αποτελεί κρίσιμη παράμετρο του αποθέματος ωοθυλακίων της γυναίκας. Είναι δείκτης ακριβέστερος της ηλικίας για την πρόγνωση της γονιμότητας.

Τελευταία εμφανίσθηκαν στα φαρμακεία διαγνωστικά test ούρων που προσδιορίζουν την FSH.

Σίγουρα η μέτρηση στο αίμα αποτελεί το ''golden standard'' ενώ η μέτρηση στα ούρα πλεονεκτεί στην ευκολία χρήσης. Η μέτρηση καλό είναι να εκτελείται την 2η-4η ημέρα του κύκλου της γυναίκας. Ας σημειώσουμε εδώ ότι μια νεότερη ορμόνη η anti-Mullerian μας δίνει με εξέταση αίματος από άλλη πλευρά αυτό που έμμεσα δείχνει και η FSH.

O συνδυασμός των δυο μετρήσεων όπως είναι φυσικό υπερτερεί της μιας μέτρησης.

Γενικές οδηγίες:

Σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος, το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας αλλά είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείται στα μέσα του κύκλου προκειμένου να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα από τις διακυμάνσεις των επιπέδων της FSH που παρατηρούνται ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Όπως, βέβαια προαναφέρθηκε, ιδανικά η μέτρηση καλό είναι να εκτελείται την 2η-4η ημέρα του κύκλου της γυναίκας.

Επίσης, για πιο ακριβές αποτέλεσμα, καλύτερα να χρησιμοποιούνται τα πρώτα πρωινά ούρα, καθώς περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα FSH.

Αν κάποια γυναίκα επιθυμεί να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα, μπορεί να επαναλάβει το τεστ μια βδομάδα μετά, χρησιμοποιώντας τη δεύτερη ταινία.

Οδηγίες χρήσης:

Συλλέξτε δείγμα ούρων στον ουροσυλλέκτη και εμβαπτίστε την ταινία ελέγχου στα ούρα για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Περιμένετε 5 λεπτά προτού διαβάσετε το αποτέλεσμα.

Αυξημένα επίπεδα FSH: Συστήνεται περαιτέρω έλεγχος. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Φυσιολογικά επίπεδα FSH: Συνεχίστε τις προσπάθειες σύλληψης. 

Τιμή: 25,20 ευρώ

Για τους άνδρες

Το Predictor® sperm concentration test αποτελεί έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για την αξιολόγηση της ποιότητας του σπέρματος.

Η κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, ο οποίος μειώνει την ποιότητα σπέρματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τόσα σπερματοζωάρια όσα θα έπρεπε, γεγονός το οποίο μειώνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο.

Το τεστ ελέγχου γονιμότητας Predictor® Fertility sperm concentration test μετρά την ποσότητα του σπερματικού υγρού.

Πόσο ακριβές είναι;

Το συγκεκριμένο τεστ προσδιορίζει με 97% ακρίβεια εάν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι επάνω ή κάτω από τη βασική συγκέντρωση των 20 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστό του λίτρου.

Οδηγίες:

Προκειμένου να συλλέξετε δείγμα σπέρματος για έλεγχο, θα πρέπει να παρέλθουν τρεις ημέρες μετά από την τελευταία σας εκσπερμάτιση. Αφού συλλέξετε το δείγμα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο δοχείο ρευστοποίησης για έως 12 ώρες μέχρι να κάνετε το τεστ.

Εάν δεν μπορέσετε να κάνετε το τεστ χρησιμοποιώντας το δείγμα εντός 12 ωρών θα πρέπει να το πετάξετε, να περιμένετε τρεις ημέρες ή περισσότερο και εν συνεχεία να χρησιμοποιήσετε νέο δείγμα.

Για να επιβεβαιώσετε τα αποτελέσματα, μπορείτε να επαναλάβετε το τεστ μετά από τουλάχιστον τρεις ημέρες, αλλά όχι περισσότερο από επτά ημέρες μετά το πρώτο τεστ.

v