Ινομυώματα: Τι είναι, πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα και πώς αντιμετωπίζονται

Ινομυώματα: Τι είναι, πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα και πώς αντιμετωπίζονται

Η ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και μία από αυτές, αρκετά συχνή, είναι τα ινομυώματα. Αν και συνήθως δε χρήζουν ανησυχίας, είναι καλό να παρακολουθούνται και, σε κάποιες περιπτώσεις, να αφαιρούνται. Ο μαιευτήρας γυναικολόγος κ. Στέφανος Χανδακάς απαντά σε όσα θέλετε να μάθετε.

Τι είναι τα ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις μορφώματα που αναπτύσσονται στη μήτρα της γυναίκας. Δημιουργούνται λόγω κληρονομικής προδιάθεσης (σε ποσοστό 30%) ή λόγω άγνωστης αιτιολογίας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, συνήθως από τα 25 έως τα 50 έτη. Μετά την εμμηνόπαυση τα ινομυώματα είναι πολύ σπάνια, κι αν εμφανιστούν είναι ένδειξη για πιθανή κακοήθεια (σάρκωμα).

Πώς γίνεται η διάγνωση 

Η διάγνωση για ινομύωμα γίνεται μόνο με υπέρηχο. Το τεστ ΠΑΠ δε μπορεί να δείξει αν υπάρχει ένα ινομύωμα. Η εμφάνιση ινομυώματος, πάντως, δεν οδηγεί απαραίτητα σε αφαίρεσή του -ή πάντως όχι άμεσα. Η αφαίρεση εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση και τα συμπτώματα που μπορεί αυτό να προκαλέσει. Για παράδειγμα, αν το ινομύωμα προβάλει στη μήτρα, τότε μπορεί να προκαλεί αιμορραγία, αν προβάλει στην κύστη μπορεί να δημιουργεί συχνουρία, ενώ σε οπίσθια θέση μπορεί να προκαλεί δυσκοιλιότητα. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με αυτούς τους παράγοντες, ένα ινομύωμα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ή απλά να παρακολουθείται.

Ινομύωμα και γονιμότητα

Τα ινομυώματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη γονιμότητα. Το κατά πόσο μια γυναίκα που έχει ινομύωμα μπορεί να μείνει έγκυος ή όχι εξαρτάται από τη θέση, το μέγεθος και την προβολή του ινομυώματος καθώς και από την ηλικία της γυναίκας. Όπως και να έχει, είναι απαραίτητο μια γυναίκα να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της καθώς εκείνος θα αποφασίσει για την καλύτερη αντιμετώπιση.

Ινομύωμα και εγκυμοσύνη

Ο κ. Χανδακάς υπογραμμίζει πως μια γυναίκα που έχει αφαιρέσει ινομύωμα μπορεί να ακολουθήσει μόνο την οδό της καισαρικής για τον τοκετό μιας και υπάρχει κίνδυνος για ρήξη μήτρας (1 προς 1000). Επίσης, στην περίπτωση που έχει αφαιρέσει ινομύωμα και μείνει έγκυος, η γυναίκα οφείλει να παρακολουθεί το συγκεκριμένο σημείο καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς υπάρχει θεωρητικός κίνδυνος να δημιουργηθούν επιπλοκές. Τέλος, αν το ινομύωμα εμφανιστεί στην πορεία της εγκυμοσύνης τότε θα πρέπει να παρακολουθείται από τον γυναικολόγο, μέχρι την ώρα του τοκετού. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δε μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της κύησης. 

Μέθοδοι αφαίρεσης ινομυώματος

Ο κ. Χανδακάς σημειώνει πως υπάρχουν τρεις μέθοδοι αφαίρεσης του ινομυώματος: Υπάρχει η λαπαροσκοπική μέθοδος (όταν το ινομύωμα είναι μέσα στη μήτρα), η υστεροσκοπική μέθοδος (όταν είναι μέσα στην κοιλότητα, δηλαδή ενδομήτρια) και η χειρουργική μέθοδος (για κάθε περίπτωση). Στην λαπαροσκοπική μέθοδο, γίνονται τρεις μικρές τομές, η επέμβαση διαρκεί 60-90 λεπτά ενώ η γυναίκα μένει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Στην υστεροσκοπική μέθοδο, η επέμβαση διαρκεί 20 λεπτά, η γυναίκα φεύγει την ίδια μέρα ενώ υπάρχει πολύ μικρή αιμορραγία και ελάχιστος πόνος. Στη χειρουργική μέθοδο από την άλλη η γυναίκα πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον 4-5 μέρες ενώ το κόστος είναι υψηλότερο (ενδεικτικά ο κ. Χανδακάς αναφέρει 1.200 ευρώ λαπαροσκοπικά και 1.800 ευρώ με ανοιχτό χειρουργείο). Σημαντικό είναι ότι ενώ η χειρουργική μέθοδος γίνεται παγκοσμίως μόνο στο 5% του πληθυσμού, στην Ελλάδα -λόγω έλλειψης εκπαίδευσης- γίνεται στο 70% των περιπτώσεων!

Μετά την αφαίρεση

Υπάρχει ένα ποσοστό 15% να εμφανίσει ξανά η γυναίκα ινομύωμα, μετά την αφαίρεσή του, οπότε χρειάζεται να κάνει υπέρηχο ανά 6 μήνες. Με λαπαροσκοπική μέθοδο, η γυναίκα μπορεί να κάνει σεξ ύστερα από 4 εβδομάδες. Με υστεροσκοπική μέθοδο μπορεί να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή ύστερα από 1 εβδομάδα.

v